Та като си говорим за 6" големи крайцери си мисля че японските биха били по-ефективни в 6" си вариант, вместо преоборудването в 8".
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Бруклин vs. Белфаст
Collapse
X
-
Хмм... 15-и оръдеен "Могами" е щял да бъде страшилище, особено след модернизацията по усилване на корпуса и подобряване на устойчивостта на кораба. Но японските адмирали изобщо не са планирали да ги ползват като лидери на ударните си съединения в нощния бой. Освен това са смятали че по-тежките оръдия им дават предимство, което на практика не е така в битките на "пистолетен изтрел" при Гуадалканал".
Но основното предимство на японските крайцери са големия брой торпедни апарати, макар "Фурутака" да усеща неудобството да попадне снаряд сред собствените ти торпеда.
Друг е въпросът "Могами"/"Белфаст".Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Da де малките жълти хора са си ме4тали за големи оръдия, дръг въпрос 4е на глеми дистанции имат никаква то4ност 9това го обсъждахме и с цифри).
Торпедата: войната показва 4е не могат да се ползуват на големи дистанции а кислородните са доста опасни за собствените си кораби, то4но днеска 4етох по въпроса в любимият си руски форум, много интересна статистика.
Ина4е аз ли4но бих заложил на Белфаср: има зна4ително по-добро оборудване пък и кулите му са добре защитени, което при бой на близки дистанции и голям брой попадения ми се вижда доста важно (за тежките съм склонен да се съглася с лекобронираните кули)
Освен това Белфаст има противоосколо4но брониране на постовете което му дава редимство при бой на къси дистанции и вклю4ване на леки сили които гърмят с НЕ.
Все пак вси4ко зависи и т конкретнатаситуаци.
Ли4но аз поставям японският кораб пред америкнският поради по-голямата универсалност (торпеда) и по-добрата защита на ЖЧ, впро4ем като си говорим з такива крайцери кат сложим и Кондотиерите ще обхванем всики, по моему те също са пред маериканеца...говорим за състояние преди на4алото на войната.
Дали да не приготвя картинка вклю4ваща и 4-те кораба и (с 4ужда помощ) да не направим детайлно сравнение на класът "големи леки крайцери" ? със съответните кратинки и схеми? аз имам за британският и японският, и когто съгласуваме данните да е напише статия за Вимпел?
Впро4ем тази схема ми се вижда доста обещаваща, отваряма тема, събираме и обработваме данни и се пише статия.
Ако има съгласни остава само да съгласуваме схема/план по койт да се пишат...дали да не си отворим специална тема за да го обсъдим?
Comment
-
az predlovih da го дискутираме. Но да кажем следният :
на4ало колаж от картинки на корабите,
после кратка история на проектирането,
излагане на концепцията.
Сравняване на общите техни4ески данни
детаилно сравняване на данните по ред:
въоръжение
защита
механи4на установка
оборудване
скоростни и мореходни данни
обобщена оценка
забележителни моменти от тяхната служба илюстриращи направените изводи (това може и да не е отделна то4ка а да е разхвърляно по то4ките зза които се отнася)
Моето у4астие го виждам като анализ на техни4еските параметри, подготовка на графи4ните изображения и математи4ески анализ. от сега казвам 4е бих имал нужда от помощ по отношение на историята на проектиране, бойната служаба, също така 4ертежи на някой от корабите вклю4ая детайлни броневи схеми.
4-те крайцера (ако някой се сеща да да сме пропуснали нещо да казва) са добро на4ало, предлагам също така да се разглеждат по състояние към на4алото на войната, просто по време на нея техни4еският прогрес е огромен и едва ли нещо би могло да се сравни с англо-американски кораб, поне по отношение на радиоелектронно оборудване, СУО,ПВО и ПЛО което прави сравненият в голяма степен безсмислени, отделно дето освен щатите никой друг не строи в таива мащаби освен това се съобразяват с финансовите си възможности докато пред военният период в голяма степен нивелира тези разлики.
Тези съждения се отнася с еднаква сила и за бъдещите сравнения.
По същество: аз със сигурност имам много хубави 4ертежи на Белфаст, за японският и Италианският кораби трябва да проверя, заБруклин съм сигурен 4е нямам.
==========
Proпуснах да добавя, ако някой ми метне темата мога да помогна и с web дизайна.
Ина4е докато се занимава с важна дейност в едно тайно място измислих и следващите сравнения (това може да бъде използувано и за ппрецизиране на методите за оценка), та така ето какво имътих:
малки леки крайцери
тежки крайцери
модернизирани линкори от ПСВ
малки линкори и модернизирани линейни крайцери
Самолетоноса4и оригинална постройка (демек не такива преоборудвани отлинкори или линейни крайцери)
договорни линкори
Линкори към на4алото на ПСВ
линкори към края на ПСВ
работа за мнооого дълго време, а нищо не пре4и темите да си вървят паралелно според зависи какво инфо е намерено в момента или страстите и интересите на плебса, ние от адмиралтейството сме толерантни към такива неща
Comment
-
зна4и може да ми метнеш 4ертежите на жълтото корито на мейла, италианското и аз трябва да го имам, проблемът е с Бруклин, лесният на4ин да се намири нещо в нета явно не става, пследните няколко дни прерових мулето но нищо не излиза, освен да се заветрея до централната библиотека и да ги ксерокопирам от дълин и гразки...от тези двамата нищо не излиза в мулето
Comment
-
Odzava написаЗа Бруклин мога да сваля от Вундервафето ама там са малко като скица от Монографията "Американските крайцери през ВСВ". ЗА "Могами" - НПКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Погребите на Бруклин са подводни и в носа защитени от internal box armor с дебелина 51мм.Кърмовият е 102мм.Освен това тук се сравнява първият Бруклин с последните Каунти.Нека ги сравним със Сейнт Луис със 127/38 оръдия.Интересно защо ли на Белфаст демнтират две установки, като са толкова ефективни 6-те му 102мм????Явно са със същата ефективност като 8 от същия калибър.Далечината на плаване на Сейнт Луис или Бруклин е по-голяма от тази на Белфаст, но това е обяснимо - трябва да плава в Пасифика.Цената е некоретно представена, тъй като при американските кораби се включва всичко - корпус, броня, двигатели+ заплати на работниците, цени на корабостроителницата и т.н.Англичяните премълчавата последните параметри.При Бруклин при изчисляване на % броня от водоизместването не се включва палубната броня.Да не говорим, че американците имат доста по-добри снаряди от британските си колегиП.В.
Comment
-
....................: цените на британските кораби били не за целият кораб ами само за половината.
После тази вътрешна кутия може и да предпази погреба от гръмване, ама няма да спаси корабът от наводнение.
Отделно дето .........................., то си го пише и в темата : Брукин и Белфаст, какви Каунти какви 5 лева?
А сравняваме кораби към една и съща дата, като ти е мерак да сравняваш други пусни си съответната тема.
Относно далечината на плаване за пореден път си в кардинална грешка, ....., .............. 12 200 е повече от 10 000.
.................................................. ...........
......... за снарядите е отделна тема, но преди да ти разяснимнякой неща все пак е хубаво да се опиташ да си обосновеш твърдението.
Ах, щях да пропусна за демонтираните 102мм, а да ти е хрумвало че в края на войната ги демонтират за да намялят претоварването? като последнот се е появило от допълнителните радари, малки зенитки и RPC то на останалите оръдия? отделно дето сигурно не си чувал за кранци за първите изстрели?Last edited by модератор; 02-05-2006, 20:01.
Comment
-
Струва ми се, ....................., нещата доста се разминават.Например - Кливлънд са претоварени, което е вярно, а Белфаст не, ама им демонтират кули.Ами малоумните англичани са си строили корабите без модернизационен запас за разлика от американците, чийто кораби през войната не е демнотирано нито едно оръдие от главния или спомагателния калрибър за разлика от английските Линдър, Фиджи, Саутхемптън и др. ................... - дори ПВО крайцерите им са гола вода и на тях им демонтират тежкото ПВО :lol:
За далечината на плаване - наистина английските са с по-голяма.Освен това Бруклините имат противоосколочен 16мм пояс в носа и кърмата.Последните два крайцера от Бруклините са най-съвършените със 127/38 оръдия, а и нещо не се коментира по-добрата защита на кулите и барбетите на американския крайцер.Американският крайцер е и номинално по-бърз от английския
А поясът на Бруклин 127мм върху 16 мм подложка е по-дебел от 112-124мм на Белфаст.Отделно поради ескалиращият ефект и качеството на американската хомогенна броня е по-високо и нецементираната английскаLast edited by модератор; 02-05-2006, 20:01.П.В.
Comment
-
.......................: нали преди малко амриканските имаха по-гопляма далечина? Сега пък скоростта те подхвана, айде докажи го де? ....................... но не доказваш нито една от тях.
И да на Бруклин нищо не е демонтирана, ама не е и добавано, но понеже ти си скаран с историята ще те просветя: на тях им е свалена бойната рубка.Ама бутай да върви всички знаем че ти не работиш с фактология.
.................... има голяма разлика между хомогенна (ти изобщо знеш ли какво значи тази дума) и нецементирана(това сто процента не знаеш какво значи)?
Иначе за кулите на Брукли: на каква дистанция те го пазят от 6" и на каква дистанция са защитение кулите на Белфаст, искаш ли да те светна?
Отделно дето май съм пруснал да спомена че чудото на американскаа техническа мисъ е с оръдия в обединен лафет.
А като си говорим за поясът на Белфаст ха да видим колко снимки ще намериш където се вижда, той е външен и уж би трябвало.....
Впрочем има и уловка с дебелината на палубата му, тя е толкова (51мм) само над погребите, на останалата площ е доста по-малко.
Все пак би било хубаво малко да седнеш да почетеш преди да се излагаш.Last edited by модератор; 02-05-2006, 20:03.
Comment
-
По повод тежката зенитна артилерия на Белфаст дето била демонтирана -не коментирам добър ли е или лош крайцера - но особено докато се подмотква покрай Европа, реално на Белфаст много повече му трябват 20 и 40 мм. зенитки, защото атакуващите го немски пилоти са си с акъла силно не си падат по изпълнения от типа "Сега ще се тресна в тоз кораб за славата на отечеството", отделно дето немците нямат морски изтребители. Т.е. факта че е демонтиран топ от Белфаст не говори нищо за него - нито добро, нито лошоКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
Comment