Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Безпилотни самолети (UAV)

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

E щом няма поляците дето са написали Range а не нещо от сорта на Ferry flight сигурно ще да ментосват нещо. Що му е SATCOM на нещо много различно от Глобал Хоук или Етан и с кого ще си комуникира през нея(освен ако не ретранслира НВО за портативните тактически телевизори на пехотните отделения) също е доволно интересен въпрос, но мисля да не се задълбавам в него
    Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Sailor_Malan написа Виж мнение
      E щом няма поляците дето са написали Range а не нещо от сорта на Ferry flight сигурно ще да ментосват нещо.
      Range (aircraft)

Sailor_Malan написа Виж мнение
      Що му е SATCOM
      Да де, не му трябва.

Comment

Айзък Азимов и изкуството на войната
        Роботите все повече ще изместват живите хора от бойното поле

Сериозният въпрос в случая е кой носи отговорността за действията на машината. "Роботът без проблем може да уцели ябълка на 800 метра и ефективно да превърне автоматично оръжие в снайперистка пушка. От друга страна обаче, не може да различи ябълка от домат – нещо, което е способно да направи дори двегодишно дете", коментира по този повод Питър Сингър. "Как действаме в ситуации, при която човешкото решение за използване на оръжия е взето не само от разстояние, но и по друго време? Защото при автономните роботи заповедта за стрелба може не просто да идва от хиляди мили разстояние, но да е дадена дни, седмици, месеци, дори години по-рано", коментира проблема той. Сингър обобщава проблема така: "Роботите са лишени от емоции, те не се разстройват, когато бойният им другар е убит. Те не извършват престъпления в пристъп на гняв и желание за отмъщение. Но от друга страна, виждат 80-годишната баба в инвалидна количка по същия начин, както виждат танк T-80. За тях и двете са просто поредица от нули и единици."

Last edited by Dinain; 22-12-2013, 23:16.
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Comment

Бе амазон и DHL тестват доставка на пакети, ти се дивиш, че се ползват за следене на преписвачи. Това поне се прави с части от магазина и надали струва повече от 100 долара
            Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Една интересна снимка открадната от аерото. Български БЛА на Телесис до МиГ-29:

Click image for larger version

Name:	Copyof1200_zpsa44e84cf.jpg
Views:	1
Size:	80.2 КБ
ID:	538399

Ето и темата за БЛА откъдето е снимката: http://forum.aeropress-bg.com/viewto...t=888&start=40
              This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Това ще да е повечко от 100 долара

Comment

По-скоро ще е 10 долара. Роторите нямат никаква механизация, няма промяна на стъпката и наклона, въобще не е ясно доколко нещото е управляемо извън напред-назад. Под ротора се вижда само един елктромотор. Няма серва, няма механизация. Крилата изглеждат неподвижни. Това разбира се е съчинение по картинка а и съм го зарязал това хоби от две години. Може да пропускам нещо.

Comment

Еее, голяма гад си. Аз вече мечтаех за нещо такова:

Comment

Споко вече има Гледал съм клип, един кореец беше направил двукоптер точно по тази схема. Напълно управляем и стабилен.

Comment

Аз преди време имах колега на който тези дрончета му бяха голяма мания. Един от най-добрите му модели (много приличаше на това) си го построил за около 3 500 евро - беше му сложил някаква "уникална" GoPro камера и летял по 70 минути (можел до 90, но не е добра да се изтисква до край). Освен дистанционното (за планина най-вече) му беше сложил 3G и негов приятел му написал програма за таблета. Така бяхме е в офиса, а на таблета си го командваше да излети от тях (в другия край на града) и да полети над квартала . На какъв тарифен план е бил незнам, защото макар да предаваше мижава картинка, колкото да си вижда къде лети предполагам генерираше егати трафика.

Чудно ми е само когато такива като него станат масово явление, защото и сега има много добри за по 500-600$ какво ще правим. Реално погледнато изобщо съществуват ли закони за контрол на това или са само на хартия някъде?

Comment

Sharana написа Виж мнение
                          Чудно ми е само когато такива като него станат масово явление, защото и сега има много добри за по 500-600$ какво ще правим. Реално погледнато изобщо съществуват ли закони за контрол на това или са само на хартия някъде?
                          Има разни идеи:

"The idea of hunting the federal government's drones began as one man's symbolic protest against a surveillance society. But other townspeople embraced the idea as possible magnet for tourism — and revenue — in the tiny community of about 550 residents. If voters approve, Deer Trail would charge $25 for drone hunting licenses, valid for one year.

" 'They'll sell like hot cakes, and it would be a real drone hunting license,' said Deer Trail resident Phillip Steel, who drafted the ordinance. 'It could be a huge moneymaker for the town.'

"The town would offer a $100 bounty reward for shooters who bring in debris from an unmanned aircraft from the U.S. government."

Comment

За този град писаха, че децата получавали първата си пушка за тринадесетият си рожден ден(традиция). Имаше и подробности, че трябва да представвят или вертикалният стабилизатор, или част от носа на дрона за да си получат наградата
                            Имали право да отстрелват всеки дрон на височина по-малка от 300 метра

Comment

Amazon написа Виж мнение
                              По-скоро ще е 10 долара. Роторите нямат никаква механизация, няма промяна на стъпката и наклона, въобще не е ясно доколко нещото е управляемо извън напред-назад. Под ротора се вижда само един елктромотор. Няма серва, няма механизация. Крилата изглеждат неподвижни. Това разбира се е съчинение по картинка а и съм го зарязал това хоби от две години. Може да пропускам нещо.
                              Просто тъй на посоки стрелям(всъщност не съвсем на посоки, края на февруари се очаква да започна да сглобявам нещичко, а ако март събера кинти и му купя и автопилота който искам, втората половина на годината може да започне да се рекламира активно) но за 10 долара точно това можеш да си купиш - винт с доставка до БГ. Ако винта е със сгъваеми лопати даже няма да ти стигнат. И това разбира се от евтиничък магазин. Иначе за колегата Шарана, това дето описваш е нищо. Из форума на diydrones се подвизаваше преди време френски другар, който първо си търсеше доброволци да му помогнат след като машината му излезе от обхвата на телеметрията и да го информират къде е, и след това показваше филмче...от прелитането Кале - Дувър и обратно. Заради силния страничен вятър, въпреки, че беше ползвал много стабилен планер(Skywalker X-8) и две 8000 милиамперчасови батерии каляската си удължила полета с около 30 км. и се прибрала дето има един руски лаф на сополи. Законовата рамка в Европа в момента не се занимава с апарати по 150 кг. обща маса, които не се ползват за търговска дейсност. 26 - 30 килограмов дрон (цялостното му интегриране би излязло около 6-7000 долара с електроника с отворен код и около 10 000 ако ползваш примерно испански или американски автопилот от малко по-висок клас, което предвид новостите на пазара откъм системи с отворен код леко не е оправдано - система за 280 евро върши същата работа като система за 3000) се води голям авиомодел и ако си го пускаш до 100 метра височина и не летиш NLOS(демек виждаш си го непрекъснато) и можеш да избегнеш сблъсък с друг обект във въздуха ако последния не ти съдейства, грижи на практика нямаш(това са британските норми за големи авиомодели). Очаква се през 2015 FAA да има подробни правила за безпилотниците за граждански и търговски цели. Това много вероятно и Европейските авиационни власти да повлекат крак. Всеки случай за момента при нас е приложима нормата на EAA(някъде из таблета имам даже номера на регламента) и ако си под 150 кила и летиш до 300 метра извън контролирани зони, ГВА не я бъркаш, за РВД не знам.
                              Дано съм бил от полза.

А впрочем съм гледал и по-яка дивотия. Швед си беше качил каляската(планер) на метео балон и след като балона се пръсна на влизане в стратосферата си пилотира с помощта на FPV система планера до земята - интересното е, че камерата му оцеля въпреки, че видеото показа много грубо кацане - признавам си след тоя клип се зарибих много и първото нещо дето направих е да проверя колко чини в ибей метеорологичен балон А как се е оправил с тамошното РВД идея си нямам

Comment

Аз също дълго си мислех за нещо подобно. Да базирам чудото на Arduino и базов AI с което прекрасно бих се справил. С механизацията криво ляво бих се оправил, на база опита ми с RC хелита и тоновете прочетено по темата. С аеродинамиката също горе-долу. Авто пилот и аз щях да купя готов, както и GPS. Въобще в момента части има за всичко на прилични цени, от жирота, през сервота, до безчеткови мотори и батерии всякакъв клас. За рами, стойки и въобще всичко от здрава пласмаса, 3D принтерите за домашно ползване вече са на поносима цена.
                                Колебаех се защото такъв проект изисква време което нямам и другият фактор е че в нещото ще има доста електроника. А аз нищо не разбирам от електроника - и най-елементарната схема и съм до там.
                                Освен това изкочи далеч по-реален проект в друга сфера, за който също почти не намирам време и така си останаха нещата.

Comment

Working...
                                X