Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Създаване и използване на танк "Меркава"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Dinain написа
    Не знам това дали е някакъв тех. термин, ама не трябва ли да е "борДове"?
    Просто изкривяване от преимуществено ползване на руска литература.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Stefan написа
      Чакай, ве! Не съм стигнал до Мк 4.
      Айде де, Стефане, аз го чакам този материал
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Stefan написа
        Чакай, ве! Не съм стигнал до Мк 4.
        Не знам, кой ти предлага Меркави по 900 000 $, ама е добре да се възползваш.
        Щом за Abrams цената е над 2 млн, то за Меркава едва ли ще е по евтино. Тя се слави като един от най-скъпите основни танкове, затова именно и се радва на такъв пазарен "успех". Още никой освен Израел не си я е купил.
        Колкото за борт или борд: това е чужда дума в българския, ако го възприемеш като заемка директно от немски: bord-външна странична стена на най-често кораб, тогава е с "д", иначе в руския си е с "т", техн. книги които ползвах са руски и английски . Както и да е, поправих го в последния ми пост.

Доколкото си спомням и Турция вече успя да си купи. Или греша?

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Не съм чувал за такова нещо. Доколкото знам все още никой освен Израел няма Меркави. Има преговори с Китай, Индия, Венецуела(или беше Боливия?), ама все още нищо на практика. Обикновено САЩ се намесва и торпилира големите сделки, пази си пазарите... А иначе в Южна америка много купуват израелско оръжие, не знам защо точно За леко оръжие става дума, автомати, гранати, пистолети, такива неща.

Comment

Пропусна ЮАР, с тях по моему си сътрудничеството е далеч по-голямо, дори ядреното ви оръжие е съвместна разработка (без да се обвързвам с цифри за "дяловото участие") и е изпитвано на техен полигон.

Comment

Да, ядреното "ни" оръжие е съвместна разработка Ама това е тайна, официално "нямаме" ядрено оръжие
              Пък и става въпрос за търговия, не сътрудничество...

Comment

Че то търговиятя нали е сътрудничество? Или се опитваш да провокираш расистка забележка от моя страна как търгуват някой народи
                Впрочем може и наистина да нямате вече, все пак то има определен срок на съхранение.....до колкото си спомням уранът също беше африкански...но не съм на 100% от доста време не съм се интересувал от темата

Comment

Яка броня

[/INDENT]Здравейте всички,
                  С риск този пост да бъде отново прекалено технически ще разкажа, отново ала Дискавъри, какво значи Modular special armor. Това е броня получена чрез така нареченото аустенит-мартензитно превъщане. Значи, като го четете тоя термин веднага си представяте 6 нули :lol: . Мартензита е структура на метала която може да срещнете под названието "метално стъкло". За да се получи трябва да има налична голяма скорост на охлаждане на стопения метал-толкова голяма, че направо си застива в аморфно състояние . Т.е. няма кристална структура, сиреч е течност.
                  ( стъклото е течност, само че тече твърде бавно - няколко милиметра за 50-100 години. Това може да го видите на старите къщи там стъклата на прозорците са по-дебели в долния край, защото стъклото се е стекло от там и термина "метално стъкло" ).
                  Получава се така наречения "свръхметал" т.е. метал, който има поли-устойчивост. Има обче и недостатъци -такова нещо без пукнатини се получава само в много малки обеми. Това са мноого тънки ламелки които се "налепят" по специялен начин (спомнете си 6-те нули ) и така се образува тази броня която се окачва върху танка - това са точно тези скосени равнини на купола на "Меркава" 4 от снимакта която е поствал Dinain. Имаме много добри български експерти в тази обалст, но уви, отдавна работят по тези свръх брони в Швейцария. :not:

МОЛЯ ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ В ОБЛАСТТА ДА МЕ ИЗВИНЯТ ЗА НЕКОРЕКТНИЯ ТЕХНИЧЕСКИ ЕЗИК - ТРЯБВАШЕ ДА ГО ОБЯСНЯ БЕЗ ДА УПОТРЕБЯВАМ СТРОГО ПРОФЕСИОНАЛНИ ТЕРМИНИ.
                  БЛАГОДАРЯ.
                  Колкото по-остър става меча, толкова по-здрав става щита.

Comment

С риск да се проявя като абсолютен лаик, но - стъклото не е ли с кристална структура? Аз с такова впечатление съм останал и сега твърдението, че е тъкмо обратното - няма кристална решетка - доста ме изненада. Наистина ли е така?
                    XV mile the sea brode is
                    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Обикновеното стъкло не е с кристална структура.
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Е човек се учи докат е жив Ще взема да се разтърся малко из нета по въпроса, че ми стана интересно
                        XV mile the sea brode is

Comment

Първата статия по въпроса, която ми попадна:
                          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                          Проект 22.06.1941 г.
                          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

А, Википедиа.....
                            Ето нещо "сериозно"
                            http://web.umr.edu/~brow/PDF_structure1.pdf
                            XV mile the sea brode is

Comment

Стъклото по същество е течно, т.е. структурата му е сходна с тази на парафина, да речем . Спомени от училищната химия.
                              Last edited by gollum; 17-05-2006, 18:27. Причина: пак тези паразитни печатни грешки

Comment

Stefan написа Виж мнение
                                Интересно! Тя "Меркавата" Мк1 направо им разказала играта на сирийските Т-72-ки, а на следващата година, само 4год след първата доставка му се спира производството,защото се налага " повишаване на мобилността и бронята,подобрено управление на огъня" !
                                Пък и експортната версия на Т-72 трудно може да се нарече като "най-модерния" руски танк.
                                По-критично се отнасяй към източниците!
                                Израелската танкова колона стига до предградията на Дамаск и е спряна от едно съединение Т-72 като загубите на израелската армия за 2/3 от танковете.Т-72 си е сериозен противник. Следвашите поколения танкове от серията Меркава също отстъпват на свойте руски и западни сърбатия.Голямата разлика е във възможността на Израел да поддържа в отлично състояние тези машини.Както показаха и следващите конфликти( Палестина) Меркава е отлична машина,но има доста слабости.Да не говорим,че е скъпо удоволствие,и есложна от техническса гледна точка.Трябва да вземем предвид и сериозното време ,което е нужно за обучение на разчета на танка и механниците и нещата стават сложни.

Comment

Working...