Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Типове артилерийски противотанкови боеприпаси през ВСВ

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Типове артилерийски противотанкови боеприпаси през ВСВ

    Наскоро имахме малък, почти етимологичен спор с Dragony, та в крайна сметка от него се роди тази твърде ограничена по обхват тема. Тук ще изложа горе-долу систематизирано нещата които успях да намеря по въпроса.

    * Обща информация *

    През ВСВ се използват основно две групи противотанкови боеприпаси - кинетични и кумулативни. Първите разчитат на високата кинетична енергия за да преодолеят бронирането на целта, като по нататъчното разрушение на самата цел става за сметка на парчетата от снаряда, на експлозивния му заряд (ако има такъв) и на фрагментите от разрушената броня. При кумулативните боеприпаси ефектът се постига от реактивната струя (високо енергиен газ/плазма), образувана при детонирането на снаряда - тя прогаря бронята и нанася съответните поражения върху машината (при разширяването на газа вътре в затворения обем).
    При първият тип снаряди решаващо за ефективността е придаването на висока кинетична енергия на снаряда (т.е. - от съществено значение е вътрешната балистика на оръдието - постигане на висока начална скорост на полет на снаряда и външната балистика - запазването на скоростта на полет на снаряда). Допълнително, самият снаряд трябва да е изграден от пълтно вещество с достатъчна голяма маса, както и с подходящата форма и твърдост (имащи значение при терминалната балистика - т.е., моментът, когато снарядът порази целта).
    При втория вид снаряди тези фактори не са от решаващо значение - бронебойният ефект се постига от стандартен експлозивен снаряд с особена форма на заряда и носовата част на снаряда, която е оформена като конична кухина. При много висока скорост на снаряда при удара в целта се намалява ефективността на кумулативната реактивна струя (допълнителен негативен ефект има въртеливото движение, придавано на снаряда от нарезите на цевта - т.е., кумулативните боеприпаси са по-малко ефективни, когато се използват от нарезни оръдия, отколкото от реактивни установки).
    Основният минус на кумулативните боеприпаси е пряко свързан и с плюсовете им - при тях няма значение за реализираната бронепробиваемост началната скорост, но тя има решаващо значение за ефективността срещу подвижни цели. По-високата скорост на боеприпаса при полета към целта означава и по-малко полетно време - т.е., целта има малко време да промени позицията си или направлението в което се движи.

    Съответно - през разглежданият период, първият вид снаряди се използват основно от ПТ артилерия, оръдията на самите танкове (и въобще - оръдия с високи баластични характеристики) - като това са и стандартните боеприпаси. Докато втория тип са спомагателни - за да може да се усили противотанковата ефективност на оръдия с относително ниски балистични характеристики (и друга основна роля на бойното поле) или да се придаде мобилност на противотанковата защита (всякакъв вид РПГ-та).

    Ефективността на кинетичните боеприпаси е съврзана пряко със загубата на кинетична енергия по време на полета - т.е., зависи от разстоянието до целта и характера на траекторията (ъгъла, под който снаряда удря целта) и най-общо - с увеличаването на разстоянието до целта постепенно намалява и ефективността на снаряда. При кумулативните боеприпаси обсегът не е от голямо значение (но общо - задброневото им действие е по-слабо, отколкото при кинтетичните боеприпаси - т.е., те нанасят по-малко поражения върху целта).

    Допълнително, кинетичните боеприпасимогат по-нататък да се класифицират според калибъра (пълнокалибрени и под-калибрени) и според вида на самия снаряд (плътен или с някакъв експлозив). Обикновено (и това напълно важи за целия период на ВСВ с едно изключение) пълнокалибрените боеприпаси са стандартните, докато под-калибрените са добавка към боекомплекта, като тази добавка рядко надхвърля 2-5% от целия боекомплект.
    Още едно, по-скоро езиково уточнение - през ВСВ под-калибрен сочи частта от снаряда предназначена да пробие бронята, а не целия снаряд (това впрочем важи и за днешните боеприпаси, макар и с малки разлики). Тъй или инак, поради изискването за балистична ефективност снарядът винаги е доведен до пълния калибър по някакъв начин (разликата е, че в някои случаи допълнението се отделя чак когато снарядът достигне целта, в други веднага или малко след като напусне цевта).
    Конкретно, названието "под-калибрен" за този вид боеприпаси вероятно идва в нашия език от руски - на английски се използват други названия (напр., "sabot").

    * Типове ВСВ кинетични боеприпаси: *

    - пълнокалибрен плътен/солиден бронебоен снаряд (AP) - снаряд, чиято бойна част (т.е., частта, предназначена да извърши основното действие на снаряда - да преодолее бронята и повреди целта) е с пълния калибър на снаряда и е съставена от някакъв твърд материал - например, висококачествена стомана (или стоманено ядро, обшито с висококачествена стомана).
    Англичаните използват само такъв тип снаряди (с едно изключение), така че при тях AP означението винаги сочи този тип. СССР използва и този и останалите видове. Немската армия въобще не е използвала снаряди от този тип (съответно, означението AP, използвано в текст, отнасящ се до Вермахта означава всъщност APHE).

    - пълнокалибрен експлозивен броенебоен снаряд (APHE) - снаряд, който е изграден от твърд и плътен материал (висококачествена стомана), като вътре има малко количество експлозив (малко, като се има предвид, че бронепробивния ефект се осъществява от твърдата част на снаряда, по същия метод, както и при гореописания). Експлозивът се иницира след като снарядът проникне зад бронята, като по този начин многократно се усилва задброневия ефект (за сметка на леко отслабване на бронепробивното действие, за сметка на по-малката маса на снаряда).
    Това е стандартният тип бронебоен снаряд във Вермахта.

    Вариации:

    Допълнително, бронебойните снаряди могат да бъдат със заострен или тъп връх (като втория вариант има, на практика някои предимства - по-малка вероятност от рикошет или разрушаване на носовата част на бронепробивния компонент). Върху снаряда може да бъде прикрепена допълнетителна бронебойна носова част, която повишава ефективността срещу повърхностно закалени броневи плочи или балистична носова част, която покрива бронебойната, като подобрява външната балистика на снаряда (т.е., намалява загубата на кинетична енергия).

    - подкалибрени бронебойни снаряди (Hartkernmunition, HVAP, APCR, APDS) - този тип снаряди разчитат на високата кинетична енергия и температура (получена при удара на снаряда в бронята) за преодоляването на броневата защита, както и на високата температура и фрагментите от разрушената броня за постигането на съответният задброневи ефект. При този тип боеприпаси бойната част представлява солидно тяло от вещество с много висока плътност (волфрам, например), която е с ширина около 1/3 от калибъра на снаряда. Това бронебойно ядро е заобиколено от много по-мек (и с много по-ниска плътност - алуминии, меко желязо, пластмаса или дърво) материал, чиято роля е да доведе калибъра на снаряда до пълния (за да се постигне съответната вътрешна балистика). Мекият материал се разрушава когато снарядът се удари в целта, като пробиването на бронята става от ядрото на снаряда или се отделя след като снаряда напусне дулото на оръдието.
    През ВСВ са използвани два основни типа подкалибрени бронебойни снаряди, като разликите са според това дали снарядът, образно казано, "става" подкалибрен при напускането на дулото или при удара в целта.
    Основният плюс на този тип боеприпаси (в техния ВСВ вариант), е че те имат по-висока вътрешна балистика от стандартните пълнокалибрени бронебойни снаряди, но по-лоша външна балистика (т.е., много бързо губят енергията си - ефективността им е обратнопропорционална на обсега). Един от съществените стратегически недостатъци на този тип муниции е използването на обикновено дефицитни и скъпи материали, за изработването на бронепробивното ядро (от особено значение за държави уязвими от блокада или бедни на ресурси - като Германия ,например).
    * Първият вид боеприпаси (HVAP, APCR), при които отделянето на леката част става при удара в целта са много силно зависими от разстоянието до целта - т.е., ефективността им драстично намалява при увеличаване на разстоянието до целта (съотношение между калибъра и тежестта на снаряда) - те, съответно са ефективни за близък бой (най-често се използват на разстояния до 100-300 м, като запазват част от предимствата си пред стандартните горе-долу до 1000 м).
    Допълнителен вариант на тези боеприпаси е комбинацията им с оръдие с клиновидна цев (при която калибърът постепенно намалява от затвора до ръба на цевта) - при тях мекия материал се сплесква, докато снаряда се ускорява, като това спомага за постигането на доста по-високи начални скорости - и съответно - по-добри показатели по бронепробиваемост.
    Този тип муниции са използвани от всички страни участнички в конфликта (но в най-малка степен от Великобритания).
    * При вторите (APDS) принципът на действие е следният - ядрото на снаряда е заобиколено от лек материал, който е така устроен, че да се отделя от снаряда малко след като последния напусне цевта на оръдието. Този тип боеприпаси са значително по-ефективни - те съчетават високата вътрешна балистика с висока външна (за сметка на много по-доброто съотношение маса/калибър на вече изцяло подкалибрения снаряд). Съответно, ефективността на този вид снаряди не зависи от обсега в по-голяма степен, отколкото при стандартните пълнокалибрени бронебойни снаряди, като запазва обаче по-високите бронепробивни характеристики на подкалибрените. Единственият им основен недостатък е понижената точност (причина за която е дестабилизацията на снаряда, в момента на отделяне на леката част).
    Този тип муниции са използвани от САЩ и Великобритания (както и нейните доминиони), като те влизат на въоръжение някъде от средата на 1944 г. (самият принцип е измислен от французи, някъде в средата на трийсетте).

    - Съществуват и надкалибрени боеприпаси - напр., надкалибрените кумулативни мини, разработени за немските ПТ-оръдия (3,7 cm PAK, 5 cm PAK) - те представляват кумулативни боеприпаси, далеч надхвърлящи стандартния калибър - те се зареждат откъм дулото на оръдието исе изстрелват със специален халосен патрон. Съответно, началната им скорост е много ниска, което ограничава и обсега им, и точността срещу подвижни цели.

    --------------------------------------
    Пояснения:

    HEAT - High Explosive Anti-Tank projectiles (Hollow-Charge) - кумулативни муниции
    AP - Armour Piercing - солидни бронебойни пълнокабибрени
    APC - Armour Piercing Capped - солидни бронебойни пълнокабибрени, с бронебоен наконечник
    APHE - Armour Piercing High Explosive - пълнокалибрени бронебойни муниции с експлозивен заряд
    ...BC - ... Ballistic Cap - за всички муниции с тъп нос и балистичен наконечник (APBC) или с бронебоен наконечник и балистически наконечник върху него (APCBC).
    HVAP - Hyper Velocity Armor Piercing - Американски термин за подкалибрен боеприпас
    APCR - Armour Piercing, Composite Rigid - английски термин за подкалибрен боеприпас
    Hartkernmunition (Pzgr.40) - немско название за подкалибрен боеприпас
    APDS - Armour Piercing Discarding Sabot - подкалибрен боеприпас с отделяща се част

    #2
    Типове артилерийски противотанкови боеприпаси през ВСВ

    Благодаря :tup: !
    И да не те мързи да пишеш!
    Не оръжията,а хората убиват. И да не забравямe, че войната е нещо наистина ужасно!

    Comment


      #3
      Blagodarq

      Няма за какво А за мързела... ами какво да кажа - човещинка.

      Comment


        #4
        побут. Интересна тема, а стои в дълбока Индия.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

        Comment


          #5
          Имам няколко въпроса за ПТ боеприпаси от преди и по време на ВСВ,

          1.
          основно от какво са изградени , от какви материали са направени различните боеприпаси

          2.
          и какъв е ъгъла на заостряне при при върха на снаряда( съответно на сърдечника ако е такъв боеприпас ) >|

          3.
          и под какви ъгли попада във бронелиста обикновнно бронебоиния снаряд при право мерене

          ?

          Comment


            #6
            gollum написа
            ...Конкретно, названието "под-калибрен" за този вид боеприпаси вероятно идва в нашия език от руски - на английски се използват други названия (напр., "sabot")...
            "Подкалибрен" си е директен превод от английското "subcaliber", "sub-caliber" [round]. "Sabot" се превежда на руски като "поддон", "дънна част" на български (discarding sabot = с отделяемым поддоном = с отделяема дънна част); не означава подкалибрен.

            Виж, "кумулативен" идва от руски; на английски е "shaped charge". Руският термин посочва ефекта, английският - формата, чрез която се постига ефекта.

            Най-интересни са немските опити и практика с конични цеви (не клиновидни!) и свиващи се снаряди. Имам книжки по въпроса, ама нямам нищо наготово от рода copy-paste. Ако някой има нещо, ще съм му (й) благодарен за поместените материали.
            Last edited by Nick; 09-02-2006, 17:03.
            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

            Comment


              #7
              Конични цеви

              Ето ги и необичайните свиващи се снаряди за оръдия с конични цеви.



              Описание без превод - sorry на русофобите, tough shit, ain't it:
              "Из всех крупнокалиберных "бронебоек" выделяется немецкое 28/20 противотанковое ружье s.PzB-41, напоминающее по внешнему виду артиллерийское орудие. В нем были реализованы предложения инженеров К. Пуффа и Г. Герлиха.

              Конструктивной особенностью ружья являлся конический ствол, у которого диаметр казенного среза составляет 28 мм, а среза ствола - 20 мм. Направляющие пояски снаряда, изготовленные из сравнительно мягкого металла, при движении по каналу такого ствола сжимаются. Таким образом, обеспечивается наиболее полное использование давления пороховых газов на дно снаряда за счет уменьшения площади его поперечного сечения. Кроме того, при проходе снаряда по стволу эти пояски принимают оптимальную с точки зрения баллистики форму.

              Такой способ увеличения скорости снаряда предложил немецкий профессор Карл Пуфф. В 1907 году он сконструировал винтовку под особую пулю с пояском. Ствол имел нарезы прогрессивной глубины (конические нарезы) - глубокие в казенной части и неглубокие в дульной. Сама пуля имела диаметр, соответствующий диаметру канала ствола по полям, а ведущей частью служил лишь поясок такого диаметра, что заполнял нарезы и при прохождении канала ствола постепенно сплющивался. Это позволяло добиться того, что пуля, во время движения по стволу, встречала постоянное сопротивление.

              Дальнейшим развитием идеи Пуффа стали эксперименты, проведенные в 1930-е годы немецким инженером Германом Герлихом в Германском испытательном институте ручного огнестрельного оружия в Берлине. В конструкции Герлиха конический участок канала ствола сочетался с цилиндрическими отрезками в казенной и дульной его частях, а нарезы, наиболее глубокие у казенной части, постепенно сходили на нет к дульному срезу. Это позволяло рационально использовать давление пороховых газов. Опытное 7-мм противотанковое ружье Герлиха "Хальгер-ультра" имело начальную скорость пули 1800 м/с. Для ружья Герлихом была сконструирована специальная 7-мм пуля - "ультра-пуля", как он ее назвал. Пуля имела два сминаемых ведущих пояска, которые при движении вдоль канала ствола вдавливались в выточки на снаряде."

              Информацията е от руския сайт Weltkrieg
              Last edited by Nick; 09-02-2006, 17:52.
              Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

              Comment


                #8
                Никои не отговори , та въпроса ми е свързан със следното ,
                ако по-старите ПТ снаряди са имали заостряне в рамките на ъгли по-мали от наклона на броянта , те биха имали по-малка ефективност .

                примерно :
                върхът на снаряда да е конус с 45* заостряне , а бронята е под 60*( както на Т-34 фронталната ) , то тогава пробивните своиства на снаряда спадат многократно

                как смятате ?

                Comment


                  #9
                  Всъщност, Nick, немцита са правили и използвали и по-големокалибрени ПТ оръдия с конични цеви (или както там се казва). От източника ("Бог войны Третего Райха" на А. Широкорад), който в момента ми е под ръка извадих следните данни:

                  * 28/20 мм М1941
                  Общо произведени 2797 единица за цялата война. "Жизнеността" на ствола на оърдието е била около 500 изстрела. Цена около 4 500 райхсмарки.

                  * 42 мм PaK-41 на "Рейнметал" (ствол стесняващ се от 40,3 до 29 мм)
                  Общо произведени около 300 единици. Стойността на едно оръдие е била около 8 000 рейхсмарки.

                  * 75 мм РаК 41 на "Круп" (ствол стесняващ се от 75 до 55 мм)
                  Общо произведени 150 оръдия. Цена на единица 15 000 райхсмарки.
                  Оръдието е било екипирано и с осколъчно-фугасни боеприпаси, така че е можело да се използва като общовойсково.

                  Освен това е имало и образци, останали изцяло на ниво прототип - да речем, "Маузер" изготвят собствен вариант 42 към 27 мм, на който достигат начална скорост на снаряда 1 500 м/с.

                  За сравнение - цената на едно оръдие 50 мм РаК 38 е 10 600 райхсмарки, а на 75мм РаК 40 - 12 000 райхсмарки.

                  В СССР след войната също се водят разработки на оръдия с конична цев - например, през 50-те години създават 76/57 мм оръдие С 40.
                  Между другото, сравнението на цените само показва доколко ненадежден е този параметър, взет сам по себе си. Доколкото си спомням, във връзка с този тип ПТ оръдия има два основни проблема - от една страна не може да се организира масовото им производство заради различни технически проблеми (например, необходимостта от сложни стругове за цевите). Вторият проблем е в боеприпасите - за тях се използват дефицитни материали. Иначе тези оръдия са доста по-ефективни от стандартните в противотанкова роля, но...

                  РАМЩАЙН, не бих могъл да отговоря на въпроса ти точно, защото не съм инженер, пък и чак такива технически подробности са извън интересите ми. Започнах тази тема повече като общообразователна.
                  От картинките и чертежи на снадяри, които съм виждал, заключавам, че са били с най-различна форма и много от тях са имали балистични наконечници. Но несъмнено при измислянето на формата им е имало тестове, така че те са съобразявани с това.
                  А ъгълът, под който попада снаряда спрямо бронята зависи от твърде много неща и едва ли има някакво генерално правило. И при "прав изстрел" не става въпрос за движение на снаряда успоредно на земната повърхност .
                  Last edited by gollum; 11-02-2006, 10:08.

                  Comment


                    #10
                    gollum написа
                    ..

                    РАМЩАЙН, не бих могъл да отговоря на въпроса ти точно, защото не съм инженер, пък и чак такива технически подробности са извън интересите ми. Започнах тази тема повече като общообразователна.
                    От картинките и чертежи на снадяри, които съм виждал, заключавам, че са били с най-различна форма и много от тях са имали балистични наконечници. Но несъмнено при измислянето на формата им е имало тестове, така че те са съобразявани с това.
                    А ъгълът, под който попада снаряда спрямо бронята зависи от твърде много неща и едва ли има някакво генерално правило. И при "прав изстрел" не става въпрос за движение на снаряда успоредно на земната повърхност .
                    разбира се , но при прав изтрел параболата е принебрежимо малка

                    Comment


                      #11
                      разбира се , но при прав изтрел параболата е принебрежимо малка
                      Струва ми се, че не е точно така. Или да го напиша по друг начин - "прав изстрел" е общо взето метафора, която се приближава до буквалното си значение единствено в полигонни условия.
                      Понеже ми е по-бързо и лесно да предтавя нещата в графичен вид, нахвърлях четири условни картинки, които ще прикача към този пост.

                      Картинка 1 представя съвсем условно траекторията на снаряда - синята пунктирна линия е това, което хората обикновено си представят, червената е горе-долу десйтвителната траектория. Ако си предтавим векторът на движение на снаряда като мислена права, на практика има много кратък момент, в който тя точно да съвпада с равнината на дулото на оръдието.

                      Картинка 3 представя идеалната ситуация на трелба на оръдие срещу танк - и двете са в една плоскост и моеж да се каже, че наклона на цевта съвпада с въображаемата равнина, в която е машината. Обаче дори и в полигонни условия това е общо взето неточно.

                      Картинки 2 и 4 представят това, което според мен е реалната бойна ситуация. При нея никога оръдието и целта му не са в една равнина и винаги се стреля под някакъв ъгъл.

                      Въобще, за да обобщя това, което имам предвид, когато се казва, че се стреля "с право мерене" в този случай се има предвид, че целта е директно наблюдаема и корекциите се правят според това. А не толкова, че траекторията на снаряда до целта е "права".
                      Attached Files

                      Comment


                        #12
                        това е ясно , че на фронта няма ( или има много рядко ) идеализирани случаи ,

                        мен ме интересува по-скоро ( да приемем , че случая е идеализиран ) и се стреля с право мерене и обичаината далекобоиниост по танкове е 2000м( има случаи и повече но това няам да го комемнтираме , то е рядкост за времето на ВСВ) ,
                        с увеличаване на разстоянието се увеличава и ъгъла на попдадение на снаряда ( друго казано по-голямо разстояние по-от високо пада сняряда , което много зависи от балистиката на оръдието , начална скорст и т.н. )
                        и това което ме интересува е при ПТ оръдия и Т оръдия при стрелба до 2000м.
                        какъв е ъгъла максималния на попадение ( приемрно 10* ли е или 8* или повече или по-малък )

                        Comment


                          #13
                          РАМЩАЙН, това, което се опитвам да ти "кажа" е, че нямаш основания за правене на подобно обобщение, т..е, дори и да го направиш, то няма да ти върши никаква практическа работа. Този "ъгъл на попадение" зависи от разположението на оръдието и танка в пространството, от разтоянието и съответно траекторията на снаряда, от взаимното разположение на двата обекта, от конкретната конструкция на броневите плочи на танка. Т.е., променливите са твърде много. Без да съм математик мога да си представя, че уравнение с толкова променливи няма общо разрешение.

                          Comment


                            #14
                            gollum ( м/у другото ако е възможно да се изписват никовете в тяхната достовярна форма , незнам дали има такова правило , ако няма може да се направи , предложение )

                            това което пишеш го разбирам , не е нужно да го повтаряш

                            а това което питам е съсвсем друго , и то си има данни , тъи като на тях се базират прицелните прибори на оръдията ( Т , ПТ )
                            конкретно тези данни ме интересуват

                            Comment


                              #15
                              Май въпроса е теоретичен - просто каква е балистичната крива за определено оръдие и снаряд на книга (защото тази крива ти дава накрая ъгъла на падане на снаряда при определена дистанция, RAMMSTEIN). Спомням си, че туй чудо се смяташе лесно, поне в опростения идеален вариант, без взимане на предвид всичките реални фактори. Така че хващай някой учебник по физика и почвай да смяташ . Аз лично не съм попадал на някакви такива готови таблици (ясно е, че за всяко оръдие и снаряд за него кривата е различна).
                              XV mile the sea brode is
                              From Turkey to the Ile of Rodez...

                              Comment

                              Working...
                              X