Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Алтернативка 3

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Еми аз изрично ги разделих, загуба на въздушно и наземно превъзходство. А НАТО си прави сметки без кръчмар, все пак и "нашите" (ами те тогава са си били от нашите) са правили разни сметки. Относно артилерията смятам че си в голяма грешка. Западът има известно (и доста условно) превъзходство в стволната артилерия, но РЗСО на СССР са много по-съвършенни и именно те са системата с най-голямо приложение при бойни действия с голяма динамика. Освен това армията н вършавският договор е доста по-мобилна не на последно място поради голямото насищане с БТР и БМП.
    Положението във въздуха:Техическо предимство за "нашите". Положението както казах започва да се променя едва с навлизането на 4 поколение самолети, и това в Европа не става веднага. А тактичесот предимство е за сметка на по-голямото количество танкери и ауаксите.
    За Тъндъра Ту-126 е практически безполезен самолет, той трябва да лети под целта за да я засече, отделно че има проблеми заради ТВРД-тата, пък и са единици. А-50 са още по-малко, с танкерите положението е същото ,отделно дето само стратегическата авиация може да сепрезарежда.
    За флота: до момента в който на американските кораби се появяват крилати ракети мен силно ме съмнява неговата способност да нанесе поражение на друг флот, просто няма с какво, а да бомбандираш нещо бъкано със ЗУР е доста тъпа идея. В същият момент руският флот има доста кораби носещи крилати ракети с обсег няколко стотин километра. А при действия в крайбрежна зона (Англия, Япония ги считам за такива) могат да се включат и малките ракетни кораби и дизеловите подводници, последните при равни условия имат много голямо предимство над ядрените по отношение скритост.

Comment

Гоги,
      освен това изоставането в авиацията на СССР е доста чувствително, и с танковете ще се случи същото като с Германските
      Абсолютно не съм съгласит за танковете.
      Те, американците, доста години след това не могат да конструират подобаващ отговор но съветските машини.

..
      ..И кажи ми ти страннико,
      чувал ли си звук,
      по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Ами ти или не си прочел какво съм написал или не знаеш как са се борили сащианците с германските танкове. А те са го правили от въздуха. А до навлизането на МиГ-15 на въоръжение съветите изостават катастрофално именно по отношение на ВВС-а.

Comment

Гоги, такива са били разчетите на НАТОВ-ците. Доколко те са били парвилни или грешни ще е трудничко да преценим (не без съответното домелиране, ама не знам дали ще ни стигнат силите за подобно начинание (времето със сигурност е порблем)). Факт е, че тъй като те са наясно, че в Европа не могат да се мерят количествено със съветските бронирани армади, залагат на единстевното възможно решение (което при това се оказва и икономично (по-икономично, във всеки случай, което не е чудно като се има предвид, че доктринално НАТО се готви за отбрана, а СССР за офанзива на веропейския театър (въпреки че при тях въпросната офанзива се разибра като стартегическа отбрана )) - масиране на сравнително евтини, мобилни и ефективни портивотанкови средства. Това са разнообразните портивотанкови ракетни системи, с които войските на НАТО в Европа са буквално пренаситени.
          И според мен (това си е лично мнение, което не се опира на кой знае колко сериозна преценка, разибра се - най-малкото няма база за сравенние) към средата на 70-те години подобна съветска офанзива би струвала твърде-твърде скъпо и вероятно би била спряна някъде към Рейн, например.
          По отношение на артилерията пердимството на НАТО не е толкова технологично, а по-скоро доктринално - тяхната доктрина според мен е значително по пригодима за условията, в които се намират, в сравнение с господстващата в съветските войски. Въпреки че последните наистина разполагат със забележителни оперативни системи за залпов огън, като се има предвид НАТО-вската доктрина в ЕВропа, те не биха били твърде ефективни на практика (всъщност, този тип оръжие би ибло максимално ефективно именно срещу... самата Червена армия ).
          Както и да е, това се предположения (е, някои съм ги пробвал с помощта на достатъчно добър симулатор - като да речем SP2:MBT).

Но бих казал, че всички допускаме една много характерна грешка - първоначално заложихме важното условие да няма оръжия за масово поразяване. Но ако те не бяха изобретени, то това щеше монго коренно да пормени както доктрините на двата блока, така и конкретните технологични решения. И то по начин, който трудно бихме си представили, поне не без много яко да се напънем.

Comment

BAGA_TUR написа
            Гоги,
            освен това изоставането в авиацията на СССР е доста чувствително, и с танковете ще се случи същото като с Германските
            Абсолютно не съм съгласит за танковете.
            Те, американците, доста години след това не могат да конструират подобаващ отговор но съветските машини...
            В Корея американските танкове се представят отлично срещу съветските. Нещата далеч не се изчерпват със сравняване на техническите характеристики.
            albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Към Имперъл: В корея 1. Руски/Китайски/Корейски танкове са военно поколение, западните са следвоенно.
              Към Голум: Ядреното оръжие може да го парираме с презумцията за "ограничена война", пък и двете страни го имат и това ще ги възпре до известна степен, същото се случва и с германците през ВСВ, те имат БОВ но не ги използуват.
              Относно ПТУРС: през 70-те картината съвсем не е тази описвана от тебе, пък и съветите имат повече. А нещата пробвани на симулатор :o
              Би ли изложил доводите си за РСЗП?
              А и нещо пропускате коментари за флота.

Comment

многословен отговор

Ядреното оръжие може да го парираме с презумцията за "ограничена война", пък и двете страни го имат и това ще ги възпре до известна степен, същото се случва и с германците през ВСВ, те имат БОВ но не ги използуват.
                Ами в ТР не се получава така - м смисъл, че поради ядреното оръжие въобще няма конвенционален сблъсък между двата блока. За да бъде нещо различно в нашата реалност трява да измислим как ще е и защо. Защото инак съветски дура към Западна Германия веднага предизвиква ответен ядрен удар без значение как се развиват нещата на конвенционалния фронт.
                За флота - нямам знания и информация - вие ги описвайте нещата.
                Относно ПТУРС: през 70-те картината съвсем не е тази описвана от тебе, пък и съветите имат повече. А нещата пробвани на симулатор
                Общо взето локалните конфликти през 70-те години показват, че ПТУРС и дори РПГ-тата са напълно ефективни срещу основната борнетехника. Вярно е, че не колкото в наши дни, но достатъчно. Впрочем, чел съм подобни изводи на самите руснаци. Що се отнася до "миането повече на съветите", това не е от голямо значение, след като говорим аз противотанково оръжие, а самите съвети основно ще използват танкове, заразлика от опонента си .
                А за симулаторите - ами да му се не знае, ако се сещаш за друг начин да провериш свое продположение (освен да съберем няколко хиляди доброволци, да ги въоръжим и да си усторим едно примерно сражение) .
                Би ли изложил доводите си за РСЗП?
                В какъв смисъл? Защо създаденото за оперативен удар по масирани вражески сили оръжие ще е слабо ефективно в условията на противник, използващ по-скоро роячна тактика и оперативно построение? Такава впрочем е и цялата съветска артилерийска доктрина, което не я прави слаба сама по себе си - проблемът е, че тя е оптимизирана за борба срещу противник като самата съветска армия. Впрочем, това е малко модернизирана версия на артилерийската доктрина на ЧА от последния етап на ВСВ.

Comment

Някой да поразясни...

За Птурс: предполагам се базираш на данни от войните на Израел, пропускаш обаче че там теренът е коренно различен, пък и РПГ и ПТУРС не са чак толкова ефективно средство срещу танкове, главно поради кумулативната си БЧ.
                  Рояк казваш, ами това просто значи по-лесно премазване, пък и точността на реактивната артилерия не се различава значително от тази на стволната, а като сложим и грешката на насочвача хич, но имам много по-голям минутен залп и е идеалното средство за атакуваща страна, при това е доста мобилно и може да следва настъпващите войски.
                  Единственното което би могло да ЗАБАВИ руското/на варшавският договор настъпление това е британският контингент в Германия. и то за кратко просто поради малката му численост.

Comment

Имах предвид (по отношение на РСЗП), че то е като да трепеш с топ комар (когато става въпрос за метода на еластична разпръсната отбрана, който са щели да използват НАТО-вците в Германия). Голям разход на боеприпаси (а те ги приключват много бързо), малък сравнителен ефект. Пък и при оперативният им обсег ключово става разпознаването и задаването на целите, а то е малко куца страна на ЧА.
                    Средството е идеално както за настъпления, така и за отбрана, но преди всичко срещу страна, използваща съсредоточено и масирано силите си.

Конфликтите показват, че кумулативните бойни глави са достатъчно ефективно средство за разправяне с танкове, поне аз каквото съм чел.
                    И бих казал, че и Бундесферът не е за пренебрегване - далеч не е само сащианския и британския контингенти.

Както и да е, целта на темата бе друга, струва ми се. Ако има атомно оръжие вподобна ситуация върху настъпващите войски ще бъде нанесен тактически ядрен удар и нещата ще прераснат в атомна война.
                    Ако пък няма въобще ядрено оръжие, то и двата блока биха тръгнали по съвсем различен път на развитие.

Comment

Бундесверът има картонени танкове. А ако някой използува силите си разпръснатао единственното което ще постигне е че ще бъдат премазани на части, или поне в "голяма" война е така.
                      А кумулативната част е твърде лесна за спиране (което се и прави на практика) с прости екрани, още повече че срещу танковер с комбинирана защита (Т-64 и Т-72) пробивната и способност рязко се редуцира. Друг въпрос че тогавашните комплекси (AS-10 and AS11 примерно) имат характеристики доста по-слаби от сегашните, включая и по мобилност.
                      За РСЗО: разходът на боеприпаси не е толкова съществен просто защото тези системи не са пр4едназначени за продължителен огън а за изсипване на максимално количество ВВ за минимално време.

Comment

РСЗП е доста ефективно средство точно срещу еластична разпръсната отбрана - ефективно поразява големи площи с доста неприятен резултат за целта - да не забравяме че в един момент при руснаците се появяват такива РСЗО системи като реактивния самоходен огнемет ТОС-1 срещу който никаква отбрана няма шанс да удържи. После на натовската отбрана вероятно щяха да бъдат противопоставени и мобилни мотострелкови групи - примерно рота пехотинци, три или четири БМП-1 или БМД-1 и два Т-72 и всичко това подкрепяно от МиГ-27, Су-17М3, Су-25 и Ми-24 дежурящи над театъра на военните действия на повикване, както и от движеща се в бойния ред на механизираното подразделение 152мм. самоходна батарея. Като се прибавят към всичко това най-добрите средства за комуникация във ОВД (произведени у нас) просто не му остава много шанс на Бундесфера освен да разчита че Драгунската гвардия, Черните стражи, Кралската шотландска гвардия и другите британски полкове, както и американските им колеги ще се държат до последно а няма да си оберат крушите

А основния ПТУР в Бундесвера по това време е TOW и той има доста сервиозен недостатък - управлява се по кабел, в резултат на което загубите в оператори на ПТУР лесно могат да станат колосални
                        Can't talk! Got to Shoot!

Comment

Тъндъре в момента говорим за 70-те, а тогава май почти нищо от изброеното от тебе го няма на въоръжение. А Ми-24 значително отстъпва на Кобрите.
                          А Буратино изобщо е опитна машина.

Comment

Ну, несовсем она опытная машина... Немалое количество бандитов она отправила на тот свет .
                            "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Gaden Gogi написа
                              Тъндъре в момента говорим за 70-те, а тогава май почти нищо от изброеното от тебе го няма на въоръжение. А Ми-24 значително отстъпва на Кобрите.
                              А Буратино изобщо е опитна машина.
                              Най-много Су-25 да го няма и вместо МиГ-27 да е МиГ-23 БН, всичко останало си е там. А това дето Кобрите превъзхождат Ми-24 не е много верно, да не кажа че е майтап
                              А както каза Виталий за ТОС-1 - в Афганистан и Чечня и опържила доста народ :twisted:
                              Can't talk! Got to Shoot!

Comment

ЧАкайте малко, говорим все пак за 70-те години и тогава наистина нищо от изброеното не е на въоръжение. Защото инак сега Бундесверът има Леопард-2, които никак, ама никак не са картонени, а и са въоръжени вероятно с най-доброто танково оръдие.
                                Инак през 70-те години въпросният Бундесфер наистина има сравнително слаби танкове, но да речем много добри БМП-та. Не че това има значение.
                                Съветската артилерийска доктрина, Тъндъре, по онова време разчита на масиране на артилерийските средства, които се зариват добре в земята и дълго водят огън от едни и същи позиции. Което като цяло означава, че артилерийските им средства се разгръщат бавно и също толкова бавно прехвърлят и съсредоточават огъня си. И все пак реактивните залпови установки са за съсредоточен, а не за разпръснат портивник - на последния те ще нанесат сравнително малки загуби (за разлика от мобилна и високоточна артилерия, да речем). С каквато руснаците сега разполагат, но не и тогава (впорчем, тогава и доктрината им е съвсем различна).

Но общо взето този спор губи смисъл, защото самата идея на темата бе друга. Предлагам да се върнем към нея, а не да се замеряме с безсмислени общо взето реплики.

Comment

Working...
                                X