Amazon написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ф-35 - икономически провал?
Collapse
X
-
Кухулин написа Виж мнениеF-35 има избор. Ако обстоятелствата го налагат, може да работи като стелт с вътрешен боен товар. Ако не го налагат, може да работи като обикновен самолет с външни пилони.
А-10 няма такъв избор.
Comment
-
Filip написа Виж мнениеДа но ф-35 няма подсилена защита на фюзелажа.В реална бойна обстановка при силен наземен огън няма как да оцелее.
Ето ти съвременната огнева поддръжка:
The Air Force’s record-breaking B-1 deployment
Comment
-
Тук има един друг момент, малко встрани от оръжията. А-10 все още се използва, понеже е куче и може да се базира на всякакви места. F-35 със сигурност ще е по-капризен, но някак ще се оправят с това.
Но както вече написах ИМО конвертопланите ще заемат много достойно тая ниша(на А-10), когато той бъде пенсиониран с много почести, като един успешен боен самолет.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеКакъв наземен огън бе човек, те мятат бомби от шест километра височина Никой не се занимава вече с такива акробатики. За тая работа си има хеликоптери.
Ето ти съвременната огнева поддръжка:
The Air Force’s record-breaking B-1 deployment
Comment
-
Filip написа Виж мнениеБ-1 е неприложим при непосредствена огнева подръжка на войската поради голямата площ на поразяване.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеНе думай...
Comment
-
Filip написа Виж мнениеБ-1 е неприложим при непосредствена огнева подръжка на войската поради голямата площ на поразяване.Filip написа Виж мнениеМлко офф По между впрочем Б-1 в американската доктрина е доста излишна машина в днешно време.
Comment
-
те мятат бомби от шест километра височинаКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Хайде по-сериозно, вие непрекъснато тук сравнявате краставици с тухли - един самолет се строи според необходимите задачи - първо ми кажете какво трябва да върши Ф-35 по дефиниция и после ходете да говорите колко е ефикасен/неефикасен.
Първо за 6-те километра - американците вече практически не ползват в бойни условия неуправляемо оръжие, то и срещу малки пръснати групички без инфраструктура за унищожаване няма и смисъл да ръсиш бомби като Б-52 за Виетнам.
Иначе - нали се досещате, че повечето задачи в Афганистан биха се вършили и без проблем от някой Пилатус (или безпилотник със същите характеристики) или евентуално ако трябва бързо да се стигне до специфична точка от нещо ала А-10 модернизирано да носи повече управляемо въоружение. Всичко останало като инвестиция срещу противник въоръжен с автомати няма много смисъл и се ползва на основание "защото го имаме". Оттам и ми е интересно да се погледне къде точно възможностите на Ф-35 наистина вършат работа и къде не. Например ще водим ли война с Китай и ако да, какво ни трябва там. Ако това не е опция - какво е необходимо за война с Иран. Или Афганистан например. Поне според мен Ф-35 ще може да се ползва за горе-долу всички тези задачи, но това трябва да се постави в контекста на ефективността на самото решение. Ако гоним лошковци с нещо което за час полет струва колкото годишният бюджет на талибаните (а за една атака сме във въздуха 20 часа) в провинцията, може би е време да се замислим дали противникът не печели поради елементарната причина, че нанася невъзможни за поддържане от бюджета разходи. Поне според мен това затваря кръга - войната е все пак продължение на някаква политика, оттам и техниката трябва да е съобразена с тази политика, а не да съществува сама за себе си (и тез които получават пари за да я произвеждат де).„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
Първо за 6-те километра - американците вече практически не ползват в бойни условия неуправляемо оръжиеКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Пилот написа Виж мнениеИначе - нали се досещате, че повечето задачи в Афганистан биха се вършили и без проблем от някой Пилатус (или безпилотник със същите характеристики) или евентуално ако трябва бързо да се стигне до специфична точка от нещо ала А-10 модернизирано да носи повече управляемо въоружение.
За да получиш някакъв подобен патрул с А-10, вероятно ще ти трябват поне 40 полета на ден от местните бази. Това сигурно прави 100+ самолета само за тази задача. Не е реално. Далеч по-добре е Б-1 да си държат постоянния патрул, а A-10 да излитат при повикване.
Comment
-
Срещу талибани да пускаш скъпоструващи високоточни оръжия освен при атакуване на укрепени позиции е същото както да стреляш с MILAN срещу пикапи Тойота.Няма по-добро оръжие срещу талибани от няколко залпа зуни.А че височинната високоскоростна пенетрация на противниковата пво си е изпяла песента и на Б-1 се чудят къде да му намерят работа е друг въпрос.
Comment
-
Filip написа Виж мнениеА че височинната високоскоростна пенетрация на противниковата пво си е изпяла песента и на Б-1 се чудят къде да му намерят работа е друг въпрос.
Колкото до цената в долари, не е толкова просто. Има и цена в техника, и в животи... Когато си богат, можеш да си позволиш по някой лукс.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеЧел си нещо, но не си го разбрал Основната задача на B-1B е нисковисочинната пенетрация, а тя все още не си е изпяла песента. Виж например Су-34
Колкото до цената в долари, не е толкова просто. Има и цена в техника, и в животи... Когато си богат, можеш да си позволиш по някой лукс.
Comment
Comment