Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Японски военен план 30-те години

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Няма как да не се съглася за ролята на Нимиц. Това е човека дето правилно успява да прецени кого къде(на кое място), в какъв момент и как да сложи. Успява например да помири Холси и Макартър, щото Холси е малко вкиснат от това че армията му гледа в паницата(иска да му вземе част от самолетоносачите). Интересен е също така случая с шефа на гарнизона на Мидуей, когото малко преди битката Нимиц произвежда в полковник. След приключването на патакламата човека е преназначен на нова длъжност и минава през Хавай за да си я поеме. Тогава решава да отиде при Нимиц и да му благодари лично за повишението, на което изненадания адмирал му отговаря "Не ми благодарете полковник, просто исках да пратя цветя на погребението Ви". Що се касае до японските пилоти, май осъзнаването на ролята на личностите го е имало не толкова по високите "етажи", колкото в строевите части, където ролята на отделните личности е реално видима. Нещо което прави впечатление примерно е, че при американците съществува добре разгърната система за търсене и спасяване на свалени пилоти, докато подобни усилия при японците са доста спорадични и често плод на действия на своя глава от страна на някой строеви командир(в Авиация и Время от края на миналата и началото на тая година има доста добра поредица от статии по въпроса - там примерно се говори за отчаяните усилия на японските комадири на Трук поне малко да облекчат бита на хората си). Действително икономическите фактори играят сериозна роля в липсата на такава система(все пак от другата страна PBY-5 примерно се бълват в такива количества та чак има и за износ по ленд-лиз), но прави впечатление липсата на опит да се организира нещо такова на централно ниво, пък макар и с ограничените ресурси, които са на разположение. Вместо това има императорски указ всеки да загине в бой с врага.
    Can't talk! Got to Shoot!

Comment

Голям стратег е, особено като е в братски съюз с Пърпъл.
      За други вероятности,кат например възможност за някакъв сговор, няма да говорим,щото може някой да се обиди, неприсъствено. :aaa:
      А когато в пропагандата се съобщи, че някой “Голям стратег” бил извадил някакъв невероятен късмет , по време на операция , си признавам че ме обхваща гнъсен кикот. :p
      Last edited by valentor; 21-12-2004, 16:46.

Comment

valentor написа
        Голям стратег е, особено като е в братски съюз с Пърпъл.
        За други вероятности,кат например възможност за някакъв сговор, няма да говорим,щото може някой да се обиди, неприсъствено. :aaa:
        А когато в пропагандата се съобщи, че някой “Голям стратег” бил извалил някакъв невероятен късмет , по време на операция , си признавам че ме обхваща гнъсен кикот. :p
        Да ме пощаваш за невежеството а кой е Пърпъл щот не съм чувал за него ? А че е стратег адмирал Нимиц, ми вари го печи го, цяла война е спечелил, явно е стратег

Comment

Казват, че Пърпъл бил обект за разчупване от Рошфор.
          Пърпъл = японската кодова система

Comment

valentor написа
            Казват, че Пърпъл бил обект за разчупване от Рошфор.
            Пърпъл = японската кодова система
            Toва с какво принизява качествата на Нимиц? Ако не ме лъже паметта последното май, даже частично е и негова заслуга, защото той дава необходимите условия на групата кракнала японския код(същата групичка се подвизава в едно мазе под щаба на флота в Хонолулу)
            Last edited by Thunderchief; 21-12-2004, 16:33.

Comment

Е не е точно така, поне във времето.
              Във времето за което се съобщава, че е ,както казваш , “кракнат” Пърпъл тогава този “велик” адмирал малко не е бил началник там.
              Друг е бил.
              Така,че “великият ” няма принос в ръководеното на “кракването”.

Comment

valentor написа
                Е не е точно така, поне във времето.
                Във времето за което се съобщава, че е ,както казваш , “кракнат” Пърпъл тогава този “велик” адмирал малко не е бил началник там.
                Друг е бил.
                Така,че “великият ” няма принос в ръководеното на “кракването”.
                Mи в грешка си . Ето ти цяла книга за доказателство http://www.navycollection.narod.ru/l...Lord_pob/2.htm
                Приятно ти четене
                Всъщност точно Нимиц е сред преките началници на Джо Рошфор, чиято групичка краква самурайския код. Ако не ти се чете цялата книга прочети глава 2
                Last edited by Thunderchief; 21-12-2004, 17:38. Причина: сетих се за още нещо

Comment

Не ! Не съм.
                  Пише се , тук-там, че Рошфор бил разчупил Пърпъл още около втората половина на 1940г.
                  А “великият” става командващ след 07.12.41г.
                  Та поради тази кротка разлика казвам ,че тогава, при “кракването” няма принос.
                  Така че посочването на Мидуейското ЧУДО е не много на място,може би.

Comment

valentor написа
                    Не ! Не съм.
                    Пише се , тук-там, че Рошфор бил разчупил Пърпъл още около втората половина на 1940г.
                    А “великият” става командващ след 07.12.41г.
                    Та поради тази кротка разлика казвам ,че тогава, при “кракването” няма принос.
                    Така че посочването на Мидуейското ЧУДО е не много на място,може би.
                    Абе в грешка си. Къде е това "тук-там"? Не е зле да го покажеш, за да ме убедиш че не си в грешка.

Comment

Е, не бих нарекъл Нимиц "велик адмирал" - той не се отличава с водене на силите в бой, нито със съставяне на гениални оперативни планове - ролята му е съвсем друга, както бе споменато - да влияе върху бойния дух на хората си, да ги организира и разпределя задачите между тях. А с това се справя много добре - възможно е при друго разпределение на нещата, друг да би се справил значително по-зле (със съответните негативни последици).

Що се отнася до японските "кодове", тук мисля че има друго обяснение (лошото е, че пиша по спомени та може и да греша) - става въпрос за различни кодове. Дипломатическият код е разшифрован още преди да започне войната (и това имаш предвид ти, ВАлентор, стурва ми се). Докато кодът използван от ВМС е разшифрован по-късно под ръководството на съответните хора (и под началството на Нимиц). Като, впрочем, тук има още един момент - освен разшифроването на основният код, трябва след това да се намерят значенията и на втория - той се състои в отделно зашифроване на наименованията на топоними, имена на хора и съединения с кодови названия). Именно тук ролята на НИмиц е голяма, защото той се доверява на работата на разнузнавателния отдел, въпреки че все още не са имали никаква възможност да проверят достоверността й. Което изиграва голяма роля (заедно с прословутия късмет) в битката при Мидуей.

Comment

И аз съм чувал тази версия, че именно под ръководството на Нимиц става това с кода. А има и друго, не по-малко важно. Тъй като често разузнавателните данни са противоречиви, дори и да имаш кодовете на противника, в крайна сметка са важни решениета на командващия. А те са доста удачни, като и самия Нимиц е явно талантлив ръководител. Вярно е и това, че разполага с огромно превъзходство над противника си обаче.
                        Има нелоша книжка с негови мемоари, в България е издадена на руски само.
                        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                        Проект 22.06.1941 г.
                        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Оправдание:
                          Мисля ,че беше в книга за системата “Енигма”на поляк, работил и в “Правителствената кола за кодове и шифри”.

Може да се прояви интерес дали “тук-там” няма писания , за разчитане на Пърпъл преди 07.12.41. И ако се намерят такива вероятно ще се стигне до извод, че грешка няма, че “разчупването” на Пърпъл е преди поемане на командването от “великият Чудотворец”. И съмненията ,които очевидно доминират, да отпаднат.
                          Но лошото е че ако се намерят тогава и кумирите-чудотворци отпадат.
                          И ще трябва друга представа за случилото се.
                          Представа доста различна от официално-пропагандно-възпитателно-внушаващата т.н “ история на …..”.
                          Накратко: да се погледне на случилото се от друга гледна точка, пък може и да даде резултат.

Трепете наред, а Господ ще познае своите!

Comment

Тоест ние да потърсим доказателство за тезата ти, а?
                            Тази книжка за "Енигма" и аз съм я чел. И там мисля ставаше дума именно за дипломатическия японски шифър. А във всяка от големите държави (а и при малките мисля вече е така) военните и гражданските шифри са различни.
                            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                            Проект 22.06.1941 г.
                            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

gollum написа
                              ……. ролята му е съвсем друга, както бе споменато - да влияе върху бойния дух на хората си, да ги организира и разпределя задачите ………..
                              Тази роля в РККА е известна с едно име: ПОЛИТКОМИСАР.
                              Боже, ква стана тя !????
                              НИМИЦ = ПОЛИТКОМИСАР
                              Голум даде ВЕЛИКА идея, ВЕЛИК поглед върху нещата.
                              НИМИЦ = ПОЛИТКОМИСАР. Ха-ха-ха

Трепете наред, а Господ ще познае своите!

Comment

messire Woland написа
                                ….. там мисля ставаше дума именно за дипломатическия японски шифър.
                                Интересно ми е :кво ли са правили станциите за радиопрехват на ВМС на САЩ в Пасифика преди 07.12.41. Или такива не е имало? Или офицерите напразно са се излежавали. Или не искат да четат чужди писма ????

Comment

Working...
                                X