Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въоръжение

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Въоръжение

Ами същото като бронята ама за въоръжението на корабите. Там споменавам един много важен фактор. И тука е в сила :twisted:

Въоръжение

За оръдията малко по-късно ще взема думата сега имам малко друга работа.
    Но преди това ще ви дам малко материал за размисъл.
    380мм оръдия от главния калибър на "Бисмарк" имали по-висока поразяваща способност от 356мм на "Уелски Принц" а по принцип разликите по-между им не са големи.

Comment

Оръдията на Бисмарк пробиват на 20 000 ярда съгласно формулата на Натан Окун 16.3 инча Британска броня /вертикална/
      На Кинг Джордж V - 15.3 инча от същата броня и на същата дистанция,
      Айова и Нелсън - 16.6 инча
      Ямато - 17.7 или 17.8
      П.В.

Comment

Вие си пишете това аз само да ви информирам че скоро смятам да разгледам различните доктрини: за "бързите" и "бавните" оръдия, предимствата и техните недостатъци.

Comment

искаш да кажеш тежки снаряди и ниска начална скорост и леки снаряди и висока начална скорост?Ти кои предпочиташ
          П.В.

Comment

Originally posted by "Gaden Gogi"

Вие си пишете това аз само да ви информирам че скоро смятам да разгледам различните доктрини: за "бързите" и "бавните" оръдия, предимствата и техните недостатъци им.
            Хаха да си кажем истината по-добри от Германските оръдия няма!
            Но вие кажете де... :twisted:

Comment

Originally posted by "Plamen"

искаш да кажеш тежки снаряди и ниска начална скорост и леки снаряди и висока начална скорост?Ти кои предпочиташ
              Ако сега кажа ще си раваля темата и обясненията. Но айде от мен да мине : бързите

Comment

Темата е интересна (още повече - ако постнете достатъчно данни), затова имам една молба: като разглеждате корабното артилерийско въоръжение можете ли да давате данни не само за калибъра, но и за дължината на оръдието в калибри. Интесно ще е ако дадете малко информация и за различните типове бронебойни боеприпаси, които са се използвали.
                Имам и едно по-простичко питане - знам, че при оръдията от главния калибър се използва разделно зареждане, интересно ми е кои морски оръдия са с унитарно. Също така - в каква степен скорострелността на оръдията от главния калибър зависи от масата на снаряда и метателните заряди, какви приспособления и механизми са се използвали за повишаване на скорострелността и т.н.?
                И последно - ако имате инфо - за системите за управление на огъня.

Comment

въпрос

Всички снаряди са с разделно гилзово пълнене.Някои от тях обаче като на Бисмарк и Шарнхорст имат пачка от по пет снаряда и затова скорстрелността им е 3.3 на Бисмарк до 3.5 на Шарнхорст, но това е на теорияНа практика повече от 2-2.5 едва ли дават.Аз съм върл немски фен, но кой казва, че немските оръдия са върханай-качествените снаряди се произвеждат в САЩ от "Крюсъбъл Илинойс къмпъни".Колкото по-твърд е върха на снаряда /като болванка, толкова по-голяма е вероятността да не се пръсне върху бронята, тя да не го деформира и той да остане в годно за експлодиране състояние зад нея.Най-калпави са японските 356мм снаряди, които са с мек накраиник, а дори и с твърд чест се пръскат
                  Телото на снаряда и скорострелността нямат определена зависимост Айова и СД дават 2 изстрела в минута, снарядът тежи 1225 кг, Гелсън - 929 - 1.5, Куин Елизабет, Худ - 2 изстрела при тегло 871 или 879 кг.По мощните елватори.Бързината на повдигане на оръдията в диаметрална и хоризонтална плост влияе на скорострелността.
                  Качеството на немските снаряди е съизмеримо с това на френските, английските, по-добро от японските, но -пониско от американските и италианските.Не говорим за отвратителнтие италиански оръдия, разположени в една люлка, вибрация на ствол, разсейка, а за снаряди.
                  П.В.

Comment

Благодаря за бързия отговор .
                    Малко ще разширя въпроса си:

1?) мисля че (поне съм забелязвал подобне нещо) при поне част от оръдията от главния калибър трябва зареждането да е разделно, но не гилзово - метателният заряд е разположен в своеобразни платнени "фишеци" и така се зарежда (не знам какъв е точният термин в случая). Със сигурност всичката английска и САЩ-ска полева артилерия над 105 мм се зарежда така - предполагам, че и при морската трябва да е така. Това води (поне при полевата им артилерия) до най-общо по-ниска скорострелност (сравнително по-бавно зареждане, необходимост от почистване на камерата след всеки изстрел), както и по-сложни огневи таблици (защото зависят и от скоростта на горене на материала, от който са изготвени своеобразните "фишеци").
                    Имате ли представа точно как стоят нещата във флота в това отношение?

2?) предполагам, че все пак при част от артилерията (може би универсалната) трябва зареждането да е унитарно. Дали е така?

3?) интересно ми е дали основният тип бронебоен снаряд е плътен и без фугасен снаряд (както са английските бронебойни в полевата им артилерия) или има и такива със заряд в тях? Ако е така, то каква е разликата в ефективността срещу бронята и в разрушителното въздействие зад нея (предполагам, че поне за разрушителното въздействие ще е като на сушата - т.е., вторият тип ще е по-мощен)?

4?) има ли някакви по-екзотични типове противокорабни снаряди (аз съм чувал само за японските "гмуркащи се" снаряди) - към края на войната на сушата бронебойните боеприпаси се променят много, дали има подобен прогрес и в морето (да речем, има ли еквивалент на кумулативните снаряди или някакъв тип подобен на английските APDS боеприпаси. Впрочем, немците използват същия принцип, за да повишат значително обсега на някои тежки полеви оръдия)?

5?) Интересно ми е в каква степен максималното възможно верти(кално насочване на оръдията влияе върху далекобойността и съответно - доколко ефективно е като мярка в това отношение?

Comment

благодаря

Във флота унитарно се зарежда всичко до 128, по-големите калибри са с разделно зареждане, Бронебойния снаряд не е плътен, съдържа около 2,5-3% взривно вещество, има забавяне на взривателя което му позволява да детонира след преодоляване на броневата преграда.Взривателя е дънен.
                      Пак джапанките се проявяват с екзотиката, те правят зенитни снаряди за главните калибри на т.край. и линкорите, снарядът по същество е шрапнел от тръбички пълни с фосфор. Американските пилоти казват че би ефектен но неефективен.
                      Максимална далекобойност за всички арт. системи се постига при 45 градуса, при по голямо възвишение далекобойността намалява но се увеличава ъгълът под кпито пада снаряда както и пробваемостта на палубна броня.

Comment

Гмуркащите снаряди са въведени не в края на войната, а още през 1935 г.Впрочем какво означава "гмуркащ снаряд" това е снаряд с тъп връх накрайникът е с тъп връх и му придава устойчива хоризонтална траектория под водата.Острият снаряд "пада" на дъното
                        П.В.

Comment

Вертикалното насочване влияе върху далекобойността на оръдиятаПо отношение на експлозива във AP и HE снарядите е различен като процент.На едните е дънен и със закъснение на другите е ударен.На полубронебойните е дънен.
                          П.В.

Comment

СТАТИЯТА Е ЗА ВЪОРЪЖЕНИЕТО, ПРЕДЛАГАМ ТЕЗИ ЛИНКОВЕ ОТНОСНО КОРАБНИТЕ ОРЪДИЯ :

Тежката артилерия 1905-1922

German Naval Guns

P.S За да видите нещо натиснете червения надпис!
                            P.S.S. Не се засягайте. Вече няколко пъти не ме разбират за червения надпис, затова само напомням и не-влагам никаква умисъл в изказването си!

Comment

Ето тук помества едни таблици за бропробиваемост на морските оръдия от цял свят:
                              П.В.

Comment

Working...
                              X