Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Типове артилерийски противотанкови боеприпаси през ВСВ

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    че аз нали пиша че е надкалибтрено...впрочем сега съм си изровил бумагите за съюзническата и немскаат артилерия от тогава, някой ако има конкретни и специфични въпроси да пита докато пак не са сабегнали някъде под камарите друга литература

    Comment


      #32
      Да, мисълта ми бе, че Luchs питаше защо не са правили 45 мм кумулативни снаряди, за да подобрят ефективността на съветското 45 мм ПТ оръдие. И аз му обяснявах, че 45 мм снаряд е твърде малък и в него може да се побере твърде малко взривно вещество, за да се получи ефективен кумулативен боеприпас (реално ще е с по-малка бронепробиваемост от стандартиня калибрен, да не говорим от подкалибрения или може да се каже съвсем общо, че ефективността на кумулативния боеприпас е правопропорционална на калибъра му) и че не случайно се създават кумулативни боеприпаси за 70+ мм и нагоре калибри оръдия. И затова за такива малки като калибър оръдия (37/45 мм) се създават само надкалибрени боеприпаси, но по-обясними причини (споменал съм ги в темата) те са неефективни, защото точността им е мизерна, ефективната дистанция за стрелба - още повече, а скорострелността с подобни боеприпаси е съвсем ниска.

      Comment


        #33
        пък аз всичко това го четох, но снощи ми попаднаха пред погледа тези книжки и викам дай да разровя......

        Comment


          #34
          gollum, искам да те поздравя за темата! Тя е представена на много високо равнище; БРАВО!!! От нея личи задълбоченост, големи познания и компетентно анализиране на поставения въпрос. Точно такива неща искам да срещам във форума - дискусии по същество, а не философстваня за това на кой му бил по-добър танка, на кой му била по-голяма ракетата и т.н - хапливи закачки, на които мястото им не е в този раздел.
          То в изложението си дал доста подробни сведеня за противотанковите боеприпаси: какво точно желаеш да обсъдиме, не разбрах. Конкретизирай малко нещата. И още веднъж БРАВО!!!

          Comment


            #35
            Благодаря, AYB . Всъщност, темата не е дискусионна, навремето стигнах до нея заради един спор с Драгъни на една от форумните срещи. Бе замислена единствено като илюстрация, а вероятно саге може да се ползва като място за допълване на данни по този въпрос.

            Comment


              #36
              При кумулативните снаряди изстрелвани от нарезни оръдия,силен ефект се получава от високата скорост на въртене на снаряда.Кумулативата струя се "размива".Друг проблем е че тогавашните масово разпространени експлозиви са нямали достатъчна стабилност.Германците са "лекували" този недостатък,като са добавяли примеси, които увеличават стабилноста.Което съответно е намалявала бронепробиваемоста.Руснаците създават ефектифен експлозив за такива снаряди,но поради високата му цена на производство,не бил толкова широко разпространен.И изобщо при танкови боеве и двете страни рядко са използвали такива боеприпаси.

              Comment


                #37
                През ВСВ (ако говорим за източния фронт), такива боеприпаси се използват предимно от Вермахта като спомагателни (донякъде за "покриване" на "дупката" преди превъоръжаването на Pz IV и StuG III с нови оръдия): като допълнителен тип бронебойни боеприпаси (с по-висока ефективност) за Pz IV и StuG III, въоръжени с 24-калиброво 75 мм танково оръдие (разработката и въвеждането им е следствие от ниската ефективност на щатните бронебойни боеприпаси, установена в хода на Френската кампания, след превъоръжаването на тези машини с нови дългоцевни оръдия, необходимостта от подобни боеприпаси отпада (освен при пехотните оръдия)), както и за различни прицепни пехотни оръдия и гаубици (пак за да се повиши ефективността спрямо щатните бронебойни и полубронебойни боеприпаси). Т.е. все при оръдия със слаба вътрешна балистика (ниска скорост на полет на снаряда), поради което стандартните (кинетични, с малко количество взривно вещество и дънен детонатор) боеприпаси не са особено ефективни.
                Та мисълта ми е, че сме ги обсъждали за пълнота - реалното им значение е малко. Макар че те идват като едно от обясненията за сравнително високата ефективност в противотанкова роля на StuG III с въпросното "слабо" оръдие през 1941 г. (същото оръдие с щатните боеприпаси се оказва почти напълно неефективно срещу тежките френски машини предната година).

                ПП при пехотните противотанкови оръжия този принцип на противотанково действие започва да играе основна роля още през ВСВ, но това е отделен въпрос, а и там става въпрос за гладкоцевни оръжия.

                Comment

                Working...
                X