Съобщение

Collapse
No announcement yet.

кой какъв линкор е?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Аз поне не разбрах какво ти пречи. И нека чуем как искаш да се нарича класът към който принадлежат :Айова,Бисмарк и др.

Comment

Боен кораб? :lol:

А Battleship аз лично смятам че произлиза от "кораб, който води сражения", т.е. класът кораби с основна задача изнасяне на боя в големите морски сражения. "Боен кораб" въобще не навява такива асоциации. По-близо би било "Сражаващ се кораб" Сражкор :lol:
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Линеен кораб идва от това, че през 1639г. Мартин Тромп Старши използва линейна тактика - подредба в килватерна колона - така два века и половина най-силните кораби се наричат ship of line. От 20 век оръдията им се разполагат в диаметрална плоскост, като изключим, Дредноут, Ст. Винсът, Белерофон, Насау, Хелголанд
        П.В.

Comment

И като кажа "боен кораб" и всички ще се напулите аджеба какво имам предвид.. Принципно корабите през ВСВ трябва да са "супер-дредноути". Ама това никак не може да мине за българизъм. А ако го побългарим на "супер-безстрашни" ще е голям смех. Ето примерно заглавие на вестник: В битка в северният атлантик Супер безстрашният Бисмарк беше потопен.
          И читателите ще паднат под масата.

Comment

А ти представяш ли си да се преждат имена?
            В Северния Атлантик, супербезстрашния Бисмарк потопи линейния кръстосвач Качулката /"Худ"/.
            Неговите рули обаче бяха повредени от авиомайката Кралски ковчег Арк Роял
            Ами Японските имена как ще звучат като дракон, жерав?!!!
            П.В.

Comment

Plamen написа
              Линеен кораб идва от това, че през 1639г. Мартин Тромп Старши използва линейна тактика - подредба в килватерна колона - така два века и половина най-силните кораби се наричат ship of line. От 20 век оръдията им се разполагат в диаметрална плоскост, като изключим, Дредноут, Ст. Винсът, Белерофон, Насау, Хелголанд
              Е да знам го това. Само дето при нас терминът остава за всички класове дето се изреждат след това, а англичаните си ги сменят.

А точният термин е Ship of the Line
              albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

най-съвършенните броненосци британците наричат до-дредноути pre-dreadnoughts, а руснаците броненосци - всичко - старите от периода 1860 - 1883 са ironclads
                П.В.

Comment

Plamen написа
                  А ти представяш ли си да се преждат имена?
                  В Северния Атлантик, супербезстрашния Бисмарк потопи линейния кръстосвач Качулката /"Худ"/.
                  Неговите рули обаче бяха повредени от авиомайката Кралски ковчег Арк Роял
                  Ами Японските имена как ще звучат като дракон, жерав?!!!
                  Ей това ще е много забавно обаче,
                  Японският Дракон среща Американската Оса, от техните палуби излитат Нулеви (не бъркай с нулев брояч) и диви котки. Последните прикриват своите патки (хелдайвър е порода гмурци което пък е вид патки).......ще е забавно. Особенно пък ако се почне с Трайбъл серията.

Comment

Звучи направо като от Стругацки :lol:
                    albireo написа

Comment

Племена ли Мохоук, Гурка, Нубиан :lol:
                      А френските животни Бизон, Чакал,
                      П.В.

Comment

Hi hi, Бизон се нахвърля върху безстрашният Юли Цезар (този кораб е само безстрашен, не супер), опитва се да го порази със своите самоходни мини (торпеда демек), Цезар обаче се отклонява и на свой ред отвръща на удара и Бизонът получава попадение в задната част/задника (кърмата сиреч).

Comment

Ами прякорите на корабите?
                          Айова Big Stick,
                          New Jersey Big J
                          Wisconsin - Wisky
                          Hood Mighty Hood
                          Scharnhorst - Salmon
                          Gneisenau - Glukauf, Godfri
                          Tirpitz - Nothern warrior
                          Bismarck - He
                          Massachussets - Big Mamie
                          Yamato - The palace
                          KGV - King
                          North Carolina -Show boat
                          Texas - Fighting T
                          West Virginia - Wee Vee
                          Repulse and Renown Refit and Repair
                          Nelson - Nelsol
                          П.В.

Comment

Не се косете с тия класификации. Ще ви постна една моя "сводна" таблица за това кой как е наричал собствените си кораби през всеки период и на кои противникови класове са отговаряли.
                            Фон Даниз, а Linienshiffe което пак си е линкор, то германизъм ли е? А крайцерът-холандизъм?
                            Стига с тоя спор-той няма позитивен край. Предлагал съм го многократно. Изчакайте таблицата и ако някой знае как са на френски тежките кораби-дори ще я доработим. Аз не спях да ги намеря.
                            Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                            Неизвестен руски адмирал

Comment

Майтапът е екстра, държа да отбележа , че не съм за реформа ала Балан и прословутата му драсни-пали, не бъркайте нещата, но съветска терминология, наложена от полуграмотни комисари, щото всичко съветско е било световно, не е нужно да остава 15 години след промените. Иначе звучим като казакстанците, дето горките още си нямат дума за "паста за зъби " и викат "поморин", изобщо постъветски наноси!
                              боен кораб според мен си е съвсем поносимо, няма нищо лошо в това, виж линкор е малко, как да се изразя, футористично, особено на български. наложило се било, ми то и комсомол се наложи, ама до време, комунистическая советска молодеж - това е извратеното мислене на ленин, а ние дори не се замисляме, не ми се прекроява от турски, и дори не от руски, а става дума за Оруел, това е!

Модeрни хора, в Интернет, от банкоматите се оплакват, световната мрежа преровиха, ама иначе "есминец" - ъъъ, bad karma!

Comment

Тук не съм съгласен с теб, фон Данитц. "Линкор" е по-приемливо от "боен кораб" което наистина е напълно безобразно и неудобно. Същото важи и за "есминец". Да не говорим, че и двете спокойно биха могли да бъдат съкращения от български словосъчетания: "линеен кораб" и "ескадрен миноносец", нали? ХАйде да не прекаляваме с пуризма, щото ако почнем... Пък и "разрушител" е съвсем безобразно - с нищо не говори за функциите на кораба. В крайна сметка идва от "разрушавам", а пък най-разрушителните кораби ще са по-скоро същите тези "линкори".
                                Разбира се, можем да си възприемем "основен кораб" и "универсален кораб", сътоветно като заместители на "линкор" и "есимнец", но дали така ще е по-добре?

Comment

Working...
                                X