Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съвременна бронирана техника

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

И двамата сте прави. И не се слушате. Аз мисля че по въпроса за коя машина е по подходяща за условията на такива мисий трябва да поискаме мнение на някой които е участвал в подобни или още очаства в такива мисий.
    Такова мнение ще бъде изкючително богато на интересна информация!

някой знае ли какво е: bubytrap?
    Last edited by verigite; 12-06-2007, 00:08. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

verigite написа
      някой знае ли какво е: bubytrap?
      Напиши в гугъла booby trap и чети.

Иначе за мисиите...
      Едни са служили на БРДМ-2 и ще го хвалят, други на БМП-23 и пак ще го хвалят.
      Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Да чукнем на дърво, засега наши машини не са попадали на мини или крайпътни взривни устройства. Те пак са си мини, ама в повечето случаи са самоделни и така искам да ги отлича от фабричните. Тъй че надали участниците в такива мисии може да имат мнение за защитеността на машините срещу мини.
        Иначе според мен машината трябва да има добра климатична инсталация за охлаждане . Не знам как са руските в това отношение, ама някак си силно се съмнявам да имат - поне онези, които са на въоръжение у нас, не експортните варианти за ОАЕ.

@1951 - Идеята е, че при 8 колела мината разрушава само една или две полуоси и превозното средство може поне малко да продължи пътя си и евентуално да излезе от опасната зона. Докато при 4 очевидно това е почти невъзможно.

Comment

като гледам десетките клипчета на взривявания в Ирак, то малко возила, вкл. танкове, имат шанс, срещу това, което ползват за мини - вероятно бая експлозиви, арт. снаряди и т.н. - до 100-тина кила експлозив често. Брадлитата ги отвява, а и Ейбръмсите подскачат и също отиват на кино. Хъмвитата дават много бързо фира, ама май по тях не хабят от големите бомби - имаше интересна подборка, май линк във форума на Криле, където група от трима бандюги, ги гърмеше с РКГ-3 или разни чудесии на тяхна база.

Comment

От друга страна, нали се сещаш, че тези десетки клипчета са на успешните от гледна точка на нападателите операции. Случаите на неуспех, когато превозното средство си отминава по живо, по здраво, надали се пускат в интернет.

Comment

Аз си представям нещата горе долу така. За защита от мини и засади трябва тежка висока машина, с мощно брониране, която да побира много хора и да е обширна че да поема повече от удърната вълна (идеалният случай за мина е ако машината е без покрив или с отворени люкове). Да де ама такива машини по принцип трудно, бавно и не навсякъде се движат. Отгоре на всичко обслужването им в страна на другия край на земното кълбо няма как да не е доста сложно.
              Леките машини са по уязвими, но пък са по лесни за обслужване, по бързи и по стават за патрулиране и демонстрация на присъствие. Както и да се върти, както и да се суче машина която да е хем добре защитена, хем лека и подвижна няма. Въпроса според мен е да се намери баланса между броя на двата типа машини и най вече грамотното им използване.
              www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

Comment

О, не, изобщо не говоря за успешни/неуспешни атентати, а за вида експлозиви, който ползват, както и за тактиката им, целите им.

Comment

Това са принципно различни неща. Самоделните дистанционни заряди могат да са големи и прости или малки и кумулативни (дори под 10 кг), но целта им във всички случаи е да се унищожи машината и/или екипажа, докато "купешките" мини целят да спрат машината.
                  А най-добрата защита срещу тези средства въобще не е метална, а електронна, така ми се чини на мен Наистина на 50+ килограмов заряд малко машини устояват.
                  "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                  "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Как с електронна защита ще спреш тока от една батерия през един ключ до един капсул-детонатор? Даже може и без ключ, а само да седи един скрит муджахедин с кондензатор в ръце и да дебне кога да допре кабела до извода на кондензатора.

Comment

Такива лоу-тек устройства е трудно, ако не и невъзможно да се спрат по електронен път. Но ми се струва че има сензори, които засичат магнитното поле на батерии и т.н. Може би греша, не разбирам от тези работи.
                      А радиосигналите могат да се блокират.

Comment

Магнитно поле има само когато има движение на ток. Затова батерия - или по-общо, източник на електричество, - която не е включена, т. е. не протича ток, не създава магнитно поле. Е, предполагаме, че корпусът й не е направен от намагнитена ламарина .
                        Разбира се, това отклонение надали има нещо общо със съвременната бронирана техника.

Comment

Ммм, едно последно уточнение: популярен маханизъм за задействане на такива заряди са две пластини една над друга, разделени с пружина, парче стереопор или нещо подобно и заровени плитко на пътя на преминаваща машина; с теглото си тя ги натиска, така че да се получи контакт, за което предполагам че трябва по едната да тече ток (от батерия заровена наблизо), а другата да е свързана чрез кабел с детонатора на експлозивите. Точно такова устройство мисля че ще бъде засечено от сензор; в края на краищата не можеш да поставиш оператор, който да клечи 24/7 до всяко избрано за засада място.

По-сложните задействащи устройства - с фотоклетка или дори лазер - знам със сигурност че могат да се откриват и блокират от разстояние.

Отклонението има общо с разискваните машини за "иракски" мисии в смисъл че в модерна електронна апаратура трябва да се инвестира не по-малко отколкото в железарията на машините.

Comment

През първото устройство ток не тече. Както не тече ток през всяко подобно устройство с механичен ключ, който затваря електрическа верига. Просто преди този ключ да затвори веригата, верига не съществува и ток не тече. Токът протича и създава магнитно поле, когато веригата се затвори - а тогава е късно.
                            Виж, сложните устройства, за които говориш, фотоклетка и лазер, винаги са захранени с ток, поне отчасти, тъй че е възможно да се откриват.

Comment

А не е ли по-добре ако се съдаде електронно устройство, което засича не друго, а самия експлозив?! Точно за това се е досетил един български инженер, който напракика създаде първото в света антиоръжие - наречено е SNIFFEX :tup:
                              Ето и линк към една вестникарска статия посветена на него: http://www.segabg.com/online/article...nid=1&id=00001

И още един интересен материал по темата: http://bgsoldier.eamci.bg/Scripts/is...?THEMEID=48959

Това е изобретателят на устройството инж.Юри Марков

А това е самото устройство

Last edited by ; 12-06-2007, 23:41. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

АУБ написа
                                А не е ли по-добре ако се съдаде електронно устройство, което засича не друго, а самия експлозив?!
                                Сметнах че е ненужно да се споменава. Уредът, за който говориш, доколкото си спомням (чел съм статията преди време) е предназначен за летища, сканиране на багажи и тем подобни. Да се създаде устройство, което да открива експлозиви от разстояние (поне 10 метра) в полеви условия е съвсем друго нещо. Има такива израелски разработки, които да засичат изпаренията от експлозива (чрез абсорбиране и анализ на феромони?) и други, които да засичат експлозив заровен в земята чрез някакви рентгенови лъчи; но всички те са в съвсем раннен стадий на развитие и със сигурност ще са безумно скъпи...

Comment

Working...
                                X