Разбира се, американците домъкват по някой и друг танк на островите, но решаващ и за тези сражения все пак е флота.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Особени и малкоизвестни (вкл. след-ВСВ)
Collapse
X
-
"Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
-
Съгласен съм и с двама ви, но ми се иска ако ще водим подобна дискусия, да е в самостоятелна тема. И, впрочем, за тези неща със сигурност вече сме разговаряли поне на няколко места .
ПП Когато обсъждаме една или друга държава-участничка, е добре да си припомним и какви са икономическите й възможности. В случая с Япония те са многократно по-малки от тези на която и да е от останалите основни държави-участнички във ВСВ (с изключение на Италия). Това се съчетава с огромен по мащаби фронт (най-общо казано) и разнообразни ТВД. За работата, за която са създадени, японските танкове се представят добре. То за такива задачи и не трябва повече. Единствените места, където могат да се водят големи полеви сражения, в която да се включат танкови и въобще мобилни съединения и обединения, срещу Япония стои съветската армия. А със СССР има сключен договор, който почти цялата война се уважава и от двете страни. А и няма как да очакваме Япония да може да се конкурира в надпревара на сухопътните въоръжения със СССР.
Comment
-
Thorn написаЕдинственото място, където японците се опитват сериозно да използват бронираните си консерви срещу американците е Гуадалканал.
Резултатът показва пълната неадекватност на японските танкове срещу съвременна армия.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
О, да, идея са имали - в армията. И за средни танкове (за танкови дивизии), също. Така както във ВВС идея за стратегическа авиация и разработки на тежки бомбардировачи също е имало. Търсенията, идеите и разработките изобилстват навсякъде. Друг е въпросът кое реално е можело да се реализира и, още повече, какви средства са се отделяли всяка година и за какво са били предназначени. Идеите са били едно нещо (и японските военни са наблюдавали какво става по света), възможностите - съвсем друго. И така твърде голяма част от бюджета на страната е отивала за военни цели.
Comment
-
въпросът сперед мен не е дори до възможности, а до необходимост, Бирма приемрно е сухопътен фрон, но просто теренът в онази част на свет ане предполага използването на тежки машини, просто те са неприложими в джунгли и блата, отделно при едно дебаркиране биха изисквали специални съдове за доставка до брега, а след това биха представлявали логистичен проблем поради по-голямата нужда от ГСМ като и резервни части (нисък ресурс породен от голяма маса).
Средни и тежки танкове биха били необходими при война с СССР, евентуално.
По островите къд епо-ефективен би бил панцерфауст.
Comment
-
Да, съгласен съм, аз нещо в този стил написах малко по-рано в темата. За война със СССР така или иначе няма как да са добре подготвени - няма да им стигнат ресурсите, не и ако искат да имат силен флот (а последният им е къде-къде по-нужен и важен). А за Бирма или островите са им напълно достатъчни леки машини за поддръжка на пехотата, т.е. с леки гаубици, картечници и огнемети. И то не в голямо количество, нито пък организирани в танкови съединения.
За борба с танковете на противника - някакво достатъчно леко противотанково оръжие на пехотата. "Панцерфауст" би вършил добра работа, съгласявам се. Но пък (Воланд вече го отбеляза), ако загубиш флотските сражения островните гарнизони са така или иначе обречени.
Comment
-
Напълно съм съгласен, че за Япония не е било проблем проектирането на среден танк - можели са просто да получет чертежите на Pz-IV или на Pz-V и да ги изкопират /на по-ниско технологично ниво разбира се/ така както са направили с двигателя DВ-601 , с целия Ме-262 или с други немски машини, но за масово производство с наличните ресурси, индустриални възможности и военни приоритети не е можело да става и дума
Comment
-
"Фадрома" е багер, както "Ксерокс" е копирна машина
Ми багер-бомба, трябвало е да се взриви на някое КПП, но го забелязват навреме. То не е за пръв път де. Имаше опити с БТРи-бомби, камиони-бомби, коли-бомби, магарета-бомби и т.н."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
Comment