Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Първа бойна употреба на самолет в историята

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

КГ125 написа
    е и желанието и особеното удоволствие да установяваш, че "нашите пък са последни, хааа, видяхте ли сега".
    Тук съм съгласен с теб, КГ125: и двете са проявления на едно и също нещо. Но определено виждам разлика между желанието нещата да се опишат сравнително обективно и залитането в някоя от двете крайности, за които става въпрос. Затова и си позволявам да пиша в тази тема. Самото допускане, че критиката на първия тип позиция автоматично е равно на нейната опозиция ясно посочва за какво става въпрос.

КГ125 написа
    Този период е пикът на модерността на българските ВВС (армия и държава), - макар моментът за ВВС да е ранен - когато са били сравними по качество с всяка от водещите сили.
    Смятам, че тази оценка, съдържа елементи на неточност, които могат да залитнат точно в някоя от тези крайности.
    "Пикът на модерността" е смешно понятие, когато става въпрос за период, в който определена технология и свързаните с нея обществени явления са буквално "в пелени". Да, авиацията, самолетите, тогава са нещо изключително ново и непознато и като такова с него се експериментира в повечето водещи индустриални държави, както и в тези, които осъществяват "ускорен/съкратен преход" към индустриализация и озападняване (България попада в тази категория, заедно с останалите балкански държави, както и държави като Япония). Достатъчно е да кажем, че България тогава не изостава от останалите държави в експериментите с това ново средство, включително и за военни цели. Но между тази констатация и заключението, че "България е първа във военната авиация в този момент", разликата е голяма и решителна по вече споменатия критерий.
    "Сравнимост по качество" също е малко относително, като се има предвид, че аеропланите, с които разполага България са произведени другаде, че пилотите и авиационния персонал, също така се обучават в други държави. Това мисля отговаря на въпросите къде авиацията се развива авангардно и къде се използва - България е в последната, а не в първата категория. И това положение не се променя с годините.
    Бих добавил, за да е ясно, че това е и съвсем нормално: държава с размерите и възможностите на България, още повече, "догонваща" първите в индустриално отношение държави, няма и как да е нещо друго по отношение на авиацията.
    И, за да приключа, има голяма разлика между това нещо да се опише спокойно и обективно, в търсене на разбирането на предмета и в това да се построи описание с манипулативна цел, така че да води към определен извод (добър пример за последното е материала в първия линк, посочен от landsturm). Разглеждането на предмета би трябвало да цели разбиране, а не външна цел, каквато е "поводът за гордост". Познаването и приемането на миналото е много по-важна цел, поне така би трябвало да е във форум с историческа и военно-историческа насоченост.

Comment

Отиваш твърде встрани - по този път можем да решим, че форма на същите психологически проблеми е и желанието и особеното удоволствие да установяваш, че "нашите пък са последни, хааа, видяхте ли сега".
      съгласен с втората част - така е. несъгласен с първата - не е така - отивам към това да търся сравнително обективен и основан на фактите и доказателствата подход, разбира се в рамките на нормалните вариации при интерпретацията на установените факти.

Comment

Може ли някой да даде информация с какви бойни "системи" са били оборудвани самолетите от периода преди Първата световна?
        Зная само, че "Албатрос" е имал прицел за бомбардиране и че летците понякога са носели пистолети, но с това информацията ми се изчерпва.
        Бих искал да знам също, дали обучението на нашите пилоти е провеждано като такова за бойни пилоти и ако е така, какво в общи линии е представлявала програмата за обучение по бойно използване.

ПП. Признавам, че дотуснах грешка- за изясняване на нещо би следвало да задавам въпроси, а не да се впускам в твърдения.

Comment

gollum написа Виж мнение
          "Пикът на модерността" е смешно понятие, когато става въпрос за период, в който определена технология и свързаните с нея обществени явления са буквално "в пелени".
          ......
          Разглеждането на предмета би трябвало да цели разбиране, а не външна цел, каквато е "поводът за гордост". Познаването и приемането на миналото е много по-важна цел, поне така би трябвало да е във форум с историческа и военно-историческа насоченост.
          Пикът на модерността в смисъл, че в този наистина ранен период от военната авиация България е била сравнима с останалите си съседи, а в качествено отношение и с великите сили. Индустриалния капацитет няма нищо общо, говорехме за военния такъв; без значение е как се е постигнал (с или без обучение в чужбина и ползване на някои чужденци).

Така е, разглеждането на предмете следва да цели разбиране. Част от разбирането е адекватната му оценка; ако предметът заслужава определени адмирации (респективно негативни оценки) то те биха били уместни - а са и неизбежни.

Comment

Част от разбирането е адекватната му оценка;
            оценка о позицията на какво и кой? защото "повод за гордост"/ "срам" е идеологическа оценка от национална позиция, което пък автоматично превръща оценяващия и целия процес на разкриване на факта и оценка в недостоверен.

Comment

кало написа Виж мнение
              оценка о позицията на какво и кой? защото "повод за гордост"/ "срам" е идеологическа оценка от национална позиция, което пък автоматично превръща оценяващия и целия процес на разкриване на факта и оценка в недостоверен.
              От разни позиции, в т.ч. и от тази, която те притеснява. Би било идеологическа оценка от национална позиция, ако не е адекватна, ако не отговаря действителността (в колкото по-висока степен е възможно). Когато е адекватна, няма какво да се притесняваме. Щото който не се гордее със своите постижения (но след като ги оцени адекватно!) ще се гордее с чужди. Което впрочем се забелязва у нас.

Comment

КГ получи поредно предупреждение за задръстване на тема с нациналистически комплекси. Фактите в тази тема бяха изнесени и говорят достатъчно, оттам нататък се почна увъртане и шикалкавене как ама все пак сме велики в нещо си. Предупреждението доведе до автоматичен бан, поради вече натрупани предишни "червени картони" по други поводи.
                XV mile the sea brode is
                From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

КГ125 написа
                  Пикът на модерността в смисъл, че в този наистина ранен период от военната авиация България е била сравнима с останалите си съседи, а в качествено отношение и с великите сили.
                  ЗА мен това е безсмислица, защото пишеш за "пик на модерността" в социалното приложение на една технология, става въпрос за период на развитие на същата тази технология, който не може да се нарече иначе освен "прохождане". Все едно: "пикът на модерността в използването на оръдия на труда се пада на каменната ера" . Струва ми се, че или се изразяваш неточно или ти се иска да се изразиш така, че написаното да има по-голямо значение.
                  Както вече бе посочено, говорим за време, в което авиацията прохожда във всяко едно отношение. Военното й използване се случва колебливо и несигурно и тя още дълги години няма да намери подходящо място, а влиянието й върху военните събития е минимално, военната й и роля - маргинална.
                  Това за първата част на изказването, която за мен е неточна и неправилна. С втората съм напълно съгласен - България в този момент има или сравним или дори превъзхождащ съседите й авиационен потенциал.
                  С третата част на изказването - подчертана от мен, обаче, не съм съгласен, защото не можем да говорим за "сравнимост в качествено отношение" на която и да е от малките държави с Великите сили по очевидни причини: вторите създават и водят прохождането и развитието на тази технология, първите (посочих в предходния си пост коя категория са тези първи, в която влиза и България) само следват и използват. Нещо, което ясно се вижда когато авиацията започва - не точно като роля, но в количествено отношение, - да навлиза във военната фаза от съществуването си: България безнадеждно изостава и няма и как да е иначе за която и да е държава, която не разработва технологията в какъвто и да е смисъл, нито пък разполага с възможности сама да се осигурява с нея и нейните изделия. Ясно се вижда разликата между първата и втората категория: сред великите сили авиацията се разработва и развива: всяка от тях създава собствени модели и търси как да развие технологията, а това на свой ред се отразява съвсем определено на военно-авиационните й възможности. Нима смяташ, че нещо би се променило в това отношение дори и при друг изход на войната? Аз не вярвам - България в този момент няма технологичния потенциал за това, така че за каквото и да е "равенство" или сравнимост с Великите сили ще е смешно да се говори.
                  Достатъчно ще е да се напише, според мен, че за категорията държави, в която се намира, тя бързо се ориентира и влага съответния капитал в развитие на въздушни сили и се справя с това добре, като е сред първите в тази категория. Което си е постижение и е нещо от миналото ни, което може да ни радва.

Comment

Именно!"Оти ручахме жабетата" както се казва на неакадемичен стил, като стигаме до един и същи извод.

Не бих се съгласил само с оценката за "модерността". Както казахме, макар и в зората на този вид техника и съответно род войска, България достатъчно бъзро и заедно с всички модерни тогава държави, я възприема и използва.

Едно сравнение между броят самолети спрямо числеността на армията и броят полети спрямо същото число би ни показало интересни неща. Не успях да намеря достатъчно данни, за съжаление.

Comment

Первая бомбардировка с самолета произошла 1 ноября 1911 г. в ходе итало-турецкой войны. В этот день лейтенант Гавотти сбросил 4 гранаты весом по 4,4 фунта (1,8 кг) на турецкие войска в Ливии. В последующие дни итальянцы стали сбрасывать 10-кг бомбы, снаряженные готовыми поражающими элементами - шариками от картечи. Турки не растерялись и заявили, что бомбардировки с воздуха - негуманный способ ведения боевых действий, и что итальянцы ухитрились разбомбить турецкий госпиталь.

В ходе балканских войн русские летчики, воевавшие на стороне славян, неоднократно производили бомбометания по турецким позициям. Понятно, что бомбы были кустарные, и эффект от их применения, в основном, был чисто психологический.

К августу 1914 г. ни одна страна мира не имела серийных более или менее эффективных авиационных бомб. В 1914-1915 гг. в основном применялись самодельные бомбы цилиндрической и сферической формы, но со временем их вытеснили бомбы каплевидной формы.

Во всех воюющих странах пытались также использовать в качестве авиационных бомб артиллерийские снаряды калибра 75 мм и выше. В частности, в России в 1914 г. полковник Печенкин снабдил 42-линейные (122-мм) гаубичные снаряды специальной ударной трубкой. Однако с учетом стоимости артиллерийского снаряда, это было слишком дорогим удовольствием. Исключение представляет ситуация, когда в авиабомбы переделывались снаряды, снятые с артиллерийского вооружения. Наиболее эффективным было использование бронебойных снарядов в качестве бронебойных бомб.

Во Франции, Германии, Австро-Венгрии и России началось массовое изготовление авиационных стрел и пуль. Пули и стрелы размещали в специальных кассетах, которые подвешивали под фюзеляжем самолета, и выбрасывали на цели из ячеек кассеты пачками. Падение пуль и стрел сопровождалось резким свистом, действовавшим на психику противника.

Увы, боевая эффективность авиационных стрел и пуль была близка к пулю, и их вскоре сняли с вооружения во всех странах. Видимо, последними применили стрелы красные военл¸ты осенью 1919 г. по коннице белых.

Война всегда вызывает резкий скачок в развитии военной техники. К 1918 г. в Англии, Франции и Германии были созданы достаточно эффективные осколочные, фугасные, бронебойные, химические и дымовые бомбы. Эти бомбы снабжались крыльевыми или кольцевыми стабилизаторами и имели вполне "современный" вид.

струва ми се че има едно две места където леко са сгрешили

Comment

das reich ss написа Виж мнение
                        ... струва ми се че има едно две места където леко са сгрешили
                        Поясни се - къде смяташ, че са сгрешили и с какво? Няма нужда от празни подмятания. Освен това няма да е зле да посочиш източника, особено ако ще спориш с него
                        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                        Проект 22.06.1941 г.
                        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

К августу 1914 г. ни одна страна мира не имела eфективных авиационных бомб. източникът е www.airwar.ru

Comment

das reich ss написа Виж мнение
                            К августу 1914 г. ни одна страна мира не имела eфективных авиационных бомб. източникът е www.airwar.ru
                            Извинявам се ако нещо съм недоразбрал,но ако подчертания абзац се определя като грешен,бих искал да знам по какъв критерий.Не съм намирал информация за типова,серийно производство,авиобомба от посочения период,приета на въоръжение в нечия армия,която да е използвана ефективно в бойна обстановка.Разбира се има достатъчно теоретични модели на авиобомби по станалата по-късно "класическа" схема,както и самоделки използвани с повече или по-малък успех.

Comment

И аз така съм чувал - че няма. Така че, нека да видим доказателства за съществуването на такава бомба, на мен ще ми е интересно.
                              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                              Проект 22.06.1941 г.
                              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Може би сте прави защото сега прочетох за бомбите,които са били хвърлени над гара Карагаач и пишеше, че ефектът от тях е бил по скоро психологически.Но би било ако се намерят по достоверни факти, както и за това дали гърците са ни изпреварили в Балканската война

Comment

Working...
                                X