Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Авиация и партизани

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #46
    Parabellum написа
    Егати Ъндърграунда щом ънкъл Хитлер трябва да отделя дивизии за тях, като се има в предвид, че жабарите са там,хърватите също, а Тито пък воюва едновременно с тях и с Анте Павлич ако се нелъжа :sm186: :nut:
    То добре, ама от апологетики и дитирамби за собствено възвеличаване след войната, като тези на др.Марко Дрен от филма, мож ли отся вярното от невярното. Разбирам да можеше, да кажем, някой от Михайловичите хора да им възрази още тогава - така и така господа, вие тогава не бяхте 500, а 100. Ама то михайловичите по лагерите, така че сега да си ядат попарата на пропагандата, както впрочем и наште тука.

    gollum написа
    Тези спомени на капитан Илиев значи ще да са директно за раздел легенди.
    Не ще да са. Те са много първични, до доскучаване на места, защото човека е крайно непосредствен. Пусто и аз като Гогата затрих книгата, та дано да я намеря, ще пусна цитата. Какво се чудите, бе хора, ще ви пусна и текст на К.Симонов.

    СМЕРШ написа
    Най-несигурните данни са тези) И знаеш ли защо: Защото един партизанин в първото издание на спомените му говори , че са били обкръжени на поляна от100 полицая,а във2-то те са 200 ,а в третото издание500...аман от полиция )
    Това е, защото другарите партизани са скромни и без литерартурни способности. След съответната литературна обработка на изложеното от тях се разкрива историческата истина - все по-вече и повече с всяко издание.
    Освен това, в мъглата на битката всеки партизанин е можел да види на не-повече от 20 метра, т.е. да види само близкостоящите. Така той не е имал представа за действителния мащаб на обсадата, и лекомислено, обезт от лявосектантски уклон е посочил малък, сдържан брой полицаи.
    :p :aaa:
    Last edited by ; 05-12-2005, 20:59. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

    Comment


      #47
      Описва се случай, в който 1000 (!) Титови партизани обграждат 16 български войника в една застава, и то така, че пушките и патроните остават в сграда извън обсега им, а те остават и 16-те в сграда, в която има само няколко сандъка ръчни гранати.
      Да, хъм и ти сериозно вярваш, че подобно нещо е възможно? Радваш ме.
      Те са много първични, до доскучаване на места, защото човека е крайно непосредствен.
      За пръв път чуваш, че скучността е свидетелство за достоверност. Човекът може и да е много непосредствен, но явно хилядата партизани са му се привидели. Сигурно като цитираните след това нараствания на броя полицаи. Във всеки случай това ще е първият случай в истоирята 16 души да отблъснат нападение на 1000, че при това 16-тимата да са почти невъоръжени.
      Митове, какво да ги парвиш.

      Comment


        #48
        E, хъм, ти ме радваш също, приемайки априори, че това не е вярно Защо си представяш титовите партизани като командоси или герои от югослваския "На всеки километър" :sm186:

        Comment


          #49
          Защо си представяш титовите партизани като командоси или герои от югослваския "На всеки километър"
          Знаеш ли, KG125, въпросът е защо трябва да си представям българските войници, носещи окупационна служба като, както сполучливо се изрази "командоси или филмови герои". Защото не е геройство да победиш с 1000 въоръжени партизани 16 почти не въоръжени войника. Или греша и 16 души да се справят с 1000 е най-нормалното и всекидневно нещо?
          Я се замисли - кое в споделената от теб история звучи неубедително. И откъде-накъде след като смяташ подобна история за напълно достоверна смяташ, че например историята за румънците, унищожаващи съветски танкове с чукове, за недостоверна. И двете са от един дол дренки.

          Comment


            #50
            Да, хъм и ти сериозно вярваш, че подобно нещо е възможно? Радваш ме.
            Ами то зависи как са били въоръжени партизаните. По-точно дали са били въобще партизани и също тъй дали въобще са били въоражени. Ако са мислели, че са спипали войниците без оръжие и всичко ще се реши с голи ръце, а за тяхна лоша изненада се оказало, че имало сандък с гранати... Едно такова сандъче си е много убедителен аргумент да накараш някой да си иде. Нахакана тълпа лесно се разпрасва и с няколко куршума.

            Comment


              #51
              gollum написа
              Знаеш ли, KG125, въпросът е защо трябва да си представям българските войници, носещи окупационна служба като, както сполучливо се изрази "командоси или филмови герои".

              .. откъде-накъде след като смяташ подобна история за напълно достоверна смяташ, че например историята за румънците, унищожаващи съветски танкове с чукове, за недостоверна. И двете са от един дол дренки.
              Въпросът е по-прост - случило ли се е, или не. Посоченият от ГАЛАХАД вариант за неосведомената тълпа е твърде вероятен.
              /Степента на вероятност за историята с чуковете е по-малка, поради другите герои и обстоятелства./

              ПП
              А че са достатъчно "tough gyus" по правило, българските войници са доказвали неведнъж

              ППП
              Уф, ще ма карате сега и аз като Гогата да търся книги по тавана

              Comment


                #52
                Вие пък какво се излагате, защо му е на българският войник оръжие? Че той е дете на природата за него "Всяко дърво меч е, всякой камък бомба" , пък какво остава ако добара винкел.
                Иначе като се говори за 1000 човеци си представям плаца в Плевен и като как ще се нагъчат толкова човеци срещу една застава...отделно как така е станало че оръжието и боеприпасите на блейките били толова далече.
                А иначе моята книга не беше на тавана, беше в Пловдив където милият родител има навика да подрежда.

                Comment


                  #53
                  Въпросът е по-прост - случило ли се е, или не. Посоченият от ГАЛАХАД вариант за неосведомената тълпа е твърде вероятен.
                  Я пак се замисли. И то не по въпроса "колко е велик българсикят войник и как един български войник може да съсипе стотици врагове с голи ръце", а малко по-реалистично. Да, ако въпросните "партизани" не са били никакви партизани и не са били въоръжени и съвсем не са били хиляда - възможно е. Но така както е представена случката е недостоверна измишльотина (въобще, замислете се какви са тези групи от по 1000 партизани? Това е много голяма концентрация и би могла да се прави дениствено срещу значителна цел и съответно, със сериозни намерение. А в този случай едва ли застава от 16 войника с гранати е пречка).

                  Comment


                    #54
                    Их, начи, дет не мога да намеря книгата да ти цитирам точен цтитат.
                    Ето, че пак си представяш партизаните като високо военно подготвени хора, а не някаква селска сбирщина, водена от няколко човека с шмайзери да "тепаме бугарска фашистичка войска".
                    Ама ще го намеря аз тоя текст.

                    Ето ти аналогична случка:

                    По време на ВСВ на една българска дружина е заповядано да навлезе през един проход от Македония към Косово и да "установи контакт" с противника. Вървят, както си му е реда по пътя в прохода и почва обстрел от височините. Лягат по шубраките и си викат "на ви контакт, сгащиха ни в дерето". Само че един фелдфебел обръща внимание на командира, който лично ми е разкзвал това, че "стребата не е немска", а много сватбарска, макар, че около тях посвистявали куршуми.
                    Отговарят с 4 минохвъргачки по предполагаемите места на стрелбата. След няколко изстрела САМО! отсреща се вдига бял парцал и с думите "братя бугари, не пуцайте" на дружината се предават група от около 100 албански селяни - немците ги въоръжили и им заповядали да стрелят по евентуално преследващи ги българи и да си делят плячката.
                    /Човекът разказваше, че албанците убивали войник вкл. и за един колан или обувки, ако го сбарат някъде сам/.
                    След като им събират оръжието, и след като се почудват малко дали да не ги изпозастрелят на място, командирът решава да ги пусне, защото ги вижда, че са селяни.
                    Жертви няма и от двете страни.

                    Comment


                      #55
                      от мене

                      Драги Пара,пиша Ви по тази стара тема,която може би вече не Ви интересува.
                      Снощи -05.09.2006г. имаше събор в нашият град по повод Съединението.С баща ми зачекнахме една тема и сега като се ровя реших да си дам и аз мнението по въпроса. Та точната дата в момента не я помня.Партизаните от средногорската бригада "Хр.Ботев",водени от партизанина с псевдоним Страхил решават да проведат акция в с.Старосел.Имало е и предател в резултат на което партизаните са били посрещнати от картечен огън в селото.Дошла е и помощ от гр.Хисар и тогава е започнало отстъплението.В преследването е взел участие и самолет двуплощник,който самолет е излетял от летището в Марино поле.Същата вечер Страхил е починал от раните си и е погребан до сегашната хижа "Барикадите".На гроба му съм ходил през 1975г.В това сражение е участвувал и един нашенец, за когото се говорише,че сам се е простреляв в петата за да го евакуират по-бързо.Ако проявяваш повече интерес мога да потърся и още.

                      Comment


                        #56
                        Наистина интересно. Ако някой от колегите пишещи тук знаят за подобни случаи, нека да споделят. До този момент аз си мислех, че авиацията е използвана само в Балванската битка, но колегата ни разаказа още един случай.
                        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                        Comment


                          #57
                          kapitan написа Виж мнение
                          Мръсникът мръсен Мишо Григоров пише, че се опитвал да сече с перките гръцки селяни по пътя, но бил пиян и изгубил управление... Идиот...
                          С три години закъснение виждам това... и още седмица закъснение посветена на размисъл как точно да изкоментирам горният цитат.

                          До потребителя kapitan:
                          Драги господине, когато сте писали тази тема в точка 8. вие споменавате да се внимава с прочита на съотвената книга посочена в точката. Цитирам "в тези два тома общо взето само имената са верни, при това не всички!!! Спомени за поначало истински събития, но извънредно изопачени!!!". Това е към дата март 2004 год.

                          Към дата април 2005 имате върховната наглост да псувате автора на същите тези книги, в именно горния цитат.

                          Към дата април 2007 давате ценната си критика на публиката за гореспоменатите книги, оценявайки ги като "пълна порнография". Тук. Явно всички трябва да се доверим на меродавното Ви мнение.

                          И така многоуважаеми потребителю kapitan, не зная с какъв авторитет се ползвате в този форум. Виждам, че сте понатрупали завидно количество мненийца, дали от същата градивна критика - не зная.

                          Имам няколко думи точно да ви кажа. Дали сте чели въпросните мемоари знаете само Вие. По какво ги оценявате като нестабилни и неверни - отново знаете само Вие.
                          Това, което искам да зная аз е как разбрахте, че Михаил Григоров е мръсник и идиот, при положение, че не сте познавали човека лично? Как се осмелявате да осквернявате паметта на един герой? Кой и как Ви даде право да се изказвате по този недостоен начин за когото и да било от героите на България? Що за долни клевети са това изобщо и защо така пряко насочени именно към този човек?

                          Дядо ми би се обърнал в гроба си, ако можеше да прочете абсурдните неща, които сте написали по негов адрес!!!

                          Чакам в най-скоро време обосновката Ви по въпросите, които съм Ви задала. Тук и пред всички.

                          С уважение към всички останали, които се сдържаха да дават оценки и заключения за места и събития, на които не са били преки свидетели:
                          Делина Григорова

                          Ако може малко по-малко с личните нападки и обвинения и с по-малко емоция. Това е форум за дискусии, а не за саморазправа.
                          Пилот
                          Last edited by Пилот; 02-12-2008, 00:07.

                          Comment


                            #58
                            Не вярвам, че български офицер-авиатор ще каже такива думи за свой колега. По-скоро е постановка. Пък и доколкото разбирам става въпрос за бомбардировач, машината е "Ураган", кой е луд да слезе с нея на бръснещ полет?!

                            Comment


                              #59
                              Жив участник

                              Познавам последния жив участник в Балванската битка. Това е Милчо Милчев, понастоящем на 83 години.

                              Той разказва, че са имали военна подготовка и са били структурирани като военен взвод с 3 отделения. Въоръжени са били с карабини- най- вече "Манлихер". Наистина са имали проблем с мунициите, затова са стреляли само на месо.

                              След като раняват командира им и убиват неговия заместник, един партизанин с нелегално име Бончук поема командването и успява да изведе останалите живи от обкръжението.

                              Загиват 11 партизани, а двама са пленени. Единият пленен е бил докторът на отряда. Подложен на зверски инквизиции, той казва това, което е знаел. Осведомява жандармерията за местонахождението на тяхната "болница", в която са се възстановявали 7 партизани. Охранявал ги... Митко Палаузов, но оттук нататък всичко е известно от учебниците...

                              Апостол Апостолов
                              ***************

                              Апостол Апостолов

                              www.Otslabni.net

                              Comment

                              Working...
                              X