If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Авиация срещу партизани? Това звучи смешно! Голям зор ще да са видяли за да ползват самолети Аз лично не съм срещал данни в литературата които да ме карат да мисля,че авиация е ползвана срещу български партизани.
В Балванската битка с положителност е ползвана. За това съм категоричен. Както стана дума в случая не става дума само за четено от червени книжки, а и за чуто от видели.
Най-малкото ще е реконструкция на сражение от соц. периода. Нещо като сегашните за Шипка и Варненската битка.
Ами епопея си е. В сравнение с другото (обирите на мандри). Все пак си е истинско сражение, а не обикновен обир.
Не се знае какво може да е, може пък и истинско да е, макар че кой ще ти прави снимки на партизанска битак ???
Истинско сражение е, да. Макар мащаба му да е никакъв в сравнение с "военните" такива от участието във ВСВ после.
Galahad написа
В Балванската битка с положителност е ползвана. За това съм категоричен. Както стана дума в случая не става дума само за четено от червени книжки, а и за чуто от видели.
ПП
Снимката да не е от някой филм? Много са лъскави пушките ...
Има май такова нещо - един или два самолета /познайте след 9-ти какво е станало с пилотите/. Митка Гръбчева много отдавна разправяла на един мой чичо, че се спасила само защото залегнала добре. Две други нейни колежки партъизанки легнали, но не си скрили краката и самолета им ги натрошил с картечница. Не знам за Балван ли е било или не, разправяха ми го като дете, но май че да. После Митка Гръбчева едвам се прибира ранена в нейното село, там близките й й копаят гроб в двора да я погребват като умре, но оздравява.
Така че, сражение си е било. Ама от комунистически писания и "епопеи" може ли човек да отсее реалността?
Last edited by ; 03-12-2005, 02:23.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Смешно?Я ги питай все още останалите живи дядовци от Балван какво е ставало там. Едно ято "Врани" и едно ято "Щуки" версия R2 са били използвани срещу шумкарите.Също така активно авиация е била използвана в Нишко-там сме били пратили ято "Догани" и ято"Врани" срещу титовите партизани.В Беломорието пък са действали "Ураганите" и "Жеравите".така че имаме използвани самолети срещу партизаните.
То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Естествено, че и имало и сражения (или да ги назовем "въоръжени сблъсъци"). Вярно далеч от мащаба на тези в Югославия, още повече на фронтовите. Между другото, наистина са им много "лъскави" оръжийцата, а и малко ме съмнява да е имало кой да снима. От дядо ми, който (тогава точно завършвал гимназията) е бил партизанин, знам че на пракитка почти не са имали оръжие - някои от тях въобще никакво, други са имали по някой пистолет или по-рядко пушка. Почти без боеприпаси. Така че не са могли да се сражават с воъсковите подраделения кой знае колко, освен в самия край.
От дядо ми, който (тогава точно завършвал гимназията) е бил партизанин, знам че на пракитка почти не са имали оръжие - някои от тях въобще никакво, други са имали по някой пистолет или по-рядко пушка. Почти без боеприпаси.
Имали са проблеми с оръжието и боеприпасите, но не е било чак хич. Не са обирали само мандри (на тях най-много наблагали). Нападали са и места където има оръжие и боеприпаси и така си набавяли.
Mеста, където има оръжие са нападали "умерено", защото те са охранявани - това са полицейските участъци, казармите /където е било не-мис-ли-мо да се появи партизанин, камо ли да нападат/.
Снабдявани са по разилични начини, вкл. от англичаните по въздуха и разни канали, от някои кражби на оръжие и пр. Имаше един случай с откраднат камион с оръжие, който обаче се обръща на Враждебна и от някоя и друга жертва - кмет, полицай.
Оръжието не е било чак толкова проблемно. Това е след поредица от въстания - Войнишко, след 9-юнския преврат, септемврийско въстание. Тъй че и по къщите е останало нещичко. За Войнишкото си го набрали направо от фронта, едва ли всички са били разоръжени успешно. За другите 2 Стамболийски е бил създал "Оранжева гвардия" - нещо като частна партийна армия - въоръжена.
Е, пушките не били последен писък на модата, но за партизанска дейност - стават.
Основното все пак е снабдяването по разните канали на БКП, доколкото ги е имало. И англичаните са помагали с каквото могат.Войнишкото въстание си е по същество военен бунт и е приключило във Владайското дефиле, разбито от рота германци и от курсантите от Военното училище /което показва мащаба му/, но оръжието му няма как да е стигнало до партизаните - малко е, прибрано е след разгрома, и между него и БКП няма нищо общо.
Пушките по къщите - донякъде, но в България не всеки който е имал чифте е станал партизанин. Напротив, такива са ставали точно хора без оръжие..
Поначало въпросът за доставянето на оръжие, пари и т.н. на партизаните в Бг. е за отделна тема, че и изследване на някого, но не знам отворени ли са вече архивите на полицията отпреди 44-та и ако да, налице ли са.
Е, пушките не били последен писък на модата, но за партизанска дейност - стават.
Напротив имали са доста модерни пушкала.От Сърбия Тито снабдява нашите партизани в Западните ни краища с италиански пушки Манлихер-Каркано със Сръбски Маузер, от вътрешността те са били въоръжение с Манлихер М88 и М95, някои от командирите са имали и картечни пистолети.
То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Естествено, че и имало и сражения (или да ги назовем "въоръжени сблъсъци"). Вярно далеч от мащаба на тези в Югославия, ...
Абе тя и югославсата е една - показано е в "Ъндърграунд".
Имам спомени на един човек, крайно първично изложение, капитан Илиев, който е бил в Югославия. Описва се случай, в който 1000 (!) Титови партизани обграждат 16 български войника в една застава, и то така, че пушките и патроните остават в сграда извън обсега им, а те остават и 16-те в сграда, в която има само няколко сандъка ръчни гранати.
И с тия ръчни гранати само, 16 човека задържат и после пръсват 1000 партизани
Абе тя и югославсата е една - показано е в "Ъндърграунд".
Егати Ъндърграунда щом ънкъл Хитлер трябва да отделя дивизии за тях, като се има в предвид, че жабарите са там,хърватите също, а Тито пък воюва едновременно с тях и с Анте Павлич ако се нелъжа :sm186: :nut:
Най-несигурните данни са тези) И знаеш ли защо: Защото един партизанин в първото издание на спомените му говори , че са били обкръжени на поляна от100 полицая,а във2-то те са 200 ,а в третото издание500...аман от полиция )
Comment