Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Японски военен план 30-те години

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

messire Woland написа
    И аз съм чувал тази версия, че именно под ръководството на Нимиц става това с кода. А има и друго, не по-малко важно. Тъй като често разузнавателните данни са противоречиви, дори и да имаш кодовете на противника, в крайна сметка са важни решениета на командващия. А те са доста удачни, като и самия Нимиц е явно талантлив ръководител. Вярно е и това, че разполага с огромно превъзходство над противника си обаче.
    Има нелоша книжка с негови мемоари, в България е издадена на руски само.
    Как се казва книжката с мемоарите и скоро ли си я купувал?
    Can't talk! Got to Shoot!

Comment

valentor написа
      Оправдание:
      Мисля ,че беше в книга за системата “Енигма”на поляк, работил и в “Правителствената кола за кодове и шифри”.

Може да се прояви интерес дали “тук-там” няма писания , за разчитане на Пърпъл преди 07.12.41. И ако се намерят такива вероятно ще се стигне до извод, че грешка няма, че “разчупването” на Пърпъл е преди поемане на командването от “великият Чудотворец”. И съмненията ,които очевидно доминират, да отпаднат.
      Но лошото е че ако се намерят тогава и кумирите-чудотворци отпадат.
      И ще трябва друга представа за случилото се.
      Представа доста различна от официално-пропагандно-възпитателно-внушаващата т.н “ история на …..”.
      Накратко: да се погледне на случилото се от друга гледна точка, пък може и да даде резултат.

Трепете наред, а Господ ще познае своите!
      Valentor в случая както отбеляза Воланд става дума за дипломатическия шифър. Станциите по радиопрехват това и правят четат комуникациите на японското правителство с посолството му във Вашингтон. А виж JN-25(японския военноморски код) Рошфор си го краква под командването на Нимиц, благодарение на което последния реално успява да организира опазването на атола.
      "Тази роля" няма нищо общо с политкомисарите (ето на пак си в грешка) ами си е роля на всеки командващ офицер дето иска да постигне нещо (да спечели битката, кампанията, войната или каквото щеп)

Comment

Напълно съгласен съм с Тъндърчийф - Валентор, ролята на политкомисаря е да следи за политическото възпитание на войниците и офицерите, т.е., да осъществява идеологически контрол. Разликата смятам е очевидна. Та сарказмът ти, Валентор, е малко неуместен.

Comment

Книжката на Нимиц е Вона на море 1939-1945 от книгите с червена подвързия.Издадена е в съавторство - Честър Нимиц и Ърнест Потър.Сега е излязла втора книга само за Нимиц - автобиограбична, но пак доста му е помагал Потър
          П.В.

Comment

Книгата за Енигма се валя някъде из къщи, но мисля, че мога да я намеря. Издавана е отдавна, преди 1989 г. мисля. На мен лично ми беше много интересна. Тя е главно за разгадаването на немските шифри, има малко и за съдбата на полските войници (особено съдбата на някои от тях, които се сражават във френската армия през 1940 г.).
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Plamen написа
              Книжката на Нимиц е Вона на море 1939-1945 от книгите с червена подвързия.Издадена е в съавторство - Честър Нимиц и Ърнест Потър.Сега е излязла втора книга само за Нимиц - автобиограбична, но пак доста му е помагал Потър
              A "Война на море" отдавна ли е издавана? Интересно ми е дали има шанс да я намеря, че нямам нищо за четене през празниците.

Comment

Книгата на Нимиц я има в руските книжарници, например в тази на "Книгомания", на бул. "В. Левски".
                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Като заговорихме за кгниги в наличност по книжарниците- мога да ви препоръчам още една тази на Фредерик Шърман - Война на Тихом океане
                  П.В.

Comment

Plamen написа
                    Вчера си взех втората. Казва се "Адмирал Нимиц" и като автор е даден само Портър. За сега не съм почнал да я чета има хубав снимков материал(черно-бял)

Comment

Working...
                    X