Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Руско-японска война хипотетичен вариант

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    De Ruyeter написа
    :sm113: Не е само това, то руското офицерство по това време - както сухопътно, така и морско е едно кадърно, талантливо, тури му вестник
    :1087: Това сериозно ли го пишеш? Не мога да повярвам. Самите японци се отнасят съвсем сериозно към качеството на руските моряци и ги смятат за сериозен противник. След като в Токио научават за смъртта на адм. Макаров на 01.04.1904 г. правят нощно поклонение пред паметта му по улиците на града.
    Друг въпрос е, че сле 10 години "просветените мореплаватели" на Запада са същата стока като руските моряци от 1904 г. Но причината е била в психологията на човека от началото на ХХ век и в структурата на флотовете и субординацита в тях.
    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
    Неизвестен руски адмирал

    Comment


      #32
      НВС написа
      Мисълта ми е че Порт Артур е ключов момент. След неговото падане каквато и да било победа на Куропаткин би била пирова и, пак повтарям - само би удължила войната.
      T.e. ако съм те разбрал правилно след паданетона Порт Артур, резултатът от други събития не би могъл да измени резултата от цялата война? Независимо какво се случи при Цушима, независимо какво се случи при Мукден, крайният резултат е неизбежен заради паданетона Порт Артур?
      Защо ми се струва, че при руски победи и различно развитие на двете посочени събития (мукден и Цушима) войната може да се удължи чаак до руска победа. (ще имаме ситуация с една разбита и деморализирана японска армия, стигнала и изтеглящя се от крайната точка на оператвиняи си обсег. Армия, която освен това е поставена от сериозен риск за недостиг на всякакви ресурси - хора, муниции, харан, транспортни средства, поради факта, че не владее морските пътища в тила си.
      Наистина шансът за руски победи при Мукден и Цушима е минимален и вероятността и за победи и на двете места клони към 0, но използвам този разтеглен до края на теоретичните си възможности пример за да покажа, че отдаваш прекалено, несъразмерно голямо влияне само на един момент и само на едно място от войната. Порт Артур е важен, безспорно, но щом след различни резултати при Мукден И Цушима стратегическата ситуация се променя кардинално, значи не е чак толкова важен.
      Recalibrating my lack of faith in humanity...

      https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

      Comment


        #33
        Ок! Съгласен съм с Albireo като хипотетична постановка на събитията. Оставам на своето мнение. Но предлагам да разгледаме въпроса от друга посока - какво би се считало за победа на Русия от гледна точка на:
        а) Руската дипломация...
        б)световното обществено мнение...
        в)руският народ...
        г)Япония (т.е. при какви условия Япония се признава за победена).
        д)...?

        Задавам тези въпроси, тьй като те са съществени за крайната цел която сме си поставили - примерно как би могла Русия да излезе победител. Тръгнахме от Цушима, но в крайна сметка разиграхме целия период на войната. Очевидно нямаме единно мнение за повратна точка, повратен момент, който би обърнал хода на Историята - а това също е важно.
        И така - обобщавам - 1. Що е то победа на Русия и...
        2.В кой момент войната може да бъде "обърната" към тая победа?
        :sm186:
        "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

        Comment


          #34
          Значи тези на пръв поглед "патови" сражения /честно казано освен боя в Жълто море / не се сещам за други/, защото руснаците в момента, в който решат да излязат и видят на хоризонта японските кораби се разколебават и се връщат в базата. Макаров макар и за кратко действа доста активно. Не знам на Витгефт в какво се изразява ограничението на свободата на действията, освен в нежеланието му да се сблъска с противника. При Жълто море - между другото според мен доста по интересна битка отколокто явния разгром при Цушима руснаците може и да не губят кораби в боя, но те дори не успяват да изпълнят заповедта на императора- пробив към Владивосток!Ако това е успех.....След боя ескадрата е разпокъсана - Цесаревич интерниран, Диана в Сайгон, Новик се хаква на скалите при Сахалин, останалите се връщат в Порт Артур, откъдето повече не излизат.
          За Одзава: ти май нещо ме майтапиш за качеството на руския редови състав. Че те са по-зле от английски резервисти. Първо ниска култура - не умеят да боравят с новата техника - далекомери Бар и Струд, монтирани на новите броненосци, не познават десетичните дроби, градусовото деление /например да дадеш заповед кулите да се развъртят на 30 градуса/.
          Хипотетично е трудно да се предположи че със същото командване - Витгефт, Старк, Ухтомски - резултатът би бил различен.
          ²²-та Тихоокеанска ескадра по никакъв начин не може да промени положението на силите, освен да докаже, че може да загива доблестно. Във времето между боя в Жълто море и Цушима японците усъвършенстват боеприпасите. Англичаните продължават да им доставят "шимосни" снаряди. Но докато само част - май бяха два броненосеца иматтакива в Жълто море и стрелбата с тях носи по-скоро експериментален характер /от преждевременни взривове в цевите са скъсани 4 305мм оръдия, то при Цушима снарядите са значително подобрени и дават ужасяващ резултат. ²-та Тихоокеанска ескадра е каймака на руския флот - най-добрите, опитни екипажи, често намирали се в плавания, сработили взаимодействието помежду си. ²²-та има 4 нови неразработени броненосеца, с неопитни екипажи, 3 морално остарели /Сисой и Наварин и Николай ²/, някакви стари броненосни крайцери със скорост по-ниска дори и от броненосец!!!, 3 ББО, дето изобщо не им е мястото там и един броненосец ²²-ри ранг /Ослябя/

          Японците се отнасят с уважение към руснаците, защото те са първата европейска велика сила, победена от набиращия сили азиатски колос. Ако ги унижат, значи и победата не е значителна, а и унижават себе си.
          Last edited by De Ruyeter; 18-06-2007, 09:40. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
          П.В.

          Comment


            #35
            Интересен факт.
            Черна гора с Русия воюва срещу Япония (1904-1905).


            Черногория объявила войну Японии , выразив тем самым свою благодарность за достижение Россией е¸ дипломатическими усилиями независимости страны по итогам русско-турецкой войны 1877—1878. Тем не менее, в силу отдал¸нности, Черногория не смогла оказать существенной помощи России и е¸ усилия были ограничены теми черногорцами, которые служили в вооруж¸нных силах России. При заключении мира про Черногорию забыли, и формально она до 2006 года находилась в состоянии войны с Японией.

            http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

            Comment


              #36
              Да речем, че Рожественски не освобождава въглевозите, продължава и заобикаля Япония от изток. Следва да мине или през пр.Цугаро, или да заобиколи Хокайдо от север. Того при всички случаи ще направи всичко възможно да го чака и там. Това обаче ще го отдалечи на много мили от Сасебо. Как би повлияло това на развоя?

              Comment


                #37
                Дори руския флот - в коет о силно се сямнавам успее да стигне доВладивосток после какво ще стане - ок, екипажите почиват, корабите се ремонтират, но бойната подтогвка е по-нсика отколкото тази ввъв флота.Корабите имат доста технически дефекти, претоварени са, боеприпасите са калапви - не занм това как ще ске преодолее
                П.В.

                Comment


                  #38
                  Всъщност Рожественски успява да доведе 2-ра ескадра до Цушима в пълен състав, като се има предвид "сбирщайна" от различни класове кораби, което говори за качествата му. Предната година Вирениус стига до Средиземно море и се връща в Балтика,поради възникнали повреди в корабите му. Заобикаляне на Япония и достигане до Владивосток би бил добър краен резултат. Още повече че доковете там дават възможност за ремонт на големи кораби. В такъв случай ще се стигне до мир при къде-къде по добри условия за Русия.

                  Comment


                    #39
                    Хрумна ми и нещо друго-за командир на 1-ва Тихеокеанска вместо Витгефт през юли 1904 да назначат Есен или Шенснович...

                    Comment

                    Working...
                    X