Въпрос : Каква е причината израелските войници да са все по-често с М-16 и неговите варианти вместо с Галил? Заменят ли ги и защо - политически икономически или технически причини ?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сравнение на някои типове леко пехотно оръжие
Collapse
X
-
Вероятно причините са икономически. "Галил" отдавна не е основното оръжие в IDF, а доколкото знам и никога не е бил; дори пред да се появи М-16 (1973 г.) пехотата е била въоръжена главно с картечни пистолети "Узи"; FN-FAL и Galil са се използвали като squad weapon. През последните 20 год. Галил е на въоръжение изключително при танковите екипажи и артилеристите."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Не, Галил само съм разглеждал, не съм използвал. Като сравнение - много по-тежък, разбира се, както и пълнителите - на М-16 са от алуминий, а на Галил от стомана и освен това са за 35 патрона - пълен пълнител в ръката се усеща като тухла
Използващите го се оплакват от няколко неща: първо, теглото (и завиждат на тези с М-16), после трудното разгъване на приклада (много е стегнат, а за да се отвори, трябва първо да се натисне надолу, за да се освободи един зъб; тоест трябват и двете ръце, докато за сгъваемия приклад на М-16 - една), трето - точността. Това не е свързано със самото оръжие, тоест не директно - мерникът е монтиран върху капак, който на всяко оръжие, което не е съвсем ново, неизбежно се изтърква по сглобките и съответно започва да "хлопа". Дори и 1 мм да е "хлабавостта", представи си мерникът ти да мърда от само себе си с 0.5 мм наляво или надясно...
При М-16 го няма този момент, защото мерникът и мушката са на една неподвижна ос, без пречупващи се точки.
ПП А, да - освен това, често се случвало да се опариш от цевта, защото ложата е полу-ложа (или както се казва там) - обхваща цевта само отстрани и отдолу, а отгоре цевта е "гола" и тъкмо там ти стигат върховете на пръстите, особено ако имаш по-големи длани.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Тавор съм пипал само един път. Невероятно лек, изглежда и тежи досущ като пластмасова играчка. Мисля че беше 2.5 кг или нещо такова. Друго за него не знам (освен каквото може да се види по сайтове)."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Гост
Едно интересно клипче за проникването на куршум в балистично желе. Процеса на проникване на куршум в жива тъкан е аналогичен. Ако случайно не сте гледали може да е любопитно.
Comment
-
Dinain написаТавор съм пипал само един път. Невероятно лек, изглежда и тежи досущ като пластмасова играчка. Мисля че беше 2.5 кг или нещо такова. Друго за него не знам (освен каквото може да се види по сайтове).
Comment
-
Едва ли се използва повече от самия Тавор - тоест никак
Имаше експеримент с Тавор преди 4-5 години - бяха въоръжили една пехотна рота с него за период от няколко месеца, един вид да го изпробват на практика. По една случайност мой познат се оказа служещ точно в тази рота и като го срещнах ми даде да разглеждам играчката. След няколко месеца им върнаха М-16. Така че Тавор, с гранатомет или без, засега се използва само за "показухи"."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Dinain написа... и като го срещнах ми даде да разглеждам играчката...
Comment
-
Гост
Comment