Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сравнение на някои типове леко пехотно оръжие

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Angelmr написа Виж мнение
    Мерси за обяснението. Приблизително същите неща чета тия дни и по чуждоезичните статии. Само проблемите от стрелбата със затворен болт не бяха описани.
    Между другото един познат, който изкара година и половина в парашутната бригада (съвсем наскоро, преди 5-6 години напусна) споделяше че са се обучавали и със шипка, но беше много недоволен от този дизайн.




    Интересно оказа се че баща ми е служил със судаев навремето. Споделя, че много бързо се раздувала цевта от прегряване. Което нещо не ми се вързва, цевта не е по-тънка от тази на АК, а патрона е три пъти по-слаб.
    Не се сещам да е имало КП стрелящи със затворен болт през ВСВ. Поне от известните и широкоразпространение оръжия; МП5 на ХК е модел доста след ВСВ. Поради това проблема не е описван. Но тогавашните конструктори са знаели за възможното възникване на самовъзпламеняване на патрон в цевта при загрята от много стрелба цев.

    За Судаева - доколкото съм го виждал през казармата когато давахме наряди ведно с комендатурите на Безмерския гарнизон: Мерника за стрелба беше с 2 позиции - за 100 и 200 метра. Кожух на цевта - всеки го знае от снимките. Доста излъскани от употреба бяха. И доста голямо разстояние м/у пълнителя и ръкохватката със спусъка - дълъг ход на затвора (както го описа колега по-горе). За дебелината на цевта - не си спомням, кой да е обръщал внимание на тези неща тогава. Не съм присъствал на стрелби с това оръжие. По принцип всяка цев загрява след няколко пълнителя - при някой оръжия по-бързо, при други с пълнител повече, но винаги загрява. Виж, за армейския си калашник мога със сигурност да кажа, че беше с по-дебела цев от сегашните ловни СЛР-и.

    Comment

    Working...
    X