Темата изплува около въпроса дали F-35C може да замени F-18E в палубната авиация. Тъй като най-слабата страна на F-35 е въздушния бой, сравнението логично се насочи натам. Нека за простота да разгледаме елементарна хипотетична ситуация - дуел между един F-18E и един F-35C в идеални условия, без поддържащи сили, без други задачи. Ако стигнем до някакъв извод, може да разширим и да усложним модела.
Предварително казвам, че авиацията не ми е най-силната област, затова при събирането на данните и разсъжденията ще имам нужда по-скоро от помощ, отколкото от спор. Ето линк към другата тема:
Ф-35 - икономически провал?
Първо, да уточним конфигурациите. Според мен F-35C може да е в три разумни варианта:
1) чист, с 4 x AMRAAM вътрешно;
2) 4 x AMRAAM вътрешно плюс оръдие в стелт-контейнер;
3) 4 x AMRAAM вътрешно плюс 2 x Sidewinder външно плюс оръдие в стелт-контейнер.
Първия вариант е пълен стелт (~ -30dBsm) и макс натоварване (~ 9g).
Втория ще да е с ограничен стелт (~ -20dBsm) и ограничено натоварване (~ 5g).
Третия изглежда като -10dbsm (~ обикновена крилата ракета) и пак 5g.
При F-18E разумните варианти като че ли са два:
1) 6 x AMRAAM + 6 x Sidewinder;
2) 9 x AMRAAM + 2 x Sidewinder + ATFLIR.
Първия е с акцент върху близкия бой - макс натоварване (пишат го 7.5g??), но без контейнери.
Втория е за далечен бой - с контейнер за оптично целеуказване, но с възможност за ниско претоварване (~5g). Струва ми се, че тук може да се добави още един контейнер за пасивна радиолокация (не RWR) в замяна на една ракета.
Дотук ако греша, казвайте. После ще продължа.
Предварително казвам, че авиацията не ми е най-силната област, затова при събирането на данните и разсъжденията ще имам нужда по-скоро от помощ, отколкото от спор. Ето линк към другата тема:
Ф-35 - икономически провал?
Първо, да уточним конфигурациите. Според мен F-35C може да е в три разумни варианта:
1) чист, с 4 x AMRAAM вътрешно;
2) 4 x AMRAAM вътрешно плюс оръдие в стелт-контейнер;
3) 4 x AMRAAM вътрешно плюс 2 x Sidewinder външно плюс оръдие в стелт-контейнер.
Първия вариант е пълен стелт (~ -30dBsm) и макс натоварване (~ 9g).
Втория ще да е с ограничен стелт (~ -20dBsm) и ограничено натоварване (~ 5g).
Третия изглежда като -10dbsm (~ обикновена крилата ракета) и пак 5g.
При F-18E разумните варианти като че ли са два:
1) 6 x AMRAAM + 6 x Sidewinder;
2) 9 x AMRAAM + 2 x Sidewinder + ATFLIR.
Първия е с акцент върху близкия бой - макс натоварване (пишат го 7.5g??), но без контейнери.
Втория е за далечен бой - с контейнер за оптично целеуказване, но с възможност за ниско претоварване (~5g). Струва ми се, че тук може да се добави още един контейнер за пасивна радиолокация (не RWR) в замяна на една ракета.
Дотук ако греша, казвайте. После ще продължа.
Comment