Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Британските с-у Американските стратегически бомбардировачи

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Sailor_Malan написа Виж мнение
    Сигурно на индивидуалните пилоти им е било по-лесно(макар и да се съмнявам, най-малкото Лайтнинга е по-тежко въоръжен от ранните Р-51В), но реално поради калпавата поддръжка и изключително смотаното планиране на средно и високо ниво (за което липсват подготвени хора - началник щаба на ВНВВ е кавалерист по специалност), точно в момента в който Лайтнингите пазят бомбардировачите е изпуснат момента да се действа по-агресивно (над 100 Ме-109Е4 никакво участие не взимат в борбата с бомбардировачите) и да се пускат примерно Емилите и Девуатините да увличат охраната в бой и да отварят пътя на Густавите към бомбардировачите. Вместо да се случва това във всеки един момент има 35-50 боеготови изтребителя, които не могат да сколасат никъде и Лайтнингите реално успяват да опазят бомбардировачите, а на моменти и самите бомбардировачи успяват грозно да нажилят нападателите. Но това много ни отдалечава от темата

    Emil, да не говорим за Девуатин, срещу Лайтнинг е кофти съпоставяне. Лайтнинг им идва свисше като каквото щеш освен по хоризонтална маневреност (което е супер важно, но като за ескорт-бива), а Густавите ни не са точно прехващачи на формации тежки бомбардировачи- имам пердвид, че са им липсвали каквото и да било допълнитено въоръжение, което да накачат по себе си за една адекватна реакция. Да не говорим пък за тоталното невежество в похватите ни на тактическо ниво при сраженията с нашестващите формации и техния ескорт- тук вече не само ресурсът е показал своите слаби страни, а и ръководенето му е било под всякаква критика. Реално Г-2 или Г-6 с едно 20мм оръдие срещу Б-24 (най-често) е на практика инвалид, ескорт от каквото и да било останало е меко казано- безсмислен, в ролята му на пушечно месо(техника)- дори и подобно 'шоу' е правно няколко пъти с Авиа Доган...
    Та идеята ми е, че използването на морално остаряла техника към 1943-1944 като Емили и Девуатини не е съвсем разумен похват. Това, че ги има в наличност не означава само по себе си, че трябва да бъдат използвани, все пак един обучен летец струва много повече от една некнкурентна и остаряла машина, нали?
    Между впрочем, като се сетя никоя от воюващите страни не е изпадала до такава степен на отчаяние, че да си вкара старите 'щайги' в бой единствено и само с идеята да се сражават както и с каквото могат срещу адекватно оборудван противник.
    ...а не че не са разполагали с остаряла техника- напротив имат си я в изобилие, но я използват за учебни или спомагателни цели.
    Last edited by peterpetroff; 22-05-2009, 16:56.
    GOTT MIT UNS!

    Comment

    Working...
    X