Съобщение

Collapse
No announcement yet.

кой какъв линкор е?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Хм какви са тези бойни кораби кви са тези кръстосвачи? Такива животни на български няма, то точно това си е лизане на з.... 'щото е дословен (и безсмислен) преовд от анг.

Comment

Няма точни български думи да линеен кораб - линкор - това сие русизъм, боен кораб е беквален превод от кораб от линията или battleship английска дума, ескадрен миноносец или есминец - русизъм, разрушител е американизъм/ destroyer/ крайцер - немско-хол-англ- kreuzer-cruiser, в началото на 50-те са лизали и руски з.. и са гонаричали крейсер
      П.В.

Comment

Пламене, не се изказвай крайно неподготвен, ама много крайно неподготвен.
        Названията на корабите като класове грубо могат да бъдат разделени на 3 условни клона:
        1. англосаксонски (с първоначално британско, а в последствие и американско влияние)
        2. руско-френски клон, който до ПСВ е доминиран от френската класификация с някои малки отклонения от нея за Руската класификация (предимно в раздела за леките кораби). След ВСВ СССР въвежда собствена класификация, която няма нищо общо с никоя в света (напр. тежък атомен ракетен крайцер със стратегическо предназначение-ТАРКСН, четящ се като подводница тип "Акула", по НАТО класификацията "Тайфун")
        3. немска класификация за периода до ВСВ с нейните специфични особености тя се доближава до единия или друг клон.
        Разбира се малките държави според това коя Велика сила ги доминира вземат едната или другата класификация.
        За това каква е етимологията на названието на всеки от класовете не мисля да споря с когото и да било. Спорът се изражда в пълна схоластика. Може да се говори единствено за етимологията на названията единствено в рамките на класификацията на една отделна държава. например поляците имат дума за "крайцер", която произлиза не от "кръст" (съответно "кръстосвам", а от "кръжа". после кой е казал че "крайцерът" като дума е подразбирал клас кораби. Това става чак в края на 19-ти век. До тогава се е разбирало назначение на кораба. Нещо от рода на "Командир на еди си какво". Може да е със всякакво звание.)
        Така че предлагам да спрем с темата.
        Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
        Неизвестен руски адмирал

Comment

Plamen написа
          Няма точни български думи да линеен кораб - линкор - това сие русизъм, боен кораб е беквален превод от кораб от линията или battleship английска дума, ескадрен миноносец или есминец - русизъм, разрушител е американизъм/ destroyer/ крайцер - немско-хол-англ- kreuzer-cruiser, в началото на 50-те са лизали и руски з.. и са гонаричали крейсер
          За "Разрушител" мисля, че си е официален международен термин. Виж и германците го използват "Zerstorer".

Comment

Нашият Axis Biografical Research

Дзверо, твоя немски разрушител идва чак средата на 30-те години. До тогава плават разни "торпедни лодки" и "големи торпедни лодки". Няма такова нещо като "международно признат термин". В Русия до революцията, любимите Ви "разрушители" са "изтребители". Във франция например има 3 вида носители на торпедно оръжие през ПСВ, като съществува и клас "лидер", ама в Англия и Германия това са организационна характеристика за кораба и често "лидерите" са ....крайцери.
            Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
            Неизвестен руски адмирал

Comment

Донякъде си прав, Одзава, но британците са хирургически точни в квалификацита на корабите.Не говоря за тъпизмите на руснаците след 45г.Още от 1880г. британците делят крайцерите си на protected and belted, руснаците ги класифицират като бронепалубни и броненосни.Английските крайцери от Креси стават броненосни - тоест след като пораства височината на бронирания пояс и се премахва рангоута.Димитри Донской, Памят Азова, Рюрик са броненосни, докато Орландо са - beltedлНемските кораби от същия период ги наричат скаути или леки крайцери - Емден,
              П.В.

Comment

Немските крайцери до първата световна са "Големи" и "Малки", като под големите се рабират Броненосни, но това не е правило защото Емден от 1909г. има например 80мм бордова броня а е от класа на малките или на скаутите.

Comment

НИТО ЕДНИ НЕМСКИ КРАЙЦЕР НЯМА ОТ ПСВ НЯМА 80ММ БРОНЯ.На късните бронята 60мм +30мм скос като на Хипер от ВСВПървия Емден има неброниран борд и 50мм скос - не съм сигурен, но май беше така, изобщо те първото поколение 105мм скаути са с небронирани бордове
                  П.В.

Comment

Съгласен съм с Оздава, терминологичният спор е безсмислен - по-скоро си струва да се приеме някаква наша си обща форумна класификация, ако желаете.

Инак - Баа! И мен ме изкара "Ямато".

Comment

Не съм съгласен - кои сме ние от форума, че да се противим, на общата класификация?
                      П.В.

Comment

извинете за намесата но мисля че
                        трябва да има някаква българска обща терминология.
                        защото ме объркват тези понятия-линкори,джобни линкори,
                        есминци,разрушители.ескорти ,авизо...

Comment

джобен линкор - журналистическо наименование, останалите са си гехнически термини и са побългарени доколкото са могли.Не може да се каже - метни, хвърли мина - есминец
                          боен кораб за линкора не върмви, а крайцера - да не е мирен!!!!Капитален може би?
                          П.В.

Comment

Ами че ние точно българска класификация си използуваме: линкор е съкратено от линеен кораб. това на какъв език ти звучи? освен това ние казваме самолетоносач, а не кариър. А защо си нямаме специфични и изгъзени български термини ли? Ами защото никога Бг "флотът" не е имал такива кораби от там и необходимостта да ги класифицира.

Comment

не казвам да измисляме нови имена а да стандартизираме-
                              есминец ли ще е ,разрушител или нещо друго,

Comment

Каква е целта на есминеца?
                                да бъде миноносец в състава на ескадра -есминец
                                или да разрушава с торпеда, ракетоторпеда вражески кораби - разрушител?
                                П.В.

Comment

Working...
                                X