Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Щурмова карабина - "Бакалов"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Абе ЛОБО от първият пост по темата това всичко не беше никак понятно.
    Сега разбрали че не съм ясновидец?

Comment

За автомата на Бакалов, в крайна сметка може да се каже, че това е една претрансформация на АК-47 в схема "Бул-пап". Разбира се, новия автомат има свойте нововъведения и преработки на основни възли от конструкцията, има така да се каже, свое лице. Моето скромно мнение е, че въпреки българският си произход (което аз особено високо ценя) и добрите показатели, които притежава, все пак не е пригоден да замени легендарния АК. Смятам така поради ред причини, на които няма сега да се спирам. Но мисля, че при възможност автоматът на Бакалов, успешно може да се използва в специализираните подразделения на армията и полицията, въобще там където е необходимо използването на автоматично стрелково оръжие с висока ефективност на стрелбата. Ако написаното в материалите по-горе е вярно, следва по показателя ефективност на стрелбата, той да превъзхожда значително автомат Калашников.

Comment

Ако написаното в материалите по-горе е вярно, следва по показателя ефективност на стрелбата, той да превъзхожда значително автомат Калашников.
        Само че ако се съди по втората снимка, там където пише "Групираност" - ЩКБ е доста по-неточен от АК47. Сега, не знам какво означават точно цифрите (600, 800 и т.н.), но излиза че е с около 20% по-неточен от АК47, който сам по себе си не се слави с изключителна точност (меко казано). Може да е заради некачествената изработка, не знам. При всички случаи, щом ЩКБ не издържа състезанието с 60-годишен, един от първите, автомати, какво остава за сравнение с модерни такива, в схема бул-пап?! Например SA-81, Famas, TAR-21, Stаyer AUG и т.н.
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

А като ще е за специални подразделения какъв е проблема да с екупи нещо от бяла страна? При малка серия ще е по-евтини, без детски болести и с голяма възможност за модулиране.

Comment

Писаното в таблицата на втората снимка означава следното:

Групираност: ЩБК АК Разлика в %
            Разстояние (R) - 50 метра 220 mm 250 mm (12%)
            Разсояние (R) - 100 метра 660 mm 840 mm (21,4%)

Групираността е дадена като диаметър на окръжност в mm. Както се вижда от сравнението, ЩБК превъзхожда по групираност АК, съответно с 12% на 50 метра и 21,4% на 100 метра, което е добро постижение.

Даваш за пример SA-81; еми че той има същата автоматиката като на Калашников. Затворна рама със съединено с нея газово бутало. Следователно трябва да очакваме, че ЩБК е напълно равностоен на SA-81.
            Last edited by модератор; 02-11-2006, 12:14.

Comment

Аха, значи е моя грешката, мерси за уточнението. По-точен от АК47, добре. Но това пак не е кой знае какво постижение, още един път, смешно е да се сравнява днешен проект със 60-годишен такъв.

Следователно трябва да очакваме, че ЩБК е напълно равностоен на SA-81.
              Хм, едно е "да очакваш", друго е реалността. Това, че имат сходни механизми, не означава автоматично че ще имат сходни показатели... но е добра база за сравнение. Да купят или да вземат един SA-81 под наем и да ги сравнят на полигона.

Ако ЩКБ ще е само за специални подразделения, може би наистина е по-изгодно да се купи готово оръжие. Едва ли ще трябват повече от 2000-3000 бройки.
              Last edited by модератор; 02-11-2006, 12:15.

Comment

Молбата за разчистване на темата беше уважена .
                Форумен Правилник

Comment

Ето още един пример за претрансформация на АК в схема "Бул-пап". Този път предложението е на ЮАР:

Comment

=======================

Comment

Вижте и М-82 от финландия....

Comment

Е това вече е дървена работа! :mhehe:

Comment

Сори за късничкото включване, но един от много основните кусури на оръжието е именно Булпап схемата. Именно поради тая причина малко армии в света са въоръжени с такива оръжия. Примерно британците в Ирак в момента берат много ядове с изпълнената точно по тая схема L-85 която дава много проблеми в силно замърсена и запрашена среда. Чистенето със специална течност също е основен кусур, тъй като тая течност трябва да се носи във флакон, а и не е ясно как би се държала при различни климатични условия, докато добрия стар шомпъл си седи забучен на гегата наречена АК и не заема място като за два пистолетни пълнителя някъде по джобовете или в раницата на боеца.
                          Накратко казано като идея добре, но абсолютно ненужно(добрия стар АК може да си остане на въоръжение още 50 години) за момента. Някой ден може и да му дойде времето
                          Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Съгласен съм, с това, което казваш! Действително схемата "Бул-пап" притежава сериозни недостатъци. Аз лично, съм привърженик на класическата схема - пълнителят пред пистолетната ръкохватка. Затова и споменах по-нагоре, че ЩКБ не е подходяща да замени от въоръжение АК. Но наред с това, схемата, по която е построена дава добри предимства по отношение на точност и групираност на стрелбата. Това в някои случаи е належащо важно и мисля, че като помощно оръжие за специализираните армейски и полицейски подразделения, може да намери приложение. Но да замени от въоръжение АК, не мисля, че ЩКБ е подходяща.

Comment

AYB написа
                              Съгласен съм, с това, което казваш! Действително схемата "Бул-пап" притежава сериозни недостатъци. Аз лично, съм привърженик на класическата схема - пълнителят пред пистолетната ръкохватка. Затова и споменах по-нагоре, че ЩКБ не е подходяща да замени от въоръжение АК. Но наред с това, схемата, по която е построена дава добри предимства по отношение на точност и групираност на стрелбата. Това в някои случаи е належащо важно и мисля, че като помощно оръжие за специализираните армейски и полицейски подразделения, може да намери приложение. Но да замени от въоръжение АК, не мисля, че ЩКБ е подходяща.
                              Aми реално няма място в специализираните армейски и полицейски подразделения. В първите е желателно да има оръжие във висока степен синхронизирано с масовото такова в армията, простичко за обслужване и издръжливо при различни климатични условия(Булпапа автоматично е аут от сметката) Не напразно SAS примерно не ползва L-85 а разни вариации на тема М-16, както и "скалпела" МР-5. А виж в полицията е недопустимо да се ползва дълго оръжие базирано на 7.62х39 или 5.45х39, предвид средата в която действа полицията и опасността такова оръжие да доведе до жертви сред когото не трябва. За там са картечните пистолети(ние си имаме Шипка), помпите и пушки като Remigton 700ER
                              Kakто вече казах, ЩКБ е добра като идея, но за момента никому ненужна
                              Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Не напразно SAS примерно не ползва L-85 а разни вариации на тема М-16, както и "скалпела" МР-5.
                                Бре-бре-бре А какво "ползва САС" според теб?

Comment

Working...
                                X