Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дисковите ЛА на Третия райх

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Примерът със SS1 не е удачен, понеже това чудо е развило скорост някъде над 3 M. Докато спускаемите апарати слизат от орбита с около 8 пъти по-висока скорост. И доколкото мога да преценя, целта на промяната на конфигурацията в случая е да се запази стабилност при увеличено челно съпротивление.
    А наистина се налага да доказваш идеята за алтернативно мислене. Техниката се развива според физическите закони и ограничения. А вече за това, кои разработки се възприемат масово, влияние оказват и икономическите фактори. Докато вкусовете и консерватизмът имат значително по-малка тежест, отколкото ги изкарват обикновено. Ето малко реални разработки: http://www.moller.com/ Защо обаче не ги виждам никъде? И защо в момента не се приемат поръчки за нови апарати? И подобни примери можем да дадем достатъчно. Особено от 50-те години, като по-близки до нашето време (предполагам, че периодът 1900 - 1910 година също е бил пълен с какви ли не изобретения, но просто от тогава има по-малко леснодостъпна информация).

    Comment


      #32
      Alfex написа
      Не става въпрос само за детски спомени, не се знае от къде може да му хрумне на човек добра идея Ако сте гледали филма по дискавъри за X-prize, трябва да ви е направило впечатление, че Бърт Рутан взе идеята за формата на Spaceship One от цвета или плода на някакво дърво, което планираше много бавно при падане от дървото-изключително просто решение на проблема с нагряването при влизане в атмосферата: да се сгъват крилата
      На т`ва май му се викаше бионика, т.е. извличане на идеи от биологичния свят за използване в техниката. Нещо май далеч не толкова рядко срещано. Но не виждам как това ще помогне кой знае колко, защото въпросните семена на растение падат в съвсем различни атмосферни условия (плътност, налягане и прочее) от тези, с които се среща космическия апарат при навлизане в атмосферата. Впрочем, сегашните космически апарати също ползват различни механизми за забавяне на падането, така че само по себе си това все още не е нова идея.
      От друга страна, подобни разработки едва ли могат сериозно да се използват, за да се гледа пренебрежително на усилията на различните държавни космически агенции . Все пак, ако не бяха последните и огромните средства, които са вложили в космически изследвания през годините, да не говорим за реалната им дейност в космоса, едва ли който и да е би могъл под формата на частна инициатива да постигне това сега - имаме значително надграждане (имаше там един израз за джуджетата, раменете и гигантите, който е приложим в случая, според мен).

      Що се отнася до "алтернативността" по отношение на техническия прогрес - самата идея предполага, че е възможно ей тъй до нас да лежи изключително просто и ефективно решение на дадени проблеми, което обаче не се приема (остава алтернативно). Тази мисъл обаче трябва да отговори на въпроса защо тази "проста и ефективна идея" не се възприема (не случайно дадох пример с колелото). Затова и се питаме това-онова при подобни теми: инженерите не са идиоти и като се има предвид колко много различни екипи работят по сходни проблеми, ако подобно решение съществува, то ще бъде намерено поне веднъж. А ако наистина е дотолкова революционно, то нищо няма да му попречи да измести останалите не толкова ефективни решения. Историята на техническата еволюция се състои най-вече от подобни моменти. Естествено, в тази борба участват и множество влияния, излизащи извън чистата технологична ефективност, но ми се струва, че в крайна сметка неизбежно ефективността взима връх.
      Трябва да припомня, че темата тръгна от дисковите ЛА на Третия Райх, за които почти няма достоверна информация, което ги отвежда в графата на куриозите (каквито има много, особено по време на войната и далеч не само в Германия).

      ЗА завършек предлагам да не се разпростираме повече върху въпроси излизащи извън темата (като разгледаните в този пост), а който има да пише нещо, то нека да е по темата, т.е. ако някой разполага с някаква достоверна информация за дисковите ЛА на Третия Райх (реални прототипи, експериментални полети), то да я сподели. Не виждам какво друго може да се обсъжда .

      Comment


        #33
        gollum написа Виж мнение
        ЗА завършек предлагам да не се разпростираме повече върху въпроси излизащи извън темата (като разгледаните в този пост), а който има да пише нещо, то нека да е по темата, т.е. ако някой разполага с някаква достоверна информация за дисковите ЛА на Третия Райх (реални прототипи, експериментални полети), то да я сподели. Не виждам какво друго може да се обсъжда .
        Съгласен съм. Темата я започнах, за да разбера дали някой друг се интересува от идеите за такъв тип ЛА, какво мисли, какво знае евентуално. Е, разбрах че първо трябва да докажа правото си на живот извън специализирано заведение
        Това е шега, благодаря за отговорите на всички

        Comment

        Working...
        X