Мисля, че е редно най-после да обсъдиме във форума и едно чисто българско оръжие. Става въпрос за щурмовата карабина "Бакалов". Линка който давам е на английски. Ще съм благодарен, ако някой си направи труда да преведе поне най-интересното от него, защото мене по "енглиш" много не ме бива, а ми е интересно да науча нещо повече за това оръжие. Е за сега толкова. Ако имате още материали по въпроса - качвайте! Дано темата предизвика интерес.
То от пръв поглед си личи, че оръжието е разработено на базата на АК-то; цевната кутия направо е взета готова от него; затворната рама (поне видимата част) е същата като на Калашников, а за пистолетната ръкохватка е ясно от къде е. Но това има своето обяснение. Разработването на стрелково оръжие от подобен клас струва много. Не вярвам автора му, а и производителя на опитния образец, да са имали финансовата възможност за това. При всички случаи е направен компромис между идея и възможности. Използването на елементна база от съществуващ образец е значително по-изгодно от финансова гледна точка, от разработването и произвадството на нова такава. Но това в никой случай не умаловажава качествата на крайния продукт, стига при него да са постигнати резултати, които удоволетворяват първоначално заложените показатели. В случея не мога да кажа дали това е постигнато.
То затова по-изявените българи търсят признание първо в чужбина и после у нас. Няма благоприятен обществен климат в тази страна, много се критикува, много се отхвърля и затова всичко се обрича предварително на неуспех. Но както и да е...
заслужава внимание и признание само и единственно за това, че е създадена от българин. Чест прави на хора като Бакалов, че във времена като сегашните, се опитват да правят по нещо за авторитета на родината си. Че не е "върха", това което е направил - не е, но не заслужава ли поне малко признание и уважение, поне заради труда, който е вложен в създаването му.
Comment