Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Безпилотни самолети (UAV)

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Silent Warrior написа Виж мнение
    Убеден съм, че тяхното време настъпва.
    До преди 4-5 години всички мислеха така. Но в последно време се оказва, че всъщност всички БЛА търпят неприемливо високи загуби при носене на службата. Породени от причини от всякакъв характер. Така че тая работа не е толкова проста.
    Но, наистина, загубата на темп при индустриалното производство е нещо много сериозно. Същевременно скъпите играчки с върхови технологии не е нужно да се ползват срещу асиметрични заплахи. Хората се усетиха и вече имат достатъчно симетрични отговори.
    Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Silent Warrior написа Виж мнение
      Вероятно и тогава ролята на човешкия фактор ще е водеща, но ако днес един пилот на Раптор се бие в гърдите, че е най-големият в небето, сигурен съм, че тогава той ще трепери от страх да не се окаже в обсега на подобен електронен звяр, летящ с в пъти по-висока скорост, с в пъти по-големи ъглови скорости и претоварвания, с в пъти по-ниска забележимост, на цена в пъти по-ниска и управляван от някой на земята, който си пие кафето и си мисли, че си играе на електронна игра.
      Това може и да стане реалност но не и в близко бъдеще (говоря за две-три десетилетия). В момента забавянето във връзката между оператора и БЛА е от порядъка на секунда и повече, все пак скоростта на светлината не е безкрайна а и трябва някакво ретранслиране, което прави БЛА напълно безполезен във въздушен бой срещу съвременен изтребител. AI все още не е на ниво да води такъв бой и ще отнеме доста време докато е в състояние да го прави. Както и Албирео спомена модата на БЛА взе леко да позатихва последните години. Тенденцията е още от войната в Югославия. Вече дори не се говори че F-35 ще е последният пилотируем основен изтребител. Основната причина която се цитира са огромните разходи за БЛА (харчат се като семки в реален конфликт) неоправдаващи резултатите от използването им. Това вероятно ще се промени в бъдеще, но дотогава авиационните държави не могат да изоставят развитието на "конвенционалната" авиация.
      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Да, като цяло съм съгласен с мненията до тук, тъй като аз самият също разполагам с подобни аргументи в подкрепа на новите самолети. Но поради това, че никой друг не зае ответната позиция, реших едностранно да изтъкна това, което имам срещу тях, точно както посочих по-рано, с цел да се получи някаква дискусия.
        Съгласен съм и с това, че понастоящем управлението на БЛА на големи дистанции в реално време при свръхзвуков полет представлява проблем, както и евентуалното му подавяне чрез средства за РЕБ, но не мога да се съглася, че разработките им са позатихнали. От време на време прехвърлям Jane’s Defence и други подобни издания, от които оставам с точно обратното впечатление.
        Към момента БЛА вече се разработват в твърде много държави. Дори в Иран се напъват да сътворят разузнавач по стелт технология и още разни други.
        Да, факт е, че в конфликти БЛА търпят загуби, но то е защото при тях все още се проявяват „болести на растежа”, защото също така някои отговорни фактори осъзнаха, че е по-евтино и безопасно да пратиш безпилотник в горещата зона, отколкото да трепериш за евентуален обществен отзвук от загинал пилот. Вероятно ще търпят и още загуби, защото замисълът на част от тях е да бъдат точно тип камикадзе (ако въобще се счита за загуба). И това е така, защото цената им постоянно пада, а технологиите за производството им са все по-достъпни.
        Разработки на БЛА има предостатъчно и стават все повече. Само по открити източници може да се събере информация за десетки нови проекти. Ето бърз преглед:

Comment

The Israeli air force has shot down a mysterious small unmanned aircraft after it crossed into the south of the country, the military says.

Четейки това, се замислих - колко лесно е да се повтори 9/11 в днешно време? Трябва да се набарат няколко БЛА, да се натоварят с експлозив и бум. Няма нужда да се отвличат самолети, да се минава през проверки за сигурност и т.н.

Ето тук има едно мъничко, но струва само $80 - http://www.nitroplanes.com/4eluavrqprra.html
          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Динайн, все пак става дума за доста ограничено количество експлозив - съмнявам се с това което се продава на обикновения потребител да може да се сложат повече от 100кг експлозив или нещо подобно. По-силен ефект ще има ако се ползва малък частен самолет, в него може и да набуташ тон-два. Във всеки случай за да постигнеш ефекта на 11 септември ще ти трябват неща стотина пъти по-големи от нормален военен UAV. Освен това когато самолетът стане твърде голям ще се вижда на радарите от раз и веднага ще започнат запитвания кой точно и защо лети в еди си коя зона. Вярно, че гражданската авиация май разчита повече на транспондери отколкото на радари, но поне за военните не би било проблем.
            Отделно безпилотниците не предизвикват някакви забавяния - видят ли го и усъмнят ли се ще го свалят от раз, никой няма да се чуди дали да стреля. Мястото откъдето го управляваш също може да се намери с триангулиране или да ти заглушат връзката.

Между другото Хизбула не беше ли пробвала атака с няколко безпилотника по време на последната война в Ливан? Ако не ме лъже паметта бяха съвсем успешно намерени и свалени преди да стигнат до където и да било.
            „Аз, Драгомир, писах.
            Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Помня, че някъде се обсъждаха миниатюрните ЛА, та скоро четох много хубави неща за PD-100 Black Hornet

Двайсетина минути автономност, до 1000 м обсег, перфектен за разузнаване. Англичаните май са си поръчали сто парчета за Афганистан.

Comment

Пилот, аз по-скоро си мислех за 30-40 кг товар. 100 кг експлозив може да нанесе страхотни поражения на офис сграда. Например Mark 82 съдържа 89 кг взривно вещество. Тук някакви реднеци взривяват 125 кг в гората: http://www.youtube.com/watch?v=br3ZuFxwM_A
                Но високачествен експлозив като C4 е много по-ефективен. Нямах предвид атентат със същия мащаб като 9/11, но множество по-малки атентати със същия замисъл - въздушен удар по цивилна цел, офис сграда.

ПП Хизбула е изпращала БЛА над северен Израел няколко пъти, кога успешно, кога не. Но доколкото знам с разузнавателна или пропагандна цел, не за да атакуват нещо.

Comment

Динайн, 100 килограма С4 е и много и малко, той е на базата на хексоген и 100 кила ще имат минимум 150 кг тортилов еквивалент. Прав си че пораженията на офис сграда(по скоро на някой от хората вътре) ще са жестоки. Сградата няма да падне разбира се (не че количеството не е достатъчно, но няма да е на подходящото място - носещите колони), но не това е проблема.
                  Проблема е комуникацията с БЛА и полезният товар, ако говорим за терористична организация.
                  Първо за полезният товар. Вярно че за 100 килограма не ти трябва нещо като рипър или предатор, но БЛА способни да носят такъв полезен товар произвеждат 10-тина държави и машините струват милиони. За терористите ще е трудно да купят такъв апарат и абсолютно невъзможно да го разработят сами. Все пак, за полезен товар от 100 кг, самолета/хеликоптера трябва да е нещо от рода на 300 - 500 килограмова машина.
                  Сега за комуникацията. Достъпните на цивилният пазар системи, да речем 2.4 гигахерца, имат ограничен радиус. В зависимост от терена и препятствията от 20-тина до 1-2 мили. За повече трябват спътници и то собствени.
                  Мисля си че терористите имат далеч по-достъпни начини да ни вгорчат живота и без да се хвърлят в начинания които са им извън възможностите.
                  Преди няколко месеца в САЩ някакъв нещастник се беше опитал да направи БЛА-бомба (мотивация - мюсюлманин екстремист) но бързо го хванаха, защото явно беше накупил чаркове през интернет дето не са обичайни за едно средно домакинство.
                  This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

В Южна Корея планират след 2 години да разполагат с такова безпилотно камикадзе.
                    Military to deploy non-manned aircraft for precision strike in 2 years A self-exploding high-speed non-manned aircraft will be deployed within two years, which will target coastal artillery shells...

Comment

Те подобни се правят отдавна, в Турция са на въоръжение: IAI Harpy

Comment

The Lebanese Shia militant group Hezbollah has admitted launching an Iranian-made drone that was shot down over Israel last week.

Не зная каква информация толкова са можели да изнамерят с този безпилотник, явно е било опит за провокация и създаване на скандал?
                        „Аз, Драгомир, писах.
                        Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Тъкмо щях да пусна същия линк.
                          Едва ли става дума за каквато и да е информация, по-скоро пропаганден ход за сплашване.

Comment

X-47B Unmanned Combat Air Systems (UCAS) Demonstrator

Ново клипче, тоя път от палубата. Сигурно е странно да даваш команди на нещо без човек вътре

Comment

Не по-странно от управлението на авиомодел, да не споменаваме, че единствените команди, които даваш са за управление на оръжието ако не стане нещо извънредно, както и за излитане и кацане. Разузнавателен полет с предварително определена цел си протича автономно изцяло от момента на набирането на височина, до момента в който се окажеш на long final пред кораба.
                              Виж ако управляваш Глобал Хоук, който ще виси 12 часа в един район или нещо дето патрулира в даден район в очакване някъде из него да цъфне издирвания талибан нещата са малко по-различни.
                              Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Не си погледнал клипчето. Странното е за човека от наземния персонал да дава знаци с ръце на безпилотен апарат.

Comment

Working...
                                X