Така като гледам, цените май включват консумативи и труд за полета плюс консумативи и труд за обслужването след полета.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Любопитно
Collapse
X
-
Amazon написа Виж мнениеЧесно казано нямам никаква представа. За МиГ-29 съм срещал всякакви цифри, включително фрапиращите 30 000 долара за час. Предполагам метода на изчисление и какво включва също има значение. Примерно онези 30К за B-2 ми се виждат малко, ако включват и амортизацията на саммолет за близо милиард долара а не само гориво и оперативни разходи. Но както казах не съм наясно.
Според мен толкова, колкото разходите на Б-2 са 30 000 долара, толкова и Ф-16 лети за 9000.
Comment
-
Всичко зависи от това как се дефинира цена за час полети, може да бъде с или без гориво/амортизация/цена за някакъв ремонт после и т.н. Понякога се взима заплатата на хората които го поддържат, понякога не. Тъй че методики всякакви, евентуално ако има total program cost за примерно 20 години - тогава може да се смята колко реално струва час полет.
Ако направим някакви кръчмарски сметки, то на час Б-2 гори около 7 тона гориво, което по пазарни цени е около 7-8к долара, но това не мисля, че е най-скъпият консуматив, има и всякакви смазочни масла и течности, специализирана поддръжка на покритието, поддръжка на двигателите и подобни.
Иначе таблицата е леко странна, защото не дава дефинициите - ако може откъде е взета ще е интересно. Пропуснати са и едни от участниците в цялата чудесия - Хариери със сигурност летяха и стреляха, но тях ги няма въобще в списъка. Мунициите са мнооого съмнително съкратени - няма как да имаш 1300 часа полети на изтребители само за да си пуснал 45 броя бомби (тоест 12 натоварени F-15E някъде). Също така 84 часа полети за JSTAR+AWACS е много малко за месеци наред война, това са си под 3 дни непрекъснато наблюдение от да кажем 90. Имаше и 100% американски безпилотници които участваха в събитията, а не са споменати никъде. Отделно KC-135 им се пише една цена, а на който снабдява Б-2 - друга. Вярно, че може да са KC-10, но пък те са по-големи и би трябвало и по-скъпи.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
Kramer написа Виж мнениеЗа какво ги "консервират" така?
Comment
-
If you believe everything you read, better not read.
Japanese Proverb
Comment
Comment