Специално за потребител Кало. Моля администраторите да закрият миналата тема, извинявам се за грешките.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Избор на изтребител за въздушен бой
Collapse
X
-
Ох, само преди народа да се избие, в какви условия избираш самолета? И как има разлики от по 20 години между датите на приемане на въоръжение? Някак няма смисъл от такива сравнения извън контекста. Например с цената на един Ф-22 може да се купи ескадрила МиГ-29 от ранните модификации, а пък какво прави същия МиГ в компанията на значително по-тежки изтребители също е интересен въпрос. Ако ще има коректно сравнение имхо трябва да се намали до нещо от типа на Ф-15С от някоя последна модификация, Рафал, МКИ, Тайфун (не съм сигурен дали блок 2Б не е малко в повече). И в какви условия се бием и срещу каква заплаха, за да избираме
Вярно, в определен сценарий може да се наложи МиГ-29 да се бие срещу Ф-22, но тогава защитаващата се страна (МиГ-ове) трябва да се знае в какво положение е, какво иска да постигне и какви цели си поставя. Както доказаха някои конфликти, не е задължително да се сваля противника за да се намали ефективността му.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
-
Ох, само преди народа да се избие, в какви условия избираш самолета? И как има разлики от по 20 години между датите на приемане на въоръжение? Някак няма смисъл от такива сравнения извън контекста.
ветеран
Регистриран: Feb 2006
Мнения: 2,496 Въпреки недостатъците и на този избор, разбира се - Ф-22. Макар че в БВБ, предимствата са на страната на Су-30МКИ.
Но пък тия дни се оказа, че и Мираж 2000 е отупал в БВБ Ф-22 нееднократно...
Comment
-
Loozer написа Виж мнениеЗалагам на класиката - F15. Повече от сто записани победи във въздушен бой, без нито един загубен самолет.
Comment
-
Loozer написа Виж мнениеЗалагам на класиката - F15. Повече от сто записани победи във въздушен бой, без нито един загубен самолет.
Иначе - Ф-22 е чудесен самолет и за ДВБ, и за БВБ, но не е непобедим - освен записания (че даже имало опити да бъде прикрит) случай на победа на Мираж 2000, има победи в БВБ и на Ф-16, и на Ф-18, а в ДВБ - на Ф-18Е срещу него.
Но те са изключения. Така че - по съвкупност от х-ки, в този списък лидерът несъмнено е Ф-22.
Виж, борбата за второто място е силно оспорвана между МКИ и Рафал. Евентуално и Еврофайтър, но там има някои особености (на всички преки срещи с Рафал досега е ял бой). Третото - Ф-15 и МиГ-29 (първият в ДВБ, вторият - в БВБ)
Comment
-
кало написа Виж мнениеТова е класика в рекламата, не в реалността
Иначе - Ф-22 е чудесен самолет и за ДВБ, и за БВБ, но не е непобедим - освен записания (че даже имало опити да бъде прикрит) случай на победа на Мираж 2000, има победи в БВБ и на Ф-16, и на Ф-18, а в ДВБ - на Ф-18Е срещу него.
Но те са изключения. Така че - по съвкупност от х-ки, в този списък лидерът несъмнено е Ф-22.
Виж, борбата за второто място е силно оспорвана между МКИ и Рафал. Евентуално и Еврофайтър, но там има някои особености (на всички преки срещи с Рафал досега е ял бой). Третото - Ф-15 и МиГ-29 (първият в ДВБ, вторият - в БВБ)
Comment
-
кало написа Виж мнениеБери, -да, случаят e в Дубай, но Миражът е с френски пилот, и е от 2009-та, не от преди две години.
Иначе - не е единственият, но пак - повтарям - нито Ф-22, нито някой друг самолет е вундервафе.
ПП - L, наистина ли си мислиш, че при така зададен въпрос, ще получиш отговор?
Но пък тия дни се оказа, че и Мираж 2000 е отупал в БВБ Ф-22 нееднократно...
Впрочем, относно Ф-15 и това, което си писахте с Loozer - има ли всъщност свален Ф-15 в бой? Защото аз поне никъде не съм чувал за подобно нещо, освен няколко слуха за свалени израелски Ф-15 от сирийците, но без никакво потвърждение. Знам за свален от ПВО...
Comment
-
Има няколко източника, които говорят за свалени Ф-15 в бой, но потвърждение няма, няма и да има с оглед най-различни особености. Работата е там, че Ф-15 е чудесен изтребител, но при него, както и при почти всички останали случаи в последните 40-тина години победите се дължат на множество фактори - на първо място тактика, на второ - количествено превъзходство по време и място, на трето - иноформационна обезпеченост и т.н., и т.н.. Качествата на самия самолет, независимо дали това е Ф-15 или Су-27 в реалния бой не играят чак такава крайно решаваща роля, макар и да не са маловажни.
Колкото до случая в Дубай, то той, както и останалите случаи на "поразяване" на Ф-22 се държи на тъмно - дали заради рекламни цели, дали заради запазването на нечия увереност. Никъде няма официално потвърждение на "загуби" на Ф-22, напротив - официално се въртят само цифрите 1-144 и подобни, често откъснати от контекста.
Но се промъкват от време на време нещица като:
Колкото до възможностите на самите самолети, включително тези в списъка тук, то трябва да се подхожда внимателно - интервюто на Харчевски, което постнах, в контекста на представянето на различните типове самолети по време на учения (особено при боевете 1-1, 2-2, защото те, за разлика от бойните действия, указват повече за реалните х-ки на дадения тип самолет) говорят достатъчно. Най-малкото - голяма част от ширещите се по нета данни често не са особено близо до реалността.
Пак ще повторя - от горния списък их избрал Ф-22 - много високи възможности на СУВ и самото оръжие, безфорсажен СЗ, висока маневреност и тяговъоръженост. От всичко обаче, често се пропуска една от най-важните черти на Ф-22 - особено високата степен на интегрираност в цялата групировка, водеща съответните бойни действия - сигурен обмен на големи количества инфо в реално време, което пък е още едно доказателство, че отделните качества на самолета играят по-малка роля при евентуален конфликт.
Comment
-
Ти го постна, ама в друга сходна тема, мятам го още веднъж тук :
http://www.youtube.com/watch?v=1ePwd...layer_embedded
На мен една от идеите за тази тема ми беше малко или много да науча как ще се справи във въздушен бой един изтребител 5-то поколение (в случая само Ф22) с 4-то.
Comment
-
По принцип малко ако приемем ситуацията за бой срещу невидим и опасен противник (Ф-22 не е СЪВСЕМ това) веднага трябва да се натиснат силите обезпечаващи този противник - това може да се направи с много методи, например да отдалечиш базите на враговете ако имаш крилати ракети или да атакуваш Ф-22 докато е на земята (ако щеш и атентат срещу казарма с пилоти), да удариш АУАКС-и и танкери, да се ползва масово РЕБ така че да се намали информационната обезпеченост на Ф-22, да се ползват метрови радари и инфрачервени сензори (от земята така че да не са толкова уязвими), да има модерно интегрирано ПВО. Всичко това от горното трябва да служи за намаляване ефективността на Ф-22 и да накара противника да маневрира повече, да харчи гориво за дълги пътища и да му пречи да генерира голямо количество полети с Ф-22 над защитаваната територия. Един вид ефективността е функция колко полета на ден може да направиш над дадена територия и колко цели върху нея да идентифицираш и удариш, което включва подсигуряване с танкери, прикриващи самолети, изтощение на персонала ако мисиите са дълги и сложни и т.н.
След това идва ролята на 4-то поколение. Чувал съм за ранни тестове на Ф-15 срещу Ф-5, където при бой 1 на 1 Ф-15 прави резултат много на нула. Същевременно, при големи маси изтребители Ф-15 и Ф-5 които си взаимодействат и влизат в БВБ, резултата на Ф-15 пада до 2:1. Точно това и бих ползвал за да неутрализирам във въздушен бой Ф-22. Когато стане масовка и има по десет-двайсет самолета от всяка страна, се появява и ролята на "изпуснатия стрелец". Това значи, че пилота на един самолет в мелето най-често ще бъде свален от някого, когото той по никакъв начин не е осъзнал, че се цели в него. Просто при близък бой между много изтребители пилотът е претрупан с информация и твърде много неща летящи във всички посоки. А пилотът си е човек и ще пропусне нещо при огромно количество индикатори и секунди за решение, независимо колко добре направен е самолета му. Оттам и се намалява значението на перфектните системи, което беше и задачата.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
да удариш АУАКС-и и танкери, да се ползва масово РЕБ така че да се намали информационната обезпеченост на Ф-22, да се ползват метрови радари и инфрачервени сензори (от земята така че да не са толкова уязвими),
А дали ще се стигне до маневрен бой при условие, че от другата страна имат ракети от сорта на AIM-120 и възможност да си местят силите на най-застрашените места, ми е безкрайно съмнителноКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
Comment