Fil написа
Простият отговор е: оптимална е тази система, която дава най-висока вероятност за попадение в целта при стресови условия. Т.е. тук доминира субективният фактор - стрелецът и неговия опит. Опростяването идва от следните факти:
- Идеален боеприпас, 100% гарантирано спиращ всеки нападател няма.
- Никой нормален човек не иска да бъде ударен дори и с калибър .22
- Накрая, но не на последно място ще цитирам американската поговорка "A hit with a .22 beats a near miss with a .45"
За мен лично въпросът има много малък технически аспект (SIG, H&K, Colt, лазер, .45....357) и се свежда предимно до практика и умения.
А колегата не е прав за Валтер ППК. Имах преди време точно този малкия калибър 7,65 мм. и си го завирах навсякъде, и понеже съм големичък, много малко хора го забелязваха. Бях му сложил една шпора на дъното на пълнителя, от Берета 34 и ми беше много удобен за захват на ръчището. Слава богу, не ми се е налагало да го вадя и да стрелям по хора, но винаги съм се чувствал спокоен, когато е някъде из дрехите ми. В рамките на десетина метра може удачно да защити човек, стига да може бързо да го извади и приведе в готовност за стрелба. И това май е по важно от якия калибър. При учебни и сватбарски стрелби с него, пораженията по мишените и случайните цели са били винаги добри. За да го измислят и въведат на въоръжение в криминалната полиция, германците вероятно са имали някакви съображения и от такъв характер, като пробивност на боеприпаса, надеждност на автоматиката и възможности за скрито носене. Е, било е началото на 20 в. и тогава, като че ли по-малко се е мислело за тия работи!?
:1087: А ако го беше гръмнал с истински 38 сп, къде ли щеше да е още стрелеца!!!?
За екзекуции с изстрел в главата от упор може и да стане за друго не!

) а и се съмнявам някой да си даде колата за да му я направим на решето пробвайки двете хипотези. Все пак намериш ли мераклия да му бастисаме каручката, през декември съм в България, пиши. 
Comment