Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Щурмова карабина - "Бакалов"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Според мен, поне на външен вид, най-близо е "Гроза" ОЦ-14. Ето го и него:

Но за да ги сравняваме двете оръжия, трябва да изясниме на какъв принцип работи автомата на Бакалов. Иначе е безпредметно да коментираме.

Comment

@AYB, за майсторенето в гаража, въобще нямах предвид теб, а самодейните конструктори като този Бакалов.

@Парабелум, нещо май патриотизмът ти е замъглил взора, иначе не би изписал такива нелепици по мой адрес. Ако някъде в правилника е записано че уважение към българските оръжейници е задължително условие за участие на форума - ами не съм го забелязал. Това "няма да търпя" е просто е смехотворно. Отношението ми към българските оръжейници съм го обяснил пределно ясно - и то е неутрално+ да речем, просто защото няма за какво да ги уважавам повече от това - поне до този момент. Вярно е, че имат интересни, сполучливи и не дотам сполучливи разработки, в рамките на изброените от мен класове екипировка. Моята "препоръка" въобще не беше критика, ако не си ме разбрал правилно. Но ако според теб трябва да обожавам нещо, само защото е българско, аз съм на друго мнение. А сравнението с Израел и т.н. е, както сам можеш да се сетиш -... да го наречем "неуместно". Въобще не виждам какво общо има, сякаш някой е правил такива сравнения. Всъщност може и някой да е правил, но не съм аз.

По-нататък беше написал че не разбирам нищо от оръжия, което може би е вярно, в сравнение със специалист като теб. Само че не видях никаква конкретика, никакви конкретни забележки към написаното от мен по темата, освен може би идеята, че продукта трябва да е невероятен, просто защото е български.

ПП Моля модератора да остави този отговор поне докато Парабелум го прочете.

За да стане ясно един път завинаги, какво е измерението на уважението ми към българските оръжейници (явно жизнено важен въпрос за бъдещето ми съществуване в света на БС), прилагам следната табличка:

- Богословя (+3)
      - Уважавам много (+2)
      - Уважавам малко (+1)*
      - Нямам мнение (0)
      - Не уважавам (-1)
      - Не уважавам никак (-2)
      - Ненавиждам (-3)

*малко = не много (според български тълковен речник)
      Last edited by Dinain; 27-10-2006, 15:18. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Преди доста време за първи път видях изделието на Бакалов на картинка.Месец по късно успях да го видя на изложението "Хемус".Хареса ми външният вид.Може да съм глупав,но едно оръжие трябва да си има и красота.Известно ми е,че за цев на изделието е използувана цев на РПК.От там и по-голямата тежест.В близост до витрината имаше поставени АК,М-16 - рекламираше се продукцията на Панагюрище с техните лазарни мерници.Изделието на Бакалов се отличаваше от тях.Не му зная сегашната сътба.Жалко ако сподели съдбата на на автомата на Ямаков.Каквото и да е , то все пак е българско и имаме повод да се гордеем.

Comment

Съгласен съм напълно с това, което казваш. Мисля обаче, че творението на Бакалов, далеч надминава това на Ямаков, без да омаловажавам неговия тред, разбира се. За автомата на Ямаков имаше публикация преди години във вестник "Всичко за оръжието". Аз мисля, че още пазя този брой, трябва да проверя.

Comment

Драги ми Даниан,г-н Бакалов въобще не е гаражен майстор.Имах честа на изложението Хемус да го видя от близо.Вервай ми,гаражните майстори аз ги разпознавам от по-далече.Зад изделието си не стои само той.Можем ако искаш да си поговорим за доста гаражни майстори.Можем да започнем да речем от този,който от бандажи на локомотивни колела,между двете световни войни сътвори картечница и отказа да я продаде на германците. Вероятно копие на тази картечница видях на живо.Успявал съм да се вмъкна и в един музей,където през витрина съм видял доста образци изделия българска разработка - леки картечници,картечни пистолети,щурмови винтовки,пистолети и револвери.Познай защо не са се наложили,при положение че не са лоши.Далече съм от мисълта да кажа, а какво щеше да бъде ако се бяха наложили,тъй като добре знам до къде ни стига чергата. Може би имаш право да бъдеш рязък като търсиш сравнение с други изделия,но нима не е ясно,че именно опитите с приемане и отхвърляне ще даде най-доброто.А за да се получи в крайна сметка,все някой трябва да го направи.

Comment

lobo, ти имаш ли сведеня, относно това, на какъв принцип работи автомата на Бакалов; С газоотводна система ли работи автоматиката и ако да, то тогава как е изпълнена схемата (затворна рама с газово бутало, затворна рама с разделено от нея газово бутало, пряко въздействие на газовете върху затворната рама и др.) , или използва принципа на така наречения "откатен двигател", т.е. използва се енергията на откатния импулс за презареждане на оръжието (подобно на автоматичните пистолети)? Как е реализирано заключването на затвора към цевта? Подробности за ударно-спускателния механизъм? Как функционира предпазителя? И други данни ако имаш....

Comment

Познай защо не са се наложили,при положение че не са лоши
                Амиии, предавам се. Може би ще ми подскажеш?
                Може би имаш право да бъдеш рязък като търсиш сравнение с други изделия,но нима не е ясно,че именно опитите с приемане и отхвърляне ще даде най-доброто.А за да се получи в крайна сметка,все някой трябва да го направи.
                Че аз рязък ли съм бил?! Споменах единствено спусъка. А опитите не помня да съм ги забранявал, напротив. Който иска, да си пробва и майстори - само да не се учудва, ако няма интерес към творението му.
                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

[QUOTE=AYB]lobo, ти имаш ли сведеня, относно това, на какъв принцип работи автомата на Бакалов; Бакалов използува класическият метод на Калашников.Затворна рама с дълго стебло завършващо с буталото.Затвора е същият завъртащ се.Май имаше и газов регулатор като на ПК и "Драгунов".За ударно спусковия механизъм УСМ вече в момента не съм много сигурен,но е почти идентичен с този на АК.От там и предпазителя е подобен.Ще трябва да се поразровя повече

Comment

Значи доста е взаимствал от АК-то. Някой спомена, че е използвана друга система на работа, не с отвеждане на част от барутните газове. Но и така да е, няма лошо. В най-добрия случай, благодарение на схемата "бул-пап", би следвало, при това оръжие да се получи по-добра точност и групираност на стрелбата. Предполагам, че има интересни технически нововъведения. Жалко, че няма никакви чертежи. А пък да можеше да се включи и автора му в разговора....най-добре щеше да бъде.... :p

Comment

О боже. хахаха... ЩКБ "БАКАЛОВ" голяма работа е тоя Бакалов бе..
                      Момчета. Похвално е това, че се е опитал, но в този му вид единствения ефект който постига въпросния конструктор върху мен е смях. Извинявайте ама това е смешно. Ще ми е интересно да видя действащия модел. Това ще да е някакво ново и абсолютно уникално мултифункционално оръжие.
                      Valor is of no service,
                      chance rules all,
                      and the bravest often fall
                      by the hands of cowards.

Comment

Поясни малко. :sm186: Какво толкова смешно видя в това оръжие, та и ние да се посмеем :tongue5:

Comment

Това е снимка на предпазителя на автомата, и две снимки от списание с публикация по темата.
                          Не знам какво е качеството на изработка на този екземпляр, вероятно е сравнително високо. Качествената изработка показва характеристиките на оръжието. При мен се намира автомата на генерал Ямаков, ремонтирах и правих пробни изстрели . Схемата е работеща, но качеството на изработката е много ниско - почти занаятчийско и това влияе на правилната оценка на системата. Отката в сравнение с АК-47 е по малък /лично усещане, не е измермвана силата/, поставен в стойка с упор, при изстрел не подскача нагоре, като АК-то, И явно е останал в този си суров вид по една или друга причина.
                          А що се отнася до използване в началния етап на разработка на готови елементи от други конструкции с промени , според новия конструктор - мисля ,че е първият етап от разработката за проверка верността на схемата.

Comment

Благодаря много за материалите!!! Ще ги прочета с интерес. Ако имаш още нещо любопитно - качвай :tup:

Comment

След разглежданена снимката въпроса с предпазителя отпада, остава лостът за презареждане и разглабянето....

Comment

Абе първи морски лорд, не разбра ли,че става въпрос за "барнато" от тук и от там АК.Лоста за зареждане се намира от дясната страна и се зарежда с дясната ръка.Захванат е неподвижно за затворната рама.Разглобяването става като си навреш показалеца на дясната ръка между затилъка на приклада,натиснеш основата на възвратната пружина и със палеце и средният път издърпаш капака на цевната кутия нагоре.После измъкнеш дългата пружина и т.н.Преди това обаче си свалил пълнителя и си направил контролен.Всичко е проста като при АК

Comment

Working...
                                X