Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кой е оптималният калибър за лично късо нарезно оръжие...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Да, Люгера е чудесна реликва, пък и да се повери личната сигурност на 60-годишно оръжие не ми се струва много удачно- макар някои да го правят.
    Колкото до цената на боеприпасите, преди като ходех във ВИП-а, .357 излизаше някъде към 10-ина стотинки по-скъпо /евтините марки, разбира се, Ремингтъна е над лев/ спрямо 9x19. Но там използвам местните Ruger и не ми пука особено с какво стрелям.
    За самозащита на мен ми трябва някои модел късоцевен револвер и за това съм се ориентирал към Smith&Wesson, но още умувам кой модел да избера. Сега това, че имам малки ръце и моделите за скрито носене ми лягат удобно в ръката, е друг въпрос. За някой друг обаче, 5 патрона биха били нещо несериозно.
    Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Към Юлиан Август
      Аз съм се спрял на този - S&W mod.65 с 3" цев и до момента съм безкрайно доволен от него.
      СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

Comment

Аз пък се колебая между тези трите. Някой да има лични впечатления? :mhehe:
        Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

:kill_myse Имам от последния - Щаер мод. 1911 г. Беше със патрон 9 мм Щаер. Аз му сложих една втулчица от гилзичка и стана 9 пара, ама супер! После намерих една пластинка да си го зареждам наедин път, а не поотделно. Отстрани има едно лостче и като го натиснеш патроните литват нагоре! Направо разкош!!! :rock:
          :tup: На стрелбището в мазето на министерството, даде добра групираност и не направи нито една засечка, при изстреляни около 60 патрона! Гилзите не бяха опушени, т.е. патронника не беше раздут.
          Цевта, както е известно се върти около оста си и това някак си балансира отката.
          :1087: Много интересно оръжие, което не ми е ясно защо не е намерило широко приложение и модернизация. Много лесно може да се направи сменяем пълнител, което ще облекчи блока ( ще се махне излишния жлеб за пластината с патроните), да се преправи устройството за освобождаване на патроните да освобождава пълнителя и пр.

:fahr39:
          Last edited by танкиста от Харков; 19-11-2007, 12:13.
          От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Два от показаните по-горе пистолети използват въртяща се цев за заключване/отключване на затвора (не за "балансиране на отката"). Най-приятен за стрелба е Mannlicher M.1905 (най-горе на снимката). Това определено е най-ергономичният пистолет не само сред горните, но сред всички модели, които съм пробвал. За съжаление, неговите патрони са и най-скъпите, така че не съм изстрелял кой знае колко.

Roth-Steyr 1907 е дядото на Glock, който взаимства от него принципа на частичното взвеждане на ударника чрез автоматиката, а последните 25% чрез спусковия лост, елиминирайки предпазителя по този начин. Нищо ново под слънцето.

Steyr M.1912 е името, под което пистолетът, за който говориш, се приема на въоръжение в Австро-Унгария. Под името Модел 1911 е известен гражданският му вариант, както и моделите, приети на въоръжение от Румъния и Чили.

Патроните са съответно 7,65 Mannlicher Auto, 8 mm Steyr, 9 mm Steyr. Последният е така да се каже "9 мм магнум", имайки предвид размерите на гилзата и заряда му. Сериозно патронче!

Та кой ли да запаша на кръста?
            Last edited by Nick; 19-11-2007, 20:23.
            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Е, този първия не вярвам да е най-ергономичния! С тази ръкохватка, захвата се пада доста под цевната ос, а това неминуемо води до възникването на голям въртящ момент - т.е. голямо подскачане при стрелба.

Comment

AYB написа
                Е, този първия не вярвам да е най-ергономичния! ..
                Намираш си един Манлихер 1905, малко патрони, стреляш с него и получаваш информация дали е ергономичен или не. "Вярата" ти е, меко казано, безпочвена, след като не е основана на личен опит.

"Голямо подскачане при стрелба" - как пък разбра?
                Last edited by Nick; 19-11-2007, 18:22.

Comment

Някои неща са просто очевидни, няма нужда да бъдат проверявани.

Да беше ръкохватката с голям наклон спрямо цевната ос, щях да се съглася, че е стабилен. Но при тоя нисък захват и малък градус на наклона...
                  Last edited by ; 19-11-2007, 18:15. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

AYB написа
                    Някои неща са просто очевидни, няма нужда да бъдат проверявани...
                    :sm113: :lol:

Comment

Аз затова си любя и нося за самоохрана тези ергономии - и ръкохватката им е максимално близо до цевта , и наклона им е подходящ , че и калибъра им е от оптимален, по-оптимален ... :mhehe:

Comment

Nick написа
                        На мен като човек с изразени технически наклонности и поне базови познания по оръжейно дело, не ми е трудно да преценявам нещата, и "на око".

Todor Pavlov написа
                        Аз затова си любя и нося за самоохрана тези ергономии - и ръкохватката им е максимално близо до цевта , и наклона им е подходящ , че и калибъра им е от оптимален, по-оптимален ... :mhehe:
                        Само пази да не намокриш чакмачето :mhehe:
                        Last edited by ; 19-11-2007, 18:26. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

AYB написа
                          На мен като човек с изразени технически наклонности и поне базови познания по оръжейно дело, не ми е трудно да преценявам нещата, и "на око".

Подозирам, че познанията ти по оръжейно дело са основани на книгата на Жук. Поради тази причина цитирам именно неговото мнение за Манлихер 1905: "...четыре вариантов пистолетов М1905. Они были удобными в обращении, "прикладистыми", обладали неплохой меткостью и надежностью работой механизмов..."

Да ти превеждам ли значението на "прикладистый" или сам ще се справиш?
                          Last edited by Nick; 19-11-2007, 18:51.

Comment

Nick написа
                            :twak:

Днес и без това много не ми се пише, е поне да се полигавиме :mhehe:

Comment

Тодоре, здравей!
                              Много ми е интересно това, което го показваш работи ли и пробвано ли е ? Ако може разкажи как си се сдобил с тези чудесии, какъв е произхода и вида на оръжието. Поздрави!

Comment

Todor Pavlov написа
                                Обаче нарезни ли са? Щото темата е за "лично късо нарезно оръжие".

Comment

Working...
                                X