Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Реактивната авиация през ВСВ срещу кораби

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Реактивната авиация през ВСВ срещу кораби

gollum написа Виж мнение
    Виж сега, въобще не споря, че основният начин за справяне с танковите подразделения е оперативен - чрез унищожаване на снабдяването и поддръжката. Точно така се прави и през 1941 г. Но това не променя факта, че е необходимо и средство за непосредствена поддръжка на наземните части на бойното поле, което да унищожава точкови цели - включително подвижни, при това, добре защитени. Но както и да е, мисълта ми е, че има нужда от пикиращи бомбардировачи и изтребителите-бомбардировачи не могат напълно да запълнят тази дупка - затова и "Щуки"-те си остават на въоръжение до края на войната. А за тази задача си трябва самолет, който да има и собствена защита на задната полусфера. Както и такъв, способен да носи много и разнообразно ударно въоръжение. А нов такъв самолет така и не навлиза на въоръжение и не мисля, че причината е в това, че от него няма нужда.
    Като,че ли открихме един от мотивите на Хитлер,да настоява за серийния Ме-262 Щурмфогел. , точно в такъв вариант.Ако бяха успели да го реализират определено би се поместил в тази ниша.

Първоначалния вариант за производство но Ме 262 като бомбардировач би бил къде-къде по удачен. Особено срещу корабите при десанта в Нормандия.

Comment

Kramer написа Виж мнение
      Първоначалния вариант за производство но Ме 262 като бомбардировач би бил къде-къде по удачен. Особено срещу корабите при десанта в Нормандия.
      Ами ние обсъждахме по-горе качествата на 262 в ролята му на ударна машина- като че ли не мина тестовете успешно. За изтребител-бомбардировач, не би се справил толкова зле, стига към лятото на 1944 Германия да може да отклони ресурс за производтвото на 262 точно и в този му вариант, а не изключително във версия прехващач.
      ...но срещу кораби...хммм, изглежда ми абсурдно. Трудна работа. 262 дори и не предвиден за окачване на торпедо- все си мисля, че по онова време на немците Британския и Щатския флот са им били последната грижа на света.
      GOTT MIT UNS!

Comment

Виж, Ar-196 e приказна машина за целите на морската авиация срещу кораби, но към средата на 1944 и той е абсолютно безполезен предвид съотношението на морските сили и цялостната обстановка по морета и океани. FW-200 оък е тежката артилерия на германците за случая, но пак безсмислена машина...
        GOTT MIT UNS!

Comment

Чакайте сега. Тая окуцяла стоножка Ме 262 при окачане на каквото и да е дето изисква дълго поддържане на постоянен курс на ниска скорост и малка височина(иначе шансовете хвърленото торпедо просто да се счупи пр досега с водата са огромни) се превръща в прекрасна мишена(голяма и много бавна) за богато наситените с неща от типа на дванайсетина 127 мм. оръдия, 4х40 мм. Бофорс и огромен брой 20 мм.(на някои от модернизираните стари американски линкори има докъм 56) американски и британски кораби. Та въобще не го пускайте над кораби Ме 262.

8 Р-51
          Е де. Няма случай на ликвидиран във въдуха Ме 262 дето да е изисквал 8 Р-51. Единичен Мустанг, Темпест или даже Ла-7 е бил достатъчен обикновено.
          Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Sailor_Malan написа Виж мнение
            Чакайте сега. Тая окуцяла стоножка Ме 262 при окачане на каквото и да е дето изисква дълго поддържане на постоянен курс на ниска скорост и малка височина(иначе шансовете хвърленото торпедо просто да се счупи пр досега с водата са огромни) се превръща в прекрасна мишена(голяма и много бавна) за богато наситените с неща от типа на дванайсетина 127 мм. оръдия, 4х40 мм. Бофорс и огромен брой 20 мм.(на някои от модернизираните стари американски линкори има докъм 56) американски и британски кораби. Та въобще не го пускайте над кораби Ме 262.

Е де. Няма случай на ликвидиран във въдуха Ме 262 дето да е изисквал 8 Р-51. Единичен Мустанг, Темпест или даже Ла-7 е бил достатъчен обикновено.

Точно щях да продължа с това, но ти ме изпревари, Сейлър.
            Един линкор или крайцер, да не говорим за комлект от двата или група от такива гемии са толкова наситени с ПВО-средтва, че е въпрос на шанс да оцелее нещо хвърчащо, дръзнало да ги нападне. Точно големите кораби са тези, които подлагат на най-жестоки изпитание откъм брой нападащи машини, заедно с техните качества на живучест и маневреност и тактическа гъвкавост, нападащите ги от въздуха противници. А англо-американците имат в изобилие съдове, способни да прекършат без проблем всякаква немска инициатива от въздуха.
            А за 262 не съм съгласен че е окуцяла стоножка. За прехващач си го бива повече от каквото и да било друго, с което разполагат германците сериино след лятото на 1944-та.
            Last edited by peterpetroff; 03-04-2009, 23:49.
            GOTT MIT UNS!

Comment

centara написа Виж мнение
              Общо взето към края на войната изтребител-бомбардировачите Ме 262 и бомбардировачите Ar 234 са единствените, които що годе ефективно могат да поразяват важни цели в тила на противника като мостове и пр. Ефективността им много трудно може да се отрича.
              Със сигурност реактивната тяга, вндрена в сериини машини от германците е крачка напред, която определя следващата ера в авиацията. Разликата във реалните технически възможности между почти съвършените вече витлови самолети и едва прохождащите турбореактивни е доста малка, но я има и то в полза на вторите, което предимство не се доказва еднозначно заради липсата на тактически умения у възползване. Един вид опита и съвършенството на витлото спорят с потенциала и реалните възможности на турбината. Но, уви, второто е още неосъзнато, едва прохождащо и реално потенциала не е 'впрегнат' достатъчно ефективно ,за което трбва време, необходимо за добиване на практически опит, и логично последващата ефективност преди всичко в технически и тактически план. А с такова време в рамките на войната не се разполага. Затова пък го има следващия полигон- Корея, където концепциите се избистрят и се дава път на новта тяга и почти тотално се отрича витловата такава.
              GOTT MIT UNS!

Comment

Примери има доста, ако държиш ще постна
                A със сигурност ще има доста. И в повечето случаи ще включват като максимум двойка. Един дето гони 262 и един дето да му пази задника, освен може би в някой fighter sweep жертва на който случайно да е станал и 262.

Една 1000 кг бомба
                Особено красиво стана тука имайки предвид това, че над Нормандия са държали изтребителни патрули и доста нагъсто(и от RAF и от USAAF), а с таквази бомба на външно окачване, стойностите на насрещното съпротивление стават много интересни, високата скорост става нещо недостижимо и прехвата значително се улеснява. В случая даже и да не го свалиш ще трябва да си пусне бомбата, за да избяга, което вече само по себе си значи, че патрула е опазил корабите.

А интересно е на фона на проникналите японци, какъв е броя на непроникналите(един на няколкостотин май) и какво са потопили даже в най-благоприятните случаи, от типа на закъсалия под носа им CV-13, който в крайна сметка доживява до 1960 г., пострадалия при провалила се спасителна акция CL-62, също доживява до 1959 - примери от тоя сорт още бол
                Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Не говорим за торпеда, а за бомбардиране по топмачтовия способ. При Фолклендите аржентинските "Скайхок" го прилагаха мното успешно.

Comment

Kramer написа Виж мнение
                    Не говорим за торпеда, а за бомбардиране по топмачтовия способ. При Фолклендите аржентинските "Скайхок" го прилагаха мното успешно.
                    Всякакво приимущество в скорост тука обаче стана безмислено. А и каква по-точно работа очакваме да свърши бомба хвърлена по топмачтовия способ срещу кораб с даже минимален брониран пояс и в среда юнашки наситена с всякакво ПВО е друг въпрос, който много ни отклони от борбата с танковете.
                    Май по онова време най-ефективното авиационно ПТ средство всъщност е оръдието(и не е нужно да е 75 мм., пък и такова оръдие е монтирано май само на един самолет от оная епоха - В-25Н или пък 57 мм. от сорта на топа на Москито Цеце). Шанса да изтървеш движеща се цел с бомба е значителен, особено ако нямаш възможност за качествено прицелване, а до появата на ПТУР има десетилетия.

Comment

Освен това 500 или 1000 кг бомба може и да не потопи линкора, но със сигурност ще го прати на ремонт у дома.
                      Aдски много зависи от това къде го уцелиш. В палубата и при подходящо нагласен взривател 1000 кг. може и да свърши работа, обаче на теория бронирания пояс би прябвало да пази от огъня на собствения си ГК, и 600 кила(количеството ВВ в прилична немска еднотонна бомба), не особено насочен взрив може и да предизвикат някакви щети, ама за ремонта и отпадането на кораба от групата за огнева поддръжка на десанта ще има да почакаш, а и се губи приимуществото на тежката бомба да пробие палубата и да се взриви с някакво закъснение под нея.

И мислиш, ли, че при отблъскване на десант Ме 262 биха атакували бронираните линкори
                      Струва ми се, че използването им срещу множество малки и бавни цели като големите десантни баржи няма особен, да не кажа никакъв смисъл. Шанса да пропуснеш такава цел профучавайки с висока скорост е огромен(не напразно, сходни японски цели в Пасифика се третират основно с 227 кг. бомби и 0.5" картечници и не със 750 км/ч). Така и така ще са в единични бройки и единствената свестна работа, която могат да свършат евентуално е да се опитат да извадят от строя кораб от групата за огнева поддръжка - колкото по-голям, толкова по-добре, но страшно много се отклонихме от темата с танковете.

Comment

Taka де. С малко пипване от механиците, така че огъня на картечниците и оръдията да се събира в една точка, даже няма нужда и да коригираш, видиш, ли че трасиращите попадат в целта, просто откриваш огън и с оръдията(метода не е само авиационен, разни танкове още имат свързана с оръдието големокалибрена картечница, сложена първоначално точно с такава цел).
                        Обаче така и така малко се бяхме отклонили от борбата с танкове и тука разни хора предлагаха да уцелим с еднотонна бомба движеща се цел прелитайки със 750 км/ч и ползвайки прицели от ония времена.
                        И това предвид, че целта ще поддържа поне 12-15 възела, или за да пречи на прицелването на бреговите батареи(ако е кораб от групата за огнева поддръжка) или за да си стовари десанта.
                        Можеш да настроиш огъня на оръдието и картечниците да се събира в една точка, но само за едно точно определено разстояние. Проблемът си остава.
                        Колкото до възможностите на Ме 262 да атакува надводни цели, давам ти един жокер - какво е TSA-2?
                        Когато разбереш какво е, ще видиш, че сериозни аргументи против възможностите на Ме 262 да атакува кораби, няма. Поне от техническа страна.
                        If you believe everything you read, better not read.
                        Japanese Proverb

Comment

Признавам си, че не знам какво е TSA-2

Comment

Taka дe,тука разни хора предлагаха да уцелим с еднотонна бомба движеща се цел прелитайки със 750 км/ч и ползвайки прицели от ония времена.
                            И това предвид, че целта ще поддържа поне 12-15 възела, или за да пречи на прицелването на бреговите батареи(ако е кораб от групата за огнева поддръжка) или за да си стовари десанта.
                            При скорост на сближаване над 700км/ч обемна цел от този мащаб става де факто неподвижна.Даже прицел не ти трябва.Достатачно е да имаш на визьора контура на предполагаемата цел и когато съвпадне да натиснеш копчето.При бомба от този калибър дори директно попадение не ти е нужно за да извадиш кораба от строя.Да не споменавам,че по това време вече се използват прицели отчитащи ъгловата скорост на мишената,както и дистанционно направляеми крилати ракети.Последните ако и да не са в масова серия са доведени до експолатационна годност.Разбирам пристрастността ти към всичко USA-йско но за такива постове е добре да направим тема за реклама и самореклама Там може да вкараш и младежката фантазия при която 2 Мустанга свалят 262-ка при преследване.При положение,че максималната скорост на Мустангите при пълно бойно натоварване е с около 45км/ч по ниска от крейсерската на 262-ката.Относно танковете,всеки пикиращ бомбардировач може да носи контейнери с 2,5кг. или 5кг.касетъчни противотанкови бомби,които показват висока евективност и без перфектно насочване.Такива имат всички воюващи страни,но като че ли най-мащабно се използват от СССР.Проектирането и използването на специални анти-танк самолети е неоправдано при наличието на серийни машини показващи сходни резултати без да са тясно специализирани.Англичаните си имат "отварачката за консерви" на основата на изтребителния Хърикейн,по късно и сходния Темпест.При руснаците и ИЛ-2/10 и ПЕ-2 и Ту-2 на по-късен етап имат възможности за носене на адекватно противитанково оръжие(тоест цялата им фронтова бомбардировъчна авиация).За немците вече писахме доста,няма смисъл да се разпростирам.САЩ-ианците решават проблема с масови бомбени килими (най ниско ефективни според мен) и използването на сериозно енерговъоръжените си ескортни изтребители с подходящи противотанкови комплекти.Мощността на двигателния комплекс на П-38 и П-47 ги прави особено подходящи за тази цел.Резултатите които постигат оправдават тази им преквалификация.Тук Сайлър има поле напълно оправдано да започне възхвалите си .Те действително унищожават стотици(може би и хиляди) от зарязаните без гориво тигри и пантери.Вероятно далеч по практично би било настъпващите им арми просто да ги пленят,но...така не се печелят премии за унищожени вражески машини.Ерго,няма пари за коктейли вечер в клуба,респективно немогат да ВКУСЯТ сладостта на победата P~
                            Last edited by bigbeer; 06-04-2009, 13:12.

Comment

Два "Дорние 217" с 2 планиращи авиобомби Х-1400 пратиха на дъното ЛК "Рома" тип "Литорио". Трета улучи еднотипната "Италия". 9 септември 1943г...

Comment

Working...
                              X