П-15 няма как да се даунгрейдне за експорт - няма накъде. При П-15М вече е друго.
Военноморски сражения в израелско-арабските конфликти
Collapse
X
-
Общо-взето, цари неяснота, но май като най-вероятен се очертава вариантът за експорт да са пращани първите П-15 (през 1962 г. в съветския ВМФ приемат на въоръжение П-15У), а вече при варианта П-15М да се появяват и специалните експортни П-20/21 (май според ГСН)Last edited by кало; 16-09-2013, 18:11.Comment
-
Преди два дни RIZAR беше пуснал клипове от Ю-туба за стрелби с брегови ПКР в района между Новоросийск и Кримския п-в. Не знам що ги изтрихте клиповете, но точно там се вижда мишената на понтони и ракетата точно на ква височина преминава и улучва кораба-мишена.Comment
-
А, по същество П-15 естествено, че има различни версии, но разликите не са отразени в днешните медии- по-добре е да се потърси в специализираната литература.
Косвените докателства за това са предостатъчно.
Комплекс принят на вооружение в 1960 году, хотя производство катеров, вооруженных ракетами П-15 началось в конце 1958 года.
В 1961 году П-15 модернизировали, крыло стало складным, а ракета получила название П-15У. Чуть позже барометрический высотомер, был заменен на радиовысотомер.
После постоянных модернизаций комплекса П-15, в 1972 году был принят на вооружение комплекс П-15 "Термит". Комплексом вооружались ракетные катера проетов 206МР и 1241, большие противолодочные корабли проекта 61М, экспортные корабли проекта 61-МЭ и эсминцы проекта 56-У.
P-15MC: Essentially a P-15M, coupled with a Bulgarian-made electronic countermeasure package for that country's navy.Last edited by gollum; 16-09-2013, 21:19.Comment
-
Разликите са отразени дори в най-повърхностния обзор на техниката. П-15У е с друга геометрия, с друга платформа, а въпросната платформа се появява в Сирия пет години след конфликта. Ерго, по израелците са пускани базови П-15.Comment
-
В Уикипедия нещо са омотали нещата. 24 км е гарантираната дистанция, на която ракетния комплекс (разбирай РЛС Рангоут) открива есминец. Реално е много повече заради разни вълноводи близо до повърхността.Comment
-
Благодаря, Кухулин, мен тази работа много ме изненада, но имам едно на ум по отношение на "Уики", особено когато не може да се проследи източника на информацията. Особено след като прочетох по-подробно за сраженията и дистанциите, на които се откриват и стрелят (рядко са по-големи, но пък целите са доста по-малки).
Да обобщим до момента:
1) и в двете войни (нали?), т.е. 67-ма и 73-та са използвани все базовите П-15, а не някакви по-късни експортни версии на П-15У или П-15М.
2) катерите също не са "маймунски" версии, възможно е нещо от тях да е било сваляно или заменяно непосредствено преди предаването, но не е сигурно дали е така.
3) най-вероятно причината за ниската ефективност на П-15 са защитните средства (пасивни) и РЕБ.
4) в конфликти, в които такива не се прилагат, ефективността на П-15 е много по-висока.Comment
-
Това сочат фактите.
Катерите са пар екселанс маймунски, но не заради експортните практики, а заради арабската експлоатация.
+ възможността да се приложат ефективно тези средства <= голяма дистанция на пуск / достатъчно време за реакция <= Габриел с убийствени характеристики в рамките на хоризонта.
Еми да.Comment
-
Потопяването на INS Eilat е няколко месеца след Шестдневната война, по време на т.нар. "Война на изтощение" (1967-1970), но това е само уточнение без особено значение.
Да се самокоригирам, израелските ВМС са имали 3 разрушителя - 2 купени от Британия (INS Eilat и INS Yaffo) и плененият от Египет, който става INS Haifa. След потопяването на "Ейлат", другите два са използвани за мишени на "Габриел" през 1968 г. и 1970 г."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)Comment
-
Благодаря, Кухулин, мен тази работа много ме изненада, но имам едно на ум по отношение на "Уики", особено когато не може да се проследи източника на информацията. Особено след като прочетох по-подробно за сраженията и дистанциите, на които се откриват и стрелят (рядко са по-големи, но пък целите са доста по-малки).
Да обобщим до момента:
1) и в двете войни (нали?), т.е. 67-ма и 73-та са използвани все базовите П-15, а не някакви по-късни експортни версии на П-15У или П-15М.
2) катерите също не са "маймунски" версии, възможно е нещо от тях да е било сваляно или заменяно непосредствено преди предаването, но не е сигурно дали е така.
3) най-вероятно причината за ниската ефективност на П-15 са защитните средства (пасивни) и РЕБ.
4) в конфликти, в които такива не се прилагат, ефективността на П-15 е много по-висока.
Интересен факт е, че при обстрел от израелска страна с ПКР арабите не ползват никакви средства за РЕБ.Comment
-
А разполагали ли са с такива? Иначе поне при един от сблъсъците израелците също стрелят с ПКР, но не улучват нищо (въпреки липсата на РЕБ при египетските катери).кало написаИнтересен факт е, че при обстрел от израелска страна с ПКР арабите не ползват никакви средства за РЕБ.
Аха, съгласен съм, но трябва да се отбележи, че не във всички случаи египтяните/сирийците стрелят от максимална или "голяма" дистанция с ПКР. За израелците спомага и интеграцията на РЕБ средствата и удобството за използването им. А и самите катери очевидно са по-модерни и с доста по-добри възможности (включително и артилерия).+ възможността да се приложат ефективно тези средства <= голяма дистанция на пуск / достатъчно време за реакция
За мен интересно е, че египтяните така и не вкарват в действие нито морската си авиация, нито пък "виждат" полза от многобройните си подводници. Не ми е много ясно и каква е въобще ползата от торпедните катери, а арабите разполагат с доста такива.Comment
-
Ако се хвърли един бегъл поглед върху конструкцията на израелските катери, ще се установи, че въораженост и водоизместване/големина са почти равни на руските т.нар. СКР и МРК (малки ракетни кораби) , по сигнатура на НАТО, възприета днес и от българските ВМС - корвети.А разполагали ли са с такива? Иначе поне при един от сблъсъците израелците също стрелят с ПКР, но не улучват нищо (въпреки липсата на РЕБ при египетските катери).
Аха, съгласен съм, но трябва да се отбележи, че не във всички случаи египтяните/сирийците стрелят от максимална или "голяма" дистанция с ПКР. За израелците спомага и интеграцията на РЕБ средствата и удобството за използването им. А и самите катери очевидно са по-модерни и с доста по-добри възможности (включително и артилерия).
За мен интересно е, че египтяните така и не вкарват в действие нито морската си авиация, нито пък "виждат" полза от многобройните си подводници. Не ми е много ясно и каква е въобще ползата от торпедните катери, а арабите разполагат с доста такива.
Оттук и възможността да използват и РЕБ оборудване с каквото явно арабите не разполагат. Дали пък, именно заради артилерията и средствата за РЕБ, Израел решава да използва построените във Франция корвети, като ракетни катери ???Comment
-
Според мен, "корвети" е много силно казано. Хайде, за двата големи "катера" (Saar-4) - става общо взето, като за тогаваETH BEHTI написаДали пък, именно заради артилерията и средствата за РЕБ, Израел решава да използва построените във Франция корвети, като ракетни катери ???
, но останалите са си по "катерен" проект (немски) и не мисля, че могат да се определят като "корвети" - във всеки случай, по размери и водоизместване не са много по-големи от "Оса ²" (и не виждам как ще са "ковети" със своите 210 т.). Те си ги поръчват и строят именно като бързоходни ракетно-артилерийски катери, но са по-нови, в много по-добро състояние и значително по-добре оборудвани от съветските ракетни катери, с които разполага другата страна. Да не говорим, че си разработват и ги въоръжават със собствена ПКР, значително по-малка, специализирана за типа война, която предстои (борба с малки маневрени цели).
А и как иначе да ги използват, че да си задаваме такива въпроси?
Липсата на средства за РЕБ и защита на съветските катери (поне на проект 205, но мисля че и на 183-Р) по-скоро е въпрос на концепция и възраст на дизайна, не на липса на място. Същото важи и за липсата на артилерийско въоръжение (поне на първия тип РК). Те не са мислени за борба със себеподобни в сложни условия и близо до брега. Може би е грешка на Египет, че не ги преоборудват или че не разработват тактика за действие съвместно с авиацията или по-големи кораби с артилерийско въоръжение. Или поне с торпедните катери? Но пък при по-лошата им подготовка и през нощта, едва ли щеше да се получи по-добре.Last edited by gollum; 17-09-2013, 20:03.Comment
Comment