Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Спасете Киров!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #76
    Е да, ама 6 фрегати не могат да носят 800 тона ХАС

    Comment


      #77
      Сун Дзъ написа Виж мнение
      Две ескадрили - 24 F-16.
      Те комшийските ескадрили са по 18+ самолета

      Comment


        #78
        Кухулин написа Виж мнение
        Те комшийските ескадрили са по 18+ самолета
        Ами значи и една ескадрила му стига

        Comment


          #79
          Кухулин написа Виж мнение
          Е да, ама 6 фрегати не могат да носят 800 тона ХАС
          Така е, сериозно тегло - колкото на малка корвета . Но нали си имат проект 1155, да си го пращат него за демонстрация на флага - 7600 тона на 163 метра не им ли стига като големина ?

          За мен Киров и ония с многото "водопроводни тръби" по тях са за музея.

          Comment


            #80
            Ами няма, затова е безсмислен.
            Страхотна логика, страхотна логика! Шегата настрана - Пьотр Великий не се разкарва сам из окена, а си има собствена бойна група. Тя пък си има разработени системи за противолодъчна, противокорабна и противовъздушна защита и нападение. В този аспект той е не по-безсмислен от който и да е кораб от неговия или подобен на неговия клас. С оглед на поставените му цели - никак не е безсмислен.

            Но пък има модерни разрушители и фрегати, които в съединение от шест броя биха издържали.
            Тоест, ако в това съединение, вместо шест фрегати, сложим един тежък крайцер, един по-лек крайцер, две фрегати (или да ги наречем - противолодъчни кораби), плюс две многоцелеви атомни подводници, то би имало по-малък успех ли?

            Защо ли се отплесвам да критикувам теза, опираща се на предиката, че ябълки и портокали е едно и също - не знам.

            Две ескадрили - 24 F-16. С по два Харпуна всеки... Ще спре ли 48 ракети в залп ?
            Не знам, зависи от множество обстоятелства. Със сигурност групировката му няма да е свръхзатруднена да неутрализира ако не всички, то огромната част от ракетите. В края на 70-те (пак ползвам примера от тактическите изчисления на съветската Средиземноморска ескадра) разчетът е, че ПВО на АУГ ще пропусне 22-рата ракета, оттам - все повече и повече. Става дума за тежки свръхзвукови ПКР, част от които атакуват на малка височина, част - с пикиране.
            Харпун и носителите им са далеч по-лесна цел. Плюс средства за РЕБ, плюс всякакви още щуротии за отклоняване на ракетите.

            Така, благодарение на факта, че Пьотр Великий разполага де факта не с един, а с два ЗРК за далечна защита - Форт и Форт-М, то възможностите му в този план са да води почти едновременен обстрел на общо 9 цели с насочване на 18 ракети (на книга на дистанции 150, 200 км съответно, реално - по ЛА тип Ф-16 до 100-тина км, по ПКР - от момента на откриването им). Общият боезапас е 48/46 ракети съответно.

            Вторият ешелон (говорим само за крайцера) се осигурява от Кинжал - с възможност за обстрел на 4 нисколетящи ПКР едновременно на дистанции до 12 км.

            Третият ешелон - 6 установки Кортик с възможност за едновременен обстрел на 6 нисколетящи цели на дистанции до 8000 метра.

            Плюс автомати АК-630М, управлявани ръчно или автоматично от РЛС на Кортик.

            Плюс Ак-130, които също могат да обстрелват въздушни цели, като имат боеприпаси специално за ПКР.

            това е само крайцерът, а като добавим един Атлант в групировката, плюс още няколко кораба...

            С две думи - по отношение на възможности на противоракетната защита на самия кораб и групировката му, Пьотр Великий превъзхожда значително един от толкова хвалените по-малки кораби, да речем - Орли Бърк с Иджис. Има по-голяма каналност на обстрел, по-сложна ешелонирана отбрана, по-устойчиви на РЕБ РЛ-средства, много по-малка вероятност за изваждането им от строя с едно-две попадения. Иджис си има своите сериозни преимущества, но те не са толкова в защитата на кораба от ПКР. Ама и аз тръгнах да сравнявам ябълки с портокали...


            ПП - та две ескадрили Ф-16 с Харпун са далеч недостатъчни за сериозна заплаха срещу групировка, начело с Пьотр Великий. Неслучайно разчетите за атака на АУГ от съветска авиация включват около два-три полка Ту-22М с по две-три Х-22, плюс бая самолети за РЕБ и прочее. И с ядрени БЧ.

            Comment


              #81
              За мен Киров и ония с многото "водопроводни тръби" по тях са за музея.
              Пиши до руския ВМФ, очевадно им липсват специалисти там ...

              Comment


                #82
                Сун Дзъ написа Виж мнение
                За мен Киров и ония с многото "водопроводни тръби" по тях са за музея.
                В някаква алтернативна реалност може и да са за музея, но в текущата реалност 1) вършат много работа и 2) няма кой да я върши вместо тях. 1155 не са спрели да плават насам-натам, но са много малко и са много стари. Един от страничните ефекти на 1144 е огромния му ресурс (голяма маса, дебело желязо).

                А коментара ми беше свързан с това, че 1144 за времето си съвсем не е бил безсмислен. Той по същество обединява три есминеца - ПЛО, ПВО и ударен - в един корпус с мощна атомна ЕУ. Проектиран е да се бие на другия край на океана в условията на тотална ядрена война.

                Comment


                  #83
                  кало написа Виж мнение
                  Вторият ешелон...
                  Третият ешелон...
                  АК-630М...
                  Според едновремешните разчети, които съм пускал тук многократно, капацитета на 1144 е залп от 18 дозвукови ракети, включително инкасираната щета (голям е, може да поеме няколко попадения).

                  При съвременна атака няма никакви шансове - нито може да води кръгова отбрана, нито има ракети с АРЛГСН за стрелба зад хоризонта. Единия ЗРК (задния) ми е набор. Две звена SEAD с РЕБ и HARM плюс две звена със SLAM-ER ще го изядат.

                  Comment


                    #84
                    Да се пробват, викам аз

                    Comment


                      #85
                      кало написа Виж мнение
                      Пьотр Великий не се разкарва сам из окена, а си има собствена бойна група..
                      Само че аз го разглеждам по-горе като самостоятелна бойна единица. И като стойност - ефективност.
                      Той е строен в други времена и за друга война, и най-вече при друго ниво на тогавашната техника.

                      Comment


                        #86
                        кало написа Виж мнение
                        Да се пробват, викам аз
                        В момента 1144 им е последна грижа

                        Comment


                          #87
                          Чисто финансово погледнато наистина изглежа по-логично вместо поддръжка и модернизация на Орлан да се направят няколко модерни разрушителя и фрегати. Само че на руснаците им трябва нещо, което да има "политическия" ефект на щатските самолетоносачи - да показва мускули по разни краища на света, да служи за команден пукт и т.н. Тъй като няма да имат друг самолетоносач близките 10 години, е съвсем логично да поддържат поне два 1144 (за повече няма шанс, доколкото разбирам).

                          Comment


                            #88
                            Така е, ама кораб от тоя тип служи по 50-тина години поне. Правят се модернизации и прочее. Както посочи Кухулин той и такива като него вършат бая работа в сегашните условия. Неслучайно процедурата за модернизация на Нахимов тече с пълна пара.
                            Основното, което липсва на тоя тип кораби, е възможността за удари по сушата. Което, казват, че с модернизацията ще бъде решено.

                            Comment


                              #89
                              Durutti написа Виж мнение
                              Само че на руснаците им трябва нещо, което да има "политическия" ефект на щатските самолетоносачи - да показва мускули по разни краища на света, да служи за команден пукт и т.н.
                              На руснаците им трябва нещо тук и сега. Ако можеха, веднага биха разменили Петър Велики за 4-5 пр 11356 или 3-4 пр 22350, но няма как. За проекция на сила и командване (ще) си имат Мистрал.

                              Comment


                                #90
                                Освен това което са споменали Кало и Кухулин, изобщо не е коректно да се сравнява Киров с 6 фрегати. Това са съществуващи и платени корпуси. Да, 6 фрегари са със същото водоизместване, но нямат нищо общо като цена. Модернизацията на Нахимов ще е към милиард долара. Значи говорим по-скоро за две фрегати. Като цена за подръжка вече разликата ще е огромна. Само като екипаж тия фрегати ще са към 1200 човека. Кухулин вече спомена че не можеш да сложиш на фрегата същото оборудване и сензори като на 28 000 тонен линеен крайцер.
                                Но за мен най-важното и в такъв контекст разглеждам тази модернизация е това за което пише Кало. Оцеляемост. Фрегатите са на една дозвукова ПКР живот, и нямат никаква броня. Повечето нямат зонирано ПВО, а на някой като примерно френската FREMM в основната версия, CIWS-то им е едно Otobreda 76 (вярно с управляеми снаряди), два 20мм едноцевни Орлекона и вяра в бога. Докато на Нахимов и на модернизирания Петър Велики може да има до 6 Палаша(и с Кортик да го оставят, пак е покрит отвсякъде).
                                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                                Comment

                                Working...
                                X