Parabellum написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Авиация и партизани
Collapse
X
-
Та, няма начин на царски офицер да се издадат спомени преди 89-та, без намеса. Самият факт на издаването говори или за някакви отношения с властта (щото как така ще издава "фашистки" офицер книги!) или по-вероятно е станало следното. Поставил се е въпроса за история на авиацаията. За този период са намерили в случая този летец, аташирали са му някой мръсен пропагандистки лъжец и той е наредил текста според клишетата
НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ
Comment
-
Гост
Не го оплювам, а само разсъждавам какви ще е тази сеч с перки на гръцки, моля ти се, селяни. Въобще не оспорвам достойнството му, ако е свалял крепости. Но от колегите му никой не написа такива неща. Не съм чел и книгата, мислех, че е отпреди 89-та. Макар че и след 89-та се издаваха разни такива писания, да ти хвръкне шапката. Може да е симпатизирал на БСП, може да е разтягал лакърдии, не знам. Но определено не звучи правдоподобно този специално епизод.
Думата "измет" я употребяваш неправилно - нито една армия не е измет, може би с малки изключения, не е "измет". Така може да се охарактеризират издаите заповедта за бомбардировки над София, но ако не се прави разлика, мисленето страда, вярвай ми.
Comment
-
Ехей, не се карайте. Няма смисъл да се спори за безмислени неща.Аз съм чел спомените на Мишо Григоров и там той наистина пише, че въпросният Стефанов уж тръгнал да пикира с преката да отреже селянина. Но явно така са му го разправили-незнам не съм бил там за да кажа какво се ес лучило.Явно е имало саботаж самолета е паднал на една нива където е имало селяни и те са загинали с екипажа, после някой си е втълпил че така е станало и работата яснаТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Гост
В книгата си "Ние бранихме тебе София" Стоян Стоянов пише, че уж пилотите били отказали да извършват полети против партизаните. То и при този зор с летящите крепости си е направо глупаво...
Comment
-
Гост
Parabellum написаЕхей, не се карайте. Няма смисъл да се спори за безмислени неща.Аз съм чел спомените на Мишо Григоров и там той наистина пише, че въпросният Стефанов уж тръгнал да пикира с преката да отреже селянина. Но явно така са му го разправили-незнам не съм бил там за да кажа какво се ес лучило.Явно е имало саботаж самолета е паднал на една нива където е имало селяни и те са загинали с екипажа, после някой си е втълпил че така е станало и работата ясна
Едно не ми дава мира - по-нормалното предположение е точно твоето - паднал в нивата и загинали и хора на земята. Отде го изсмукват това, че искал да ги сече, и то селяни! Български офицер за какво му е да сече селяни с перка?! Не ми харесва като логика въобще, и то не ми харесва, защото не прилича на грешка, а на измислица или на преразказване на такава.
Comment
-
Гост
Ех, ако щете вярвайте, още преди да видя надписа "Самолетъ за полицейско разузнаване" бях търгнал да пиша, че тоя самолет става само за наблюдение.
Тия "Чучииги" чешки или полски бяха?
valo написаВ книгата си "Ние бранихме тебе София" Стоян Стоянов пише, че уж пилотите били отказали да извършват полети против партизаните. То и при този зор с летящите крепости си е направо глупаво...
танкиста от Харков написасп. "Полицай" от 1942 г.
Comment
-
Гост
Та какви типове самолети са използвани срещу партизаните в Балванската битка?
Comment
-
Гост
Nick написаКБ = Капрони Български. "Чучулигата" е произведена е в България.
Comment
-
Гост
-
Гост
Поразрових се за снимки и намерих една за Балван. битка. Не е на самолети, но мисля, че ще е интересно. Текста към нея не ми е много ясен, затова го слагам тук целия:
Партизани от Оабровско-Севлиевския отряд в бой. Момент от Балванската епоея, 28-29.²²².1944г. (Снимката е възпроизведена.)
Comment
-
Гост
Бедата е там, че тая снимка може да е всичко - автентична, фалшива, нагласена после или от друг момента.
"Балванската ЕПОПЕЯ" ... /т.е. това сражение е равно на Шипка/.
Интересно, тия хора стрелят по нещо пред тях, а някой ги снима отстрани. Интересно би било да се види кои са и кой е фотографът/списъците на отрядите не са тайна след 09.09.44-та, даже са основа на привилегиите на АБПФК/.
Comment
Comment