Duque de Caixas написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Нови бойни кораби
Collapse
X
-
Идеята не е да конструираме форумни кораби според собствените си представи за корабостроене, а да намерим реални примери. Казваш примерно - за тия пари купуваме два броя 11356 като индийските - ще вършат по-добра работа от четири френски корвети поради това и това. Или нещо друго.
Идеята не е да конструираме форумни кораби според собствените си представи за корабостроене, а да намерим реални примери.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеОлеле!!!! Аз съм бил страшен апологет на френските тенекии! Кухулин, гледай какво става:
Пак от там:
http://forum.boinaslava.net/showthre...гати/page4
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеКупуваме проекта(или част от него). Вече написах че при нашето финансово положение, да излеем толкова пари в чужд ВПК е престъпление. А иначе поне половината от парите ще останат в България, което вече е приемливо.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеНа мен ми се струва, че модерна корвета от порядъка на 2кт без проблем ще може да участва в международни мисии. Тоест, първия вариант ми се вижда по-разумен в условията на крайна бедност
Примерно ако приемем вариант:
1) строим 4 тежки корвети с водоизместване 2 200 тона +/- и два големи патрулни кораба с водоизместване 3 000 тона +/-. Корветите си ги въоръжаваме с всичко необходимо, патрулните "фрегати" да са изпълнени основно с артилерийско (ОТО Мелара 76мм, Маузер 27мм, дистанционно управляеми бойни модули с тежки картечници...) и по-леко ракетно въоръжение (примерно УВС с ракети Игла, морските модификации на ПТУРС, или ПКР Пингвин за щатния вертолет), мореходните характеристики да са оптимизирани и за Източното или Централното средиземноморие. Заявяваме тези патрулни кораби като основен принос на страната по линия на съюзническите ни задължения в НАТО/ бойните групи на ЕС/ стабилизационни операции на ООН. Правим си разчетите - "Основно тези кораби ще се използват за контрол на корабоплаването от ВМБ Суда, Крит или от ВМБ Сигонела примерно, предвижда се плаването да продължава еди колко си денонощия, след което се прибира в базата за предно базиране, там се зарежда с ГСМ и провизии и вторият екипаж излиза за плаване..." и т.н... Корабите да са по-добре бронирани срещу обстрел с автоматично оръжие и РПГ-та, два вертолетни хангара, всеки да може да приема морски вертолет с капацитет двама пилоти и осем напълно екипирани бойци, единият хангар да може лесно да се трансформира за да приема БЛА система с команден модул, 3-5 БЛА и катапултна релса. Зад вертолетната площадка да има две телескопични мачти с мрежа, която да може хем да се ползва за улавяне на връщащите се от мисия БЛА, хем да могже да я използва при нужда бординг екипа за слизане до/ качване от лодките. Корабът да е оборудван с две лодки за бординг операции... Разбира се освен за стабилизиращи операции тези патрулни кораби ще имат и своята роля в операции по отбраната на бреговата ни ивица, но в тази роля ще са на втора линия зад бойните кораби.
2) строим 2-4 тежки ракетни корвети към 2 000 тона водоизместване и 4-2 по-леки ракетни или патрулни корвети към 1 000 - 1 400 тона или направо 4-6 еднотипни бойни кораба. И в двата случая бойните способности ще са основни и способностите за операции като тези по линия на Аталанта или тази край Либия или подобни ще са между другото и корабите няма да могат да ги изпълняват добре.
Кой от нас към кой вариант клони? Аз честно казано клоня към първия, но от друга страна говоря общи неща наизуст. Та затова ми е интересно вие какво ще кажете.
Comment
-
Duque de Caixas написа Виж мнениеКой от нас към кой вариант клони? Аз честно казано клоня към първия, но от друга страна говоря общи неща наизуст. Та затова ми е интересно вие какво ще кажете.
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеИ че този СТЕЛТ излишно оскъпява проекта.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеПоловината свят кара само на дизели и не се оплаква. Е, друго си е да имаш турбина и да набичиш 32 възела при нужда, но не е чак толко наложително.
Турбината наистина си е полезна, но пък питайте на белгийките колко често ги ползват..... ресурс, преглед, сертифициране и т.н.
Amazon написа Виж мнениеАми аз написах вече по-назад в темата. По-елементарен корпус, без стелт извивки, строен изцяло в България. Въоръжението също го споменах. Подобно на Гоуинда, но с по-малко оръдие, 4-8 ПКР и някакъв потентен CIWS, по възможност RIM-116, за да компенсира донякъде липсата на ПВО. То и тия Mika на Гоуинда са едно ПВО...
Ако парите стигнат за осмица А-50, ХАС и някакви торпеда, стигнат, ако не - без тях. Може и една корвета да е с ХАС, а друга без, но с А-50. Да се комбинират. Едната ПЛО, другата ПВО. Ходят си заедно ако стане лошо. Останалото време и двете са си чист OPV и SAR.
Ако ще даваме пари за кораб без възможност да държи под контрол (условно казано) въздушното пространство, на поне 30 км. около себе си (или конвоя), колко дълго ще издържи с RIM-116 или Mica ?! Профилирането на корабите само в ПЛО или ПВО възможности, за мен, е грешка. При ремонт/дефект/авария/поразяване от противник губиш едната си функция (приемам, за нуждите на дискусията,че корабите са само два).
И покрай ПВО-то имам един въпрос,или по-скоро ми е интересно мнението ви .... Вариант 8+8 Астер 15 и 30 като вторите изпълняват и ПКР; корабът FFBNW RBS-15 Mk. III, а самите RBS-15 са брегово базирани ???Снимки - http://niki-zlatev.blogspot.com/
Comment
-
Аз съм голям фен на обстоятелството, че ракетите Астер могат да бъдат базирани и на кораби, и на сушата и на изтребители, но мисля, че за да качим Астер 30 на кораб водоизместването му трябва да е минимум 4 000 тона. Най-малката УВС, която ги поддържа е SYLVER A50, с габарити:
- 2,6 метра
- 2,3 метра
- 6 метра обща височина (на силозите 5 метра)
- 10 тона и минава през три палуби, с 8 ракети Астер 30 я сложи 13,5 тона установката с 8 Астер 15 я сложи 12,5 тона.
Иначе е много примамливо изграждането на единна бойна информационна система на изтребителите, базата за ПВО на ВВС и ПВО на флота. В противен случай ако корабите са твърде малки, за да ги въоръжим с Астер 30, то предпочитам да им сложим ESSM от новите блокове, с далекобойност 50-55 километра. За ПКР не мога да преценя доколко ще са ефективни дозвукови ракети, пък били те и RBS-15 Mk.3.
Comment
-
Ако не можем да използваме Астер 30, като ПКР и то заради тегло, а RBS-15 няма да са ефективни ... тогава какво ??Снимки - http://niki-zlatev.blogspot.com/
Comment
-
Ама аз не казвам, че RBS-15 няма да са ефективни. Казвам, че така ми се струва. А моето мнение се базира на малкото, което съм прочел. Ти ми кажи достатъчно ефективни ли са или не, komuso да каже... Със SYLVER нещата изглеждат по следния начин (разбира се с уточнението, че А35 е с 4 клетки, останалите с по 8):
MICA VL (далекобойност 20км.)
VT1 (ракети Кротал Навал в конфигурация 4 ракети в клетка, далекобойност 11км.)
CAMM (УВС вариант на ASRAAM, далекобойност 25км.)
Umkhonto (далекобойност 20км.)
За Астер е ясно, а за останалите ракети от графиката не говорим в момента.
Съжалявам, че не мога да увелича графиката.Last edited by Duque de Caixas; 18-02-2014, 19:36.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеПогледнах набързо какво е положението във флота. Сигурно има грешки в данните (интернет ), но според мен върши работа за грубо описание на картината.
Към днешна дата (полу)активния боен състав на българския флот е:
- две фрегати тип Дръзки: 2 х 2430 т.
- фрегата Смели: 1670 т.
- две корвети тип Бодри: 2 х 495 т.
- Мълния: 455 т.
- миночистач Цибър: 605 т.
- три миночистача Соня: 3 х 420 т.
- два миночистача Оля: 2 х 64 т.
Общ боен тонаж: 9 968 тона.
(Полу)активния боен състав на румънския флот е:
- фрегата Marasesti: 5790 т.
- две фрегати тип Regina Maria: 2 х 4850 т.
- четири корвети тип Tetal: 4 х 1660 т.
- три корвети тип Zborul: 3 х 455 т.
- три катера тип Epitrop: 3 х 230 т.
- три речни катера тип Mihail Kogalniceanu: 3 х 550 т.
- пет речни катерта тип Brutar: 5 х 370 т.
- дванадест речни катера тип VD 141: 12 х 97 т.
- четири миночистача тип Musca: 4 х 790 т.
- един заградител тип Cosar: 1450 т.
Общ боен тонаж: 33 459 тона.
Това хубаво. Лошото е, че българския флот обслужва 9 968 тона бойни кораби с 3 500 военнослужещи или по 2.85 тона на човек.
Румънския флот обслужва 33 459 тона бойни кораби със 7 150 военнослужещи или по 4.68 тона на човек.
Не е изключено да има резон в идеята за брутално съкращаване на състава.
Значи поне половината са заети с нещо незнайно, но при всички случаи безполезно на този етап. И щом 70% от бюджета е за заплати май около 50-60-70 милиона лева годишно отиват на вятъра.
И що имаме 800 моряка, значи точно екипаж за 8 корвета.
Comment
-
Duque de Caixas написа Виж мнение...за да качим Астер 30 на кораб водоизместването му трябва да е минимум 4 000 тона. Най-малката УВС, която ги поддържа е SYLVER A50, с габарити:
- 2,6 метра
- 2,3 метра
- 6 метра обща височина (на силозите 5 метра)
- 10 тона и минава през три палуби, с 8 ракети Астер 30 я сложи 13,5 тона установката с 8 Астер 15 я сложи 12,5 тона.
- 6 метра височина.... кое пречи да стърчат над палубата ?
- тежки са...ами аз пиша за кораб 2500 + тона (пълно, около 3000)
А дали RBS-15 са ефективни - ами никой не знае, но там има врътка .... При условие, че съм пуснал два-три Астера по противниковата цел, вероятноста да съм го "позаслепил" доста се повишава, т.е. разчистил съм път за RBS-15. Освен това, ракетата има опция за удари по наземни цели - качени на камион, могат да бъдат в помощ и на сухопътни войски.Снимки - http://niki-zlatev.blogspot.com/
Comment
-
Сун Дзъ написа Виж мнениеНаистина е много раздут щата. На ум сметнато екипажите по корабите са 700-800 човека, ракетния дивизион - 200, полиция, тил, ремонтни групи да са още 300-400 човека. Щаб ? Примерно 100 и общо 1400-1500 души.
Значи поне половината са заети с нещо незнайно, но при всички случаи безполезно на този етап. И щом 70% от бюджета е за заплати май около 50-60-70 милиона лева годишно отиват на вятъра.
И що имаме 800 моряка, значи точно екипаж за 8 корвета.
800 моряка за 8 корвета, и ???? На тралчиците ? На спомагателните ? И после кой раздувал щатаСнимки - http://niki-zlatev.blogspot.com/
Comment
Comment