Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ако Тирпиц беше

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Ако Тирпиц беше

    альтернативная программа кораблестроения Германии

    Представляется, что при создании Хох Зее Флотте Тирпиц допустил некоторые ошибки.
    Не вдаваясь пока в их подробный анализ, укажу на некоторые.

    Первая и самая главная - не надеясь превзойти Гранд Флит числом, немцы тем не менее не старались найти некоторые нестандартные технические и тактические решения (как это деали японцы, готовясь к войне с США.) В итоге создавался флот «как у Англии, только хуже» (малочисленней). Единственным исключением была попытка создавать более живучие корабли, но она так же кажется ошибкой - это как раз англичанам, имевшим численное превосходство, имело смысл создавать корабли, прежде всего рассчитанные на то, чтобы не утонуть - то есть на то, чтобы после боя сохранялось имевшееся до него численное неравновесие.

    Тем не менее немцы рассчитывали на отвлечение части английских сил и уничтожение их соединенными усилиями своего флота. В таком контексте им в первую очередь следовало ориентироваться на создание мобильных сил, способных уклониться от превосходящих сил противника и уничтожить слабые силы. Решение было очевидным - делать упор на строительство ЛКр. В конце концов, немцы пришли к этому решению (достаточно посмотреть на баланс ЛК и ЛКр заложенных во время войны), но слишком поздно.

    Строительство же ЛКр велось каким-то странным методом. Прицеплять к дивизии ЛК одинокий ЛКр было практически бессмысленно. Трудно представить реальные задачи, решаемые 1 Блюхером при взаимодействии с 4 Нассау или 1 ФдТ при взаимодействии с 4 Гельголандами. В конечном счете, удалось сформировать сильную 1 разведгруппу, но и она все же много теряла от разнородности состава (урок, казалось бы, наглядно продемонстрированный РЯВ).

    В связи с этим я предлагаю альтернативную кораблестроительную программу:

    Закладка по годам
    1907 - 4 Нассау
    1908 - 4 Фон дер Танна
    1909 - 3 Кайзера
    1910 - 1 Кайзер, 3 Мольтке
    1911 - 4 Кенига, 1 Мольтке,
    1912 - 3 Дерффлингера
    1913 - 1 Баден, 1 Дерффлингер

    То есть аналогично тому, как реально закладывались крупные корабли, но по принципу равенства ЛК и ЛКр

    Это позволяло создать к августу 1914 года флот в составе 12 ЛК (4 Нассау, 4 Кайзера, 4 Кенига), и 8 ЛКр (4 ФдТ, 4 Мольтке), а к лету 1915 добавить к нему 3 Дерффлингера.

    В таком случае имелось бы весьма мощное крейсерское соединение, для противодействия которому британцам не хватало реально построенных ЛКр и для их поддержки требовалось бы подключать дивизию ЛК. Между тем 8 лучших ЛК немце составляли мощное, однородное и хорошо управляемое соединени, и во взаимодействии с ЛКр они имели реальные шансы на успех в бою с часть ГФ и могли довольно спокойно оторваться от его соединенных сил (которые, в силу многочисленности, не могли бы быть столь же подвижными).

    Как вариант можно было перед войной отправить 4 ФДТ в Средиземное море. Для противодействия им Англии пришлось бы выделить как минимум 5 Лкр, и положение с этими кораблями в Северном море становилось критическим.

    Интересно было бы прикинуть, как такие действия могли бы отразиться на английских кораблестроительных программах, в части количества и качества (бронирование Индефатигеблов).

    #2
    Аз съм си мислил, но не точно така, а например немската програма да бъде по подобие на японската 8-8 или 4-4.Немците имат 26 дредноута и крайцера, нали?Е, вместо 19 дредноута и 7 ЛКР могад да построят 12 ЛКР и 14 дредноута, да превземат Норвегия, като си осигурят стратегически излаз на Атлантическия окан и по този начин хватката на Гранд флийт няма да е толкова задушаваща.Ако съм на мястото на англичаните не бих построил повече от същия брой линейни крайцери, защото тяхната задача е да унищожават - броненосци, броненосни крайцери, рейдери, провеждане на разузнаване с бой, а не участие в бойната линия.Може би това ще ги подтикне да бъдат по-предпазливи и да се движат с бойната линия на линейния флот, макар тогава скоростта им да се обезцени
    П.В.

    Comment


      #3
      Дори с Норвегия койзеровият флот до никъде няма да стигне, просто корабите му имат твърде малка далечина на плаване, освен това превземането на Норвегия през ПСВ би се различавало кардинално от това през ВСВ, няма авиация а бреговите батареи и торбедни установки биха били много опасни.

      Comment


        #4
        Идеята ми е друга - чрез Норвегия а ти виждаш колко е дълга бреговата й ивица английската блокада ще трябва да се разтегли, за да яобхване и следователно ще стане по-рехава.ЛКР могат да действат като ударно съединение /вярно нямат далечина на плаване/, но да тероризират британското крайбрежие и да се опитат да подмамят част от английския лот под ударите на немския.Освен това тогава англичаните не биха рискували така смело линейните си крайцери.Според Пол Кенеди стратегията на Тирпиц се е градяла на създаването на мощен флот - под носа на Англия !!!, което разбира се не може да стане и да се нанесе поражение на една от ескадрите - тази на Канала докато другите са пръснати по целия свят.Фишър осъзнава заплахата и концентрира целия флот срещу Германия
        П.В.

        Comment


          #5
          И как ще снабдяваш въпросната ескадра? къде ще я ремонтираш? А линейните крайцери ще направят снабдяването невъзможно, все пак те за това са направени. Пък и звучи налуднич1ава германците да си избягат от добре укрепената база, защитавана от батареи и минни полета и да се запилеят некъде където RN може да им наложи битка когато и както си пожелае.

          Comment


            #6
            Не може ли ремонт да се извършва в Германия, а текущ - в Норвегия - все някак да съоръжат базите.Пък и е те няма да са така застрашени, какго през ВСВ - самолети, подводници и т.н?
            П.В.

            Comment


              #7
              А бойни повреди? а док? Освен това как ще мъкнеш кюмур? или ще въведеш конвой? мечтата на линейният крайцер! или пък добре охраняван конвой? мечтата на RN, да може да наложи бой на германците без последните да бягат. Пък и липсата на самолети (подводници си има) е само от полза на адмиралтейството, няма кой да плаши големите кораби.

              Comment


                #8
                Нямат ли норвежците запаси от въглища?Освен това при гъсто поставено минно заграждение пред норвегия, Адмиралтейството едва ли би рискувало флота си.По скоро с брандери би се опитало да го блокира във фиордите
                П.В.

                Comment


                  #9
                  Ami hubawo ama minno zagravdenie ne se postawq taka lesno, pyk i освен сами да се блокират с него друго няма да постигнат. Не съм сигурен че и дълбочината позволява такива неща. А фиордите са хем дълбоки хем широки, трудно биха ги блокирали, по-скоро атака с миноносци, бум бам с торпедата, ще се получи ала Порт Артур, не могат да излезнат, не могат и лесно да се ремонтират. За Норвежките въглища: те не са ли по островите? пък и най-вероятно норвежците ще си ги запалят сами пред заплаха от нахлуване. А освен въглища ще трябват и сур болю друго снабдяване.

                  Comment


                    #10
                    Plamen написа
                    Нямат ли норвежците запаси от въглища?
                    Имат, само че са на Шпицберген, за там освен всичко друго не е зле Тирпиц да включи в програмата и ледоразбивач, а защо са му норвежки въглища, когато Рур му е под носа?
                    Can't talk! Got to Shoot!

                    Comment


                      #11
                      Защото от Рур до Норвегия няма как да стигнат.

                      Comment


                        #12
                        Gaden Gogi написа
                        Защото от Рур до Норвегия няма как да стигнат.
                        Е значи твърдо му трябва ледоразбивач на Тирпиц, за да се дотътри Хохзеефлоте до Шпицберген и да ползва въглищата. А без Луфтвафе от типа на Гьоринговото такова и парашутисти никога няма да успее да превземе Норвегия без да понесе доста сериозни загуби
                        Can't talk! Got to Shoot!

                        Comment


                          #13
                          Не надценявавате ли Норвегия като локална сила?Тя няма кой знае каква армия, а флотът ий се състои от броненосци за брегова отбрана?
                          П.В.

                          Comment


                            #14
                            Да ама говорим за ПСВ, и броненосеца за брегова отбрана заедно с батареите може спокойно да капичне далеч по-голям кораб. Пък и няма авиация която да помогне, операцията ще е значително по-бавна и това просто ще е удобен момент RN (която няма да стои безучастно) да наложи бойна германците.

                            Comment


                              #15
                              Plamen написа
                              Не надценявавате ли Норвегия като локална сила?Тя няма кой знае каква армия, а флотът ий се състои от броненосци за брегова отбрана?
                              Aбе то така е. Но Норвегия има възсериозно оръжие - изключително неудобното си за всякакви десантни операции крайбрежие, в случая авиацията и специализираните десантни кораби биха ти били от облекчение, но по времето на Тирпиц тях ги няма. А бреговите батареи и броненосците са достатъчно оръжие, да се пазиш в такива случаи. Да не забравяме че докато се занимаваш с норвежците винаги има опасност RN да ти/те/ мине изодзад, и пак ако нямаш авиация дето да го дави при всеки удобен случай става доста кофти. Доста по-евтино би било да ви построиш нещо като ескадрен въглевоз и да я караш на рурски въглища
                              Can't talk! Got to Shoot!

                              Comment

                              Working...
                              X