Интересна статия на тема леки или тежки изтребители.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Я дайте акъл: Су-33/J-15 vs МиГ-29К
Collapse
X
-
Според мен е трудно да се говори за статистика, понеже примерите не са чак толкова много. Американците май вървят към утежняване (Хорнет > Супер Хорнет > F-35), но от друга страна разработват безпилотници. Руснаците олекотяват палубните самолети (Су-33 > МиГ-29К), но се смята, че това е по икономически причини. Тъй че на база такива сравнения е трудно да се извлекат някакви аргументи.gollum написа Виж мнениеНе съм се интересувал, но като оставим настрана нарастването на масата на изтребителите за сметка на развитието на двигателите, наблюдава ли се някакво "отместване" в посока допълнително утежняване при палубните изтребители?
Comment
-
Също толкова важно е с каква маса могат да кацат.Кухулин написа Виж мнениеспособен взлетать с ближней стартовой позиции ¹ 2 даже на 7-уз. ходу корабля.[/B] А при 15 уз. был возможен старт и с 3-й позиции с полной заправкой топливом и максимальным боекомплектом (взлетная масса 32,2 т)..
На времето американците браха много ядове с F-18A - не можеше да каца на палубата с нормален горивен запас, освен с минимално въоръжение. И биха сумати риба с неизползвани бомби
Comment
-
За Су-33 дават някъде 18 500, някъде 19 500 кг празен самолет. Масата при кацане на палубата я дават 22 400 кг. Значи, има грубо 3 тона запас за гориво и въоръжение при кацане. За конфигурации В-В трябва да е достатъчно, но ако е натоварен с разни тежки бомби, сигурно ще трябва да ги мята в морето.Сун Дзъ написа Виж мнениеСъщо толкова важно е с каква маса могат да кацат.
На времето американците браха много ядове с F-18A - не можеше да каца на палубата с нормален горивен запас, освен с минимално въоръжение. И биха сумати риба с неизползвани бомби
От друга страна, J-15 вероятно ще е към тон и нещо по-лек заради модерните материали - около 17 500 кг празен. Тоест, ще може да каца с 4 тона товар, което си е добре според мен.
Comment
-
2 х ПКР са ти два тона. И още 500-600 кг В-В стават два тона и половина. И малко РЕБ отстрани - 3 тона. И един тон гориво - 4 тона. Трябва да кацне.Сун Дзъ написа Виж мнениеАми не е добре. За обикновенни бомби как да е, но ако излетиш тежко натоварен с ПКР или нещо скъпо управляемо ...
Но пък и това е начин за благоденствие на военната промишленост
Comment
Comment