Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпроси по някои маневри

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

за шилката

ами виж сега, ти това ги четеп на английски, винаги може да е написано от някой, който много е пострадал от тази машина и малко да го е страх. аз четох руски източници, защото тях смятам за най-меродавни. сега ще ги цитирам. (ще извиняваш за руския, предполагам, че не ти е любим език.)

===
    Эксплуатация "Шилки" показала, что РПК-2 (счетно-решающий прибор, пояснението е мое) хорошо работает в условиях применения пассивных помех. Активных помех "Шилке" на наших учениях практически не ставили, так как не было средств радиопротиводействия на ее рабочих частотах, по крайней мере в 70-х годах. Выявились и существенные недостатки РПК, часто нуждавшегося в перенастройке. Отмечалась нестабильность электрических параметров схем. РПК мог взять цель на автосопровождение не ближе, чем за 7 - 8 км от ЗСУ. На меньших дистанциях сделать это было сложно из-за большой угловой скорости перемещения цели. При переходе с режима обнаружения на режим автосопровождения цель иногда терялась.

Газотурбинные двигатели ДГ4М-1 постоянно барахлили, и генератор бортовой сети работал преимущественно от основного двигателя. В свою очередь, систематическая эксплуатация дизеля на стоянке на малых оборотах приводила к его осмолению.
    ==

това в бойни условия не е много малко, при положение, че от същите тези агрегатио зависи изпълнението на задачата и вероятно животът ти, всичко се ремонтира в полето и т.н.

сега за броя произведени машини:
    ==
    В результате в серийное производство "Шилка" пошла лишь в 1964-м. В этом году планировалось изготовить 40 машин, но сделать этого не удалось. Тем не менее позже было развернуто массовое производство ЗСУ-23-4. В конце 60-х их среднегодовой выпуск составлял около 300 машин.
    ==
    (дотук всичко от http://shilka.guns.ru/)

значи са по-малко от 15 хиляди, за това си има причина.

последно - едно обобщение, което само си казва всичко:
    ===
    "Шилка"-как много в этом звуке для сердца ПЗАКУвского слилось, как много в нем отозвалось... С ней у меня связано 8 лет жизни, 8 лет службы. Иногда еле называли по братски "Шиляра", а иногда "Зенитное самоходное у...ще". Это передовая машина для своего времени сейчас устарела. Ей не хватает мощности двигателя, комфорт для экипажа только обозначен (пресловутые поручни и полики для обогрева), е¸ сложность в настройке и ремонте. Отвертка - это оружие Шилочника. И все же несмотря на все недостатки на "зеркалке" выполняли стрельбы по МиГ-21, Су-25, МиГ-23 и если настроить РПК установка довольно "глазастая". А отказа стволов не было, пушка надежная и простая. Мое мнение, операторы на машины такого класса как Шилка и Тунгуска должны быть хотя бы контрактниками, обидно что такую машину на все сто ни когда и не использовали.
    ===
    от http://pzaku.net/shilka.htm

не искам да критикарствам машината: видимо в поста горе е, че тя има неоспорими положителни качества. от тях определено са оръдията: въпреки склонноста към прегряване никога не е имало отказ на цев.

машините обаче вече не са от най-актуалните; не случайно се заменят, или поне се планират да бъдат заменени, от 30мм сдвоени оръдия. според това, което съм чел проблем са и многото бели петна за РЛС (не мога да съм сигурен, но не мисля, че РЛС се върти на 360 градуса, а е фиксирана в посока на стрелбата, което би обяснило горното); това предполага, че може лесно да се унищожи. проблем е и малката далечина на откриване заради много високата честота; далечината зависи почти пряко от метео условията.

в момента Шилките се ползват за антиснайперски оръжия и за подавяне на огневи точки в чечня - както и ЗУ 23-2 в афганистан. явно шилките ще живеят, въпреки всичко

Comment

ами виж сега, ти това ги четеп на английски, винаги може да е написано от някой, който много е пострадал от тази машина и малко да го е страх. аз четох руски източници, защото тях смятам за най-меродавни. сега ще ги цитирам. (ще извиняваш за руския, предполагам, че не ти е любим език.)
      Не разбирам какво точно имаш предвид - може и да е преведено от някой руски сайт. Или може руските автори да си прехвалват "своето" Както и да е, не знам какви причини имаш да предполагаш че руския не ми е любим език, но е така наистина

Доколкото разбирам от статията, годишното производство на Шилките е било 300 към края на 60-те. Но не пише, или не съм разбрал, до кога са се произвеждали или дали този темп не се е увеличил. Или за други страни които (са) ги произвеждат(ли). Но дори да сметнем 300х30 години = 9000 бройки, плюс вече произведените от 1964 дотогава - около 10 500 машини.
      Last edited by Dinain; 30-05-2006, 20:28. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

3F122 написа

Словесен коментар мисля да не пускам.
        По въпроса за меродавните руски източници
        :mhehe: :mhehe: :mhehe: :mhehe: :mhehe: :mhehe: :mhehe:
        Моля ви се, стига сте преписвали справочници
        Това нещо е било доста разпространено примерно през 1986 г. в Либия и единственото дето е свършило е било да повреди един F-111 koйто навсичкото отгоре имал "наглостта" да се дотътри до морето и да падне там. За да е ефикасна шилката, трябва много предварително да има максимално информация откъде и какво "идва" понеже иначе не е в състояние да създаде адекватна "огнева" завеса(значително по-добра работа при внезапно нападение биха свършили Тунгуска и Панцирь) а това дето са я ползвали за противоснайпериско оръжие, вместо значително по-ефикасно противоснайперско оръжие като ОСВ-96 или КСВК заради немотията не е за хвалба, а за оплакване
        Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Сейлър, аз лично не отхвърлям напълно нито руски, нито английски, нито китайски източници Въпросът е какво пише в тях.

Колкото за Либия, мисля че не е много адекватен примера ти. Шилка не предназначен въобще за борба с високолетящи цели, обсега му е 2 км и нещо по вертикала. Това че е свалила Ф111 даже ми се струва постижение

Не знам защо само противоснайперистко, а не просто противопехотно - както се е използвал "Вулкан" на М113 в Ливан например. Така че не са само руснаците.

Comment

В статията на www.airwar.ru за А-10А се споменаваше, за един такъв самолет е свален в Ирак от "Шилка". А това е именно щурмови борниран самолет, цел срещу която подобно оръжие е създавано.

Comment

Dinain написа
              Сейлър, аз лично не отхвърлям напълно нито руски, нито английски, нито китайски източници Въпросът е какво пише в тях.

Колкото за Либия, мисля че не е много адекватен примера ти. Шилка не предназначен въобще за борба с високолетящи цели, обсега му е 2 км и нещо по вертикала. Това че е свалила Ф111 даже ми се струва постижение

Не знам защо само противоснайперистко, а не просто противопехотно - както се е използвал "Вулкан" на М113 в Ливан например. Така че не са само руснаците.
              Никакви източници не отхвърлям. :mhehe: :mhehe: :mhehe: :mhehe: беше предизвикано от начина по който беше написано изречението, не от друго. "Mравояда" дето го е свалила (може би) шилката е изпълнявал полет по малко по различен профил от високолетяща цел(именно за това го е и свалила).
              Че не са само руснаците - ясно, чудно ми е що се занимават с глупости само руснаците, при положение че на въоръжение си имат такива прилични образци противоснайперистко(и не само) оръжие, като примерно ОСВ-96. Тая винтовка би махнала главата на конкретния снайперист(дори и ако е зад леко укритие) вместо да прави на талаш цялата околност с риск снайпериста някъде да се покрие по време на фойерверките

Голум ето какво точно пише в статията
              "В районе Рас-Хамджи огнем иракских 23-миллиметровых зенитных самоходных установок «Шилка» был сбит один самолет А-10А".
              Мене ако ме питаш нищо чудно Глигана(А-10А) да е пострадал и от батарея Шилки, което според мене прекрасно говори в полза на предпочитането на Тунгуска или Панцирь пред Шилката, щото ако са ти необходими няколко ЗСУ за да свалиш един едничък самолет, при по-масирано нападение от охранявания обект или колона няма да остане нищичко освен димящи железа.
              А и ако се ползва класическата тактика за борба с механизирани колони(придебваш колоната някъде на тясно, удряш първата и последната машина и пускаш примерно щурмовите самолети или вертолетите кротко да доликвидират всичко заклещено по средата), ползата от Шилката е минимална, защото не осигурява достатъчна плътност на огъня
              Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Dinain написа
                Не разбирам какво точно имаш предвид - може и да е преведено от някой руски сайт. Или може руските автори да си прехвалват "своето" Както и да е, не знам какви причини имаш да предполагаш че руския не ми е любим език, но е така наистина

Доколкото разбирам от статията, годишното производство на Шилките е било 300 към края на 60-те. Но не пише, или не съм разбрал, до кога са се произвеждали или дали този темп не се е увеличил. Или за други страни които (са) ги произвеждат(ли). Но дори да сметнем 300х30 години = 9000 бройки, плюс вече произведените от 1964 дотогава - около 10 500 машини.
                не се прехвалват, даже обратното. друга страна не ги е произвеждала, поне според това, което съм чел - единственото нещо, което се опитах да посоча е, че не са чак 15 хиляди (в интерес на истината аз очаквах да са повече, но не е така...).

защо противоснайперско ли? ами защото там чеченците или каквито там са (повечето са наемници) не атакуват открито, а използват именно снайпери и засади; противопехотно бих го нарекъл ако се ползва срещу колона/редица/строй, каквито в чеченския конфликт липсват. и не твърдя, че само руснаците са го ползвали за такава функция - може да съм русофил (по време на студената война) и все пак доколкото мога да анализирам информацията за себе си съм разбрал това, дето го пише в твоя подпис :lol: интересно ми е с каква цел е отворен люкът върху кулата на Шилката на снимката в твоя пост - няма ли да "засени" радара? (иначе е красива гледка, особенно как плюе гилзите напред-настрани :twisted: )

Dinain написа
                Това че е свалила Ф111 даже ми се струва постижение
                съгласен вероятно някой е тествал системата за следване на релефа в бойни условия... :nod: а тя има ограничения по скорост и управляенмост (донякъде). изненадали са го, според мен лично фактът, че няма втори говори сам за себе си. не, че в обхвата си Шилката би имала проблеми да го думне... но Ф111 просто не се прилага по този начин.

Сейлър, ами не си прав. радарът на Шилката захваща до 20 километра; проблемът му е голямата минимална далечина на захвата (7-8 км; WW2 German airborne radars, anyone?) и по-скоро нестабилното съпровождане в кофти метео условия (висока влажност; пречупват се и се разсейват лъчите на радара от водните пари заради много ниската им дължина). когато целта е достаъчно близко оръдието ще свърши работа. колкото до противоснайперските пушки сещаш ли се, че анти-снайперът може да има проблем във вид на контра-антиснайпер? + той има един изстрел, след това време за презареждане, прицелване на ново и т.н. докато това нещо просто би заринало гада с няколко залпа.

колкото до сваления А10 - единична машина можеш да свалиш и с пушка (think Afghanistan and 7.7mm Lee-Enfield), ако уцелиш на определено място; не е нужна батарея. предимството на малкия калибър в обсега им е голямата плътност; това значи, че можеш да удариш машината с по-голяма вероятност от по-големия калибър, но ще ти трябват повече снаряди, за да я свалиш. идеята е, че макар и предвиден да уздържи на 23мм 20 или 30 снаряда просто са различна история от 1. BTW по принцип всички контролни повърхности на А10 са redundant - той се управлява и БЕЗ половината тях; целта е именно по-трудно да се сваля. като цяло обаче машинката не е бронирана до безкрай (иначе не би могла да лети), което значи, че може да се свали и от по-малък калибър, но повече на брой снаряди (както е казвал Грегъри Боингтън "сигурно падна поради факта, че вкарахме в нея повече олово, от колкото можеше да носи").

с 4000 изстрела за комплекса (1000 в минута на цев) хич не е малка плътността (особенно имайки предвид, че колоната няма да се пази от единична машина; тогава като цяло недостатъците намаляват, поне в краткосрочен план). може да не са колкото на вулкана, обаче пък той е малко по-малък калибър и това до някъде поне компенсира. на всичкото отгоре има и оптичен прицел, което при 2км видимост (колкото обхвата) е напълно достатъчно, нъл' тъй? скоростта на снаряда също не е малка, времето за реакция е минимално и т.н. аз притежавам 23 мм снаряд (подаръчно изпълнение - лакиран), представи си 130 грама с 1 километър в секунда, умножи това по 200 за да имаш залп...

Та така.
                Last edited by 3F122; 31-05-2006, 17:45. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

3F122 нещо не те разбрах! През Студената война си бил русофил, а сега не си ли? Нали знаеш как му се вика на това? Един хлебарски инструмент беше, щото и той така върти хляба от една на друга страна.
                  Ако е достатъчно близо казваш,! Ами ако следвам релефа с някоя машина от сорта на МиГ-27 К примерно(ай стига са ме обвинявали че съм американофил - не съм), на 20 км. все още няма да си ме открил, понеже на 20 км. вече ще се намирам на 25-30 м. над терена и откриването вероятно ще стане визуално. А в такъв случай (и в зависимост от терена и избраното оръжие с което да бастисам Шилката) на 7-8 км. вече ще излизам от атаката с максимално претоварване и ще се намирам в обсега на радара ти ограничено време, така че няма да можеш да ме захванеш качествено(именно за тая ситуация Тунгуска и Панцирь имат ракети), и ще съм ти проводил за поздрав я някоя Х-25 я някоя Х-29 или С-25, резултата ще е димяща железария на местото на ЗСУто и запотен, но жив и каращ изправен самолет пилот.
                  Естествено ако съм закоравял извращенец и имам желание да пробвам дали ГШ-30-6 разпробива добре Шилка или съм натоварен с 8 ФАБ-500 и искам да ги метна залпово на позицията, може и да имаш някакъв шанс да ми гръмнеш самолета, но не е голям.
                  А при атака на звено или ескадрила срещу обект/колона/ прикриван от батарея шилки става още по-неприятно понеже Кайрите(а и всеки друг ударен самолет) имат предимството да могат да атакуват в малки интервали или едновременно от различни посоки, което не предвещава нищо добро за нападнатите и може да се окажеш в ситуацията докато Шилката се цели по мене, колегата ведом(дърт, закоравял извращенец) да и разпробива задника с неговото си ГШ-30-6

Comment

Защо не престанете с тези русофилски/американофилски глупости? От значението което придавате на тези понятия стигам до извода че какъвто и -фил да си, трябва задължително да си фанатизиран идиот, който с пяна на уста псува чуждото и възхвалява до небето своето. Защо не пробвате нещо ново - да сте обективни например? Оставете политиката намира, няма нищо общо с тази тема.

Сейлър, мисля че нарочно се оливаш да доказваш колко лошо нещо е "Шилката". Дали някой наистина разчита тя да защити бронирана колона сама по себе си или е предвидена да действа с по-сериозно средства за ПВО? Малокалибрените установки от рода на "Шилка", "Вулкан" и т.н. очевидно не могат да се справят с цели летящи по-високо от 2-3 км, докато съвременната авиация може да атакува наземни цели от много по-голяма височина или от десетки километри разстояние по хоризонтала (т.е. "зад хоризонта"). Така че какви са тия смехотворни сравнения?

Comment

не си ме разбрал, защото не съм се изразил правилно - което си е мой проблем и за моя сметка. тогава бях убеден в превъзходството на руската техника, а сега не до такава степен, защото имам повече информация. те все още са силни в хардуера, проблема е, че не се решава само на тази база всичко, не може напълно да замениш всичко с грубата сила и с механиката - вече не. и после не можеш да създаваш свръхкачествени модели оръжие в единичен екземпляр и да си сила. а иначе - повярвай ми - аз ценностната си система не съм изменил изобщо, не е случаен начинът, по който споря с теб - постоянен и поне донякъде последователен.

което не може да се каже за твоята аргументация - преди малко говорихме за А-10, сега се метнахме в МиГ 27К, и то в бой на на големи разстояния, къде то шилката не играе. бъди поне малко постоянен, защото така темата става безкрайна. ако та ако. ами ако сте само двамата и сте тръгнали на свободен лов и си харесата колона в която има само една шилка за охрана да ми се обадиш. да не си говорим, че на 25-30 метра ще летиш, ама в иракската пустиня а не на блаканите. С 25 има далечина на пуска под 7-8 километра (5 реални, сложи ги 6-7-8 най много с кабрирането, ама за точността хептен ще забравиш), при това е НУРС и се сети за процента вероятност да ме удариш точно пък мен в шилката долу, ибаш започвайки кабриране от 30 метра. аз ще съм последния, дето ще стреля по тебе, защото споменатите от самия теб по-горе преди това вече ще са те подхванали. колкото до разговорните форми в последното ти изречение - кой кого ще разпробива ще се види само на фронта. ако не си видял по-горе цитирания от мен пост на слъжил 8 години на шилка - за нея си трябва трениран човек, а не наборник, тъй че нека да сме по-реалистични и поне да поддържаме единия сценарий от началото до края.

и айде без много силни думи - това всеки го може, а в последните няколко дни не само във форума много ми станаха поучаващите ме за живота. ако си решил да се дрънкаш с всеки мой пост - заповядай, ама не съм сигурен, че ще отговарям повече. нещата почват да ми приличат на един друг форум, с едни други постоянно поучаващи хора в него.
                      Last edited by 3F122; 31-05-2006, 19:59.

Comment

3F122 написа
                        не си ме разбрал, защото не съм се изразил правилно - което си е мой проблем и за моя сметка. тогава бях убеден в превъзходството на руската техника, а сега не до такава степен, защото имам повече информация. те все още са силни в хардуера, проблема е, че не се решава само на тази база всичко, не може напълно да замениш всичко с грубата сила и с механиката - вече не. и после не можеш да създаваш свръхкачествени модели оръжие в единичен екземпляр и да си сила. а иначе - повярвай ми - аз ценностната си система не съм изменил изобщо, не е случаен начинът, по който споря с теб - постоянен и поне донякъде последователен.

което не може да се каже за твоята аргументация - преди малко говорихме за А-10, сега се метнахме в МиГ 27К, и то в бой на на големи разстояния, къде то шилката не играе. бъди поне малко постоянен, защото така темата става безкрайна. ако та ако. ами ако сте само двамата и сте тръгнали на свободен лов и си харесата колона в която има само една шилка за охрана да ми се обадиш. да не си говорим, че на 25-30 метра ще летиш, ама в иракската пустиня а не на блаканите. С 25 има далечина на пуска под 7-8 километра (5 реални, сложи ги 6-7-8 най много с кабрирането, ама за точността хептен ще забравиш), при това е НУРС и се сети за процента вероятност да ме удариш точно пък мен в шилката долу, ибаш започвайки кабриране от 30 метра. аз ще съм последния, дето ще стреля по тебе, защото споменатите от самия теб по-горе преди това вече ще са те подхванали. колкото до разговорните форми в последното ти изречение - кой кого ще разпробива ще се види само на фронта. ако не си видял по-горе цитирания от мен пост на слъжил 8 години на шилка - за нея си трябва трениран човек, а не наборник, тъй че нека да сме по-реалистични и поне да поддържаме единия сценарий от началото до края.

и айде без много силни думи - това всеки го може, а в последните няколко дни не само във форума много ми станаха поучаващите ме за живота. ако си решил да се дрънкаш с всеки мой пост - заповядай, ама не съм сигурен, че ще отговарям повече. нещата почват да ми приличат на един друг форум, с едни други постоянно поучаващи хора в него.
                        А защо си мислиш че А-10 не може да следва терена? После не знам какво може да направи ГШ-30-6 с една бронирана цел, но GAU-8 няма особени проблеми с разпробиването даже на Т-72(особено предвид това, че част от боекомплекта му са снаряди с обеднен уран)
                        А всъщност на балканите ще е още по-интересно, понеже там предимството на радара на ЗСУто се губи съвсем именно заради начупения релеф(при желание мож си потърси поредицата за МиГ-27 в Авиация и Космонавтика, там доста подробно е описано какво конкретно е правила машината в пресечена местност) който предоставя прекрасна възможност на ударната група да се скрие примерно в дефилето на някоя река и известно време да следва колоната на паралелен курс преди да стигне някое тясно място, в което да очисти първата и последната машина и да ликвидира цялата колона. Освен това балканите предоставят и прекрасно поле за изява на иначе доста уязвимите в откритата пустинна местност вертолети. Една Кобра, Апах, Ми-24 или даже разузнавач като Кайова може часове наред кротичко да си се крие зад някоя скала или друга особеност на релефа, в удобен момент да "подскокне" и да прати облаче Хелфайъри, Щурм или Атака по целта и обратно да си се прибере на скришно - единственото дето спасява в случая е ако има постоянно търчащи до колоната стрелци с ПЗРК(което означава че колоната трябва да се движи със скоростта на човек натоварен с доста оборудване и вероятно много изморен), или наличието на машина с комбинирано въоръжение като Тунгуската или Панцирь(ако се движи колоната по шосе е за предпочитане Панцирь ако не Тунгуска)

Comment

къде съм написал, че не може да следва терена бе? в целия ти горен пост пишеш за МиГ 27К, сега за А10. кой сега се държи като хлебарски прибор? виж си поста - в него единственото място, където се споменава шилката е цитираното мое излияние - дотолкова не можеш да стоиш на темата. за капак ми приписваш неща, които никъде ги няма в моите мнения. ако толкова държиш да си последния писал можеш просто да пуснеш празен пост и да си смениш подписа на "Аз казах!". ти простo си несериозен. за мен въпросът приключва тук.

моля уважаемите администратори и модератори да ме уведомят, ако си заслужавам триенето, само не ме банвайте, моля. имам много въпроси, които искам да задам, и тук има много хора, които биха ми отговорили качествено - ще променя нужното :damnyou:

Comment

да си смениш подписа на "Аз казах!".
                            Хахахаха :lol: напомня за един друг потребител в един друг "форум"

Сейлър-Малан написа
                            единственото дето спасява в случая е ако има постоянно търчащи до колоната стрелци с ПЗРК(което означава че колоната трябва да се движи със скоростта на човек натоварен с доста оборудване и вероятно много изморен), или наличието на машина с комбинирано въоръжение като Тунгуската или Панцирь(ако се движи колоната по шосе е за предпочитане Панцирь ако не Тунгуска)
                            Според мен не е единственото. Приятелска авиация която да кръжи наоколо и да прикрива колоната също ще помогне . Ама моето е май глас в пустиня...

Comment

Dinain написа
                              Приятелска авиация която да кръжи наоколо и да прикрива колоната също ще помогне
                              Сигурно е така, но все пак става въпрос за разрлични неща. Един полеви командир, примерно ръководещ мотопехотен батальон или полк (или оперативна група със сходен размер и по разнороден състав), която в обсъждания хипотетичен сулчай извършва марш по съответният път, никога няма да има в директно подчинение някакви авиационни сили, а в определени случай ще може да разчита или на "обща поддръжка" (т.е. някъде в този район действа собствената авиация и "прочиства небето" или пък охрана на небето над транспортната "артерия"), или евентуално ще има канал и организирана възможност да извика въздушна подкрепа. Докато наземни ПВО сили ще влизат директно в организационната структура на частта, която командва (или пък допълнителни могат да му бъдат придадени) и той ще има директен контрол над тях, окето означава и че основно на такива ще разчита за охрана от въздушно нападение. Мисълта ми е, че това са различни елементи и погледнато откъм интересите и вниманието на сухопътният командир авиацията е нещо, на което може да разчита, но не винаги (може да се надява да я има и в дадения момент да работи в негов интерес), докато наземните средства за ПВО (и особено машини) са нещото, върху което ще изгражда отбраната на поверената му част.
                              В този смисъл съм съгласен със Сейлър Малан, че разбира се машина, комбинираща артелиря и ПВО ракети е по-добра (или пък възможностат да се разполага с ПВО артиелрийска машина и съответната ракетна установка), но не винаги би имало подобни на разположение. А дори и артилерийска ПВО машина е по-добре от съвсем нищо и може да свърши някаква работа.

Между другото, в рамките на тази тема ще е интересон да се напарви сравенние между цена/ефективност при сходни системи - т.е. ПВО артилерийски системи и съответните зенитни ракети за непосредствена защита (или както там се водят). Колко снаряда се падат средно на едно попадение и колко попадения средно са необходими за унищожение на щурмови самолет/вертолет и съответните показатели за зенитна ракета, като се сравняват и цените (заедно с необходимия борй установки). Тук, разбира се, трябва да се има пердвид, че основната цел на ПВО е по-скоро да откаже въздушните сили от атака или поне да намали ефективността й, което се постига донякъде и със самото наличие на десйтващо ПВО (или поне при конфликти в миналото се е постигало).

Comment

Динаин, теоретично си прав, обаче собствената авиация би трябвало да помага преди ударната група да стигне до колоната или евентуално да гони оттеглящата се ударна група, ако над прикривания обект/колона се заформи маневрен въздушен бой на средни и малки височини, това силно ще затрудни управлението на наземните сили за ПВО и шанса собствен изтребител да пострада от ПВО в неразборията няма да е малък (примери за сирийски МиГ-21 свалени от сирийската ПВО и отървали се "между капките" израелски изтребители в такива случаи има доста)
                                Last edited by Sailor_Malan; 01-06-2006, 18:17.

Comment

Working...
                                X