От близко разстояние и в главата спираш всичко което се движи по наште крайща.И 200кг прасе с 9мм,в главата точно в челото пада като сноп.И с 30-06 в корема .си тича поне 500м.Чист мит е за големия стоп ефект на магнум патроните,ако не засегнеш жизненоважна зона на жвотното продължава да тича ,както и с поражение от 9мм,изцяло облечен куршум.Няма да се впускам в подробности щото ще ме засъдят повечето защитници на правата на животните.Само ще ви цитирам един от баретите участвал преди много време в една престрелна на Петте кюшета.-Стрелям ,виждам как го удрят куршумите в тялотои нищо не става .Всичко това с 45мм.уцелен 3-пъти в корема.За десетината секунди на престрелката човека остава в движение вследствие на адреналина,независимо от калибъра,на патроните.Но дори и с игла ако бръкнеш в компютъра го изключваш на секундата.Един грам опит струва повече от 100кг приказки.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кой е оптималният калибър за лично късо нарезно оръжие...
Collapse
X
-
ValBo написа Виж мнениеС 45 калибър...
Темата е за оптимума в късото нарезно , ако имате опит с него в жива плът, споделяйте . Дългото е далеч по-експлоатирана тема, но примерите там , мисля, че не могат автоматично да се прилагат тук по аналогия .
Comment
-
Има достатъчно гранатомети, които могат да минат за късоцевно ръчно оръжие.
Не съм сигурен дали има сигнални пистолети в този калибър. Има и хуманни оръжия, които са крупнокалибрени. Та все нещо ще се намери.
Но три куршума 45-ти калибър в корема и да се движи 10 секунди - само ако е зомби.Сънят е слаб заместител на кофеина!
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеП. П. А откатът на това нещо позволява ли стрелба от ръце, без приклад?
ValBo, това на картинката не е ли за монтиране на пушка?
Едит: M79 а не "china lake" (въпреки че то е почти едно и също)This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Човекът е допуснал грешка, сигурно има предвид .45 кал.
Нека се поосвободя малко, ще направя някой и друг скан от книгата на Маршал и Саноу. Но бих искал да поясня някои неща. Първо, терминът "stopping power" е подвеждащ - все още няма патрон за късоцевно оръжие, който да гарантира незабавното изваждане от строя на целта. (Изключвам крайности като .475 Linebaugh, .480 Ruger и .500 S&W - това са си ловни патрони.) Повечето съвременни изследователи говорят за "терминален ефект". Второ, стрелбите по живи животни са правени с цел да се определи размера на раната в жива тъкан, не да се види дали даден боеприпас "спира" животното; мускулната и нервната системи при животните са доста по-различни от човешките.
Изключения, когато човек, поразен неколкократно с (попълнете калибъра) продължава да се движи и действа има много. Той и полк. Дмитрий Лоза описва, как на фронта две ватенки спирали куршум .45 кал., при това изстрелян от значително по-дългата цев на Томпсън, но аз лично се отнасям с доза съмнение към тази история.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Мислех че тук има хора с някакъв реален опит ...но.Да споря с някой е безсмислено ще чета с удоволствие ,теоретическите расъждения на всички.На колегата Валбо,ще напиша само че един колега който се самоуби с 9мм.пистолет в главата ,живя цял ден и почина през ноща в 03ч.Куршума беше минал под мозъка.Доктора ми каза-Ченгета,като незнаете къде да се стреляте ,питайте поне да не се мъчите.Имаше един случай с полицай В.Славев(вече пенсионер)с когото бяхме в една смяна ,когато застреля един ром.Мога да ви дам моя тел. да ти разкажа как умира човек(не е като по филмите пада като сноп и не мърда)Случвало се е да гони той да не е ме човек с прострелна рана в прасеца и той да разбере че е уцелен чак когато го хванах ме.
Comment
-
Надявам се споровете да са добронамерени, няма какво да делим или да мерим тук. За "реален опит" по хора - опазил ме Господ! По хартия - да, стрелял съм с над двадесет различни боеприпаса с над петдесет различни образци револвери и пистолети.
Що се отнася до статистиката, то няма човек, чийто личен опит да бъде счетен за достоверна извадка. Затова и са правени тези изследвания.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Nick,
Не мога да се съглася, че след 3 куршума в коремната кухина, ще можеш да извършваш някакви волеви движения, какъвто и адреналин да те държи.
Вече цялата ти вътрешност ще е е на смляна и органите ще са отказали от шока
Иначе - да, имало е хора оцелели след куршум в мозъка и в сърцето, но те са тотално изключение.Сънят е слаб заместител на кофеина!
Comment
-
Едва ли можем ефективно да спорим с описания случай. Не се знае от какво разстояние е стреляно, с какви патрони и куршуми (дулна енергия и форма на куршума), ъгъл и къде точно са попаденията, с какви дрехи е бил удареният (дебели зимни дрехи биха погълнали част от енергията), каква е абдоминалната мускулатура на въпросния човек и други параметри, определящи терминалния ефект. Нивото на адреналина и други наркотици не бива никак да се подценяват. Пък и както ти каза, изключения колкото искаш.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
Comment