KALO, това дето пишеш за заглушителя на СВД е откровена некомпетентност. Дори и да не си запознат с нещо прояви елементарна логика. Но пък к,во ти пречи да си помечтаеш...По-горе отговорих на DDT-t0 за "заглушителя" на СВУ. p.s. Ползвал ли си ПББС някога?Ако си ползвал ще знаеш,че без съотвтният патрон едното Б трябва да се махне...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сравнение на някои типове леко пехотно оръжие
Collapse
X
-
tconiotconev написа Виж мнение.. никъде не се споменава думата " ШИНА" така, че за мен този термин е измислен от теб имайки в предвид формата, която има т.е. че прелича на шина....
Нека резюмирам твърденията, от които почна спорът, защото се отдалечихме от него:
- При положение, че само 20-30 патрона от носимия БК са в сменяеми магазини, а останалите 150-160 са в шини, кой е основният начин на пълнене при СВТ? Приемаме, че боят не спира, за да могат бойците да прехвърлят патроните от шините в магазините, отделени от пушките. След като поне 80% от носимия боекомплект е в шини, то те са основният начин на пълнене. Този аргумент разбираем ли е за теб, Кало?
- Пълненето с пачки при М1 Гаранд е по-бързо от пълненето с готови магазини при СВТ. Това е моят опит с двете оръжия - какъв е твоят опит с тях? Ако нямаш опит, опитай се да си представиш процеса. Имай предвид, че празната пачка при Гаранд се изхвърля автоматично; при СВТ празният магазин изисква няколко движения по свалянето му и прибирането му в паласка или джоб.
Last edited by Nick; 09-05-2009, 05:22.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
DDD написа Виж мнениеКато писах, изобщо нямах впредвид стандартната конфигурация на М14 от 60-те години, а съвременното и приложение.
Относно късата и дългата цев: точността (групирането) не зависи от дължината на цевта, а от нейната дебелина - по-дебелата цев вибрира по-малко, нагрява се по-бавно и оттам прави по-добри групи. Затова писах, че новото производство на СВД изглежда има по-дебели цеви (последното е видно по различните снимки). Значи може да имаш къса цев с добра точност и дълга цев с добра точност. Зависи колко са дебели. Но пък много дебелата цев тежи много. Точността зависи в по-малка степен и от други фактори като броя на нарезите например (на старите версии СВД мисля бяха 4, а е по-добре да са 6).
Относно стоманата за цевите - сигурно американската е по-качествена, но за практически цели руската върши същата работа, особено като съпoставка нз цените. Имай впредвид, че американския патрон износва повече цевите. А също, че хромираните цеви стрелят по-неточно, но издържат повече изстрели. В най-добрия случай - за 10% повече работа (износоустойчивост) - 4 пъти по-висока цена. Надали си заслужава.
Общо взето - и най-лошата СВД военна приемка сигурно стреля добро до 600 м; и най-добрия съвременен вариант на М14 сигурно не стреля точно на повече от 600 м. Те са направени да стрелят основно до 400 метра. Киф-киф, както казват арабите. А за над 400-600 м. има снайперови винтовки - М24, СВ98, M40, др., защото там скорострелността вече няма значение.
И пак да повторя - не смятам СВД за лоша пушка.
Единственият въпрос който имам е защо юс патрона износва повече ? Това по принцип ли е или важи за някой марки/модели.
После, друго за което се сещам: stainless steel vs. carbon steel. Освен момента с износването, мисля вторият тип цеви се раздуват/вибрират в момента на изстрела по-малко или бъркам ?
По въпроса за нарезите - нещо което поне на мене ми е интересно: видях веднъж на едно стрелбище едно хлапе дето тренираше със спортна пушка и по едно време го заприказвах. не помня нито какво тренираше, нито калибър, нито каква беше пушката защото беше поне преди 5-6год. но запомних нещо което не бях чувал до тогава - от патронника към дулото спиралата на нарезите се скъсява за да завърти куршума по-бързо прогресивно на даваното ускорение. Хлапето каза, че пушката била много скъпа, клуба му я купил щото бил много добър и била правена по поръчка. Някой да знае нещо за такива цеви ?
Снимките са горе, жив и здрав.
Comment
-
.38 Super написа Виж мнение... от патронника към дулото спиралата на нарезите се скъсява за да завърти куршума по-бързо прогресивно на даваното ускорение. Хлапето каза, че пушката била много скъпа, клуба му я купил щото бил много добър и била правена по поръчка. Някой да знае нещо за такива цеви?
ПП. Ето малко Каркани от моята сбирка. Въпрос към знаещите: поне един от показаните модели не е с прогресивни нарези - кой е той?
Last edited by Nick; 09-05-2009, 06:34.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Nick написа Виж мнение"Никъде не се споменава" - имаш предвид, че ти не си го срещал, нали? Това, разбира се, не значи, че терминът не съществува. Освен ако не вярваш, че цялата информация по въпроса е сбрана в твоята "светло сива книжка", датираща от времето, когато другарите се гордееха с употребата на русизми, като "пачка" например - термин, който не съществува в показаното от мен ръководство за Манлихер. Руският термин "обойма" за другия начин на пълнене на магазин се превежда на български като "шина". В руския имаме "пачка" и "обойма", обозначаващи различни приспособления за пълнене - а какви са според теб съответствията им в българския език, "пачка "и "пачка" ли? Т.е. превеждаме руската дума "обойма" с руската дума "пачка" ли? Сериозно ли го твърдиш това?
Нека резюмирам твърденията, от които почна спорът, защото се отдалечихме от него:
- При положение, че само 20-30 патрона от носимия БК са в сменяеми магазини, а останалите 150-160 са в шини, кой е основният начин на пълнене при СВТ? Приемаме, че боят не спира, за да могат бойците да прехвърлят патроните от шините в магазините, отделени от пушките. След като поне 80% от носимия боекомплект е в шини, то те са основният начин на пълнене. Този аргумент разбираем ли е за теб, Кало?
- Пълненето с пачки при М1 Гаранд е по-бързо от пълненето с готови магазини при СВТ. Това е моят опит с двете оръжия - какъв е твоят опит с тях? Ако нямаш опит, опитай се да си представиш процеса. Имай предвид, че празната пачка при Гаранд се изхвърля автоматично; при СВТ празният магазин изисква няколко движения по свалянето му и прибирането му в паласка или джоб.
Така ето снимките:
Comment
-
Nick написа Виж мнение............................
ПП. Ето малко Каркани от моята сбирка. Въпрос към знаещите: поне един от показаните модели не е с прогресивни нарези - кой е той?
1. Манлихер - Каркано , М91 в калибър 6,5мм. с дължина на цевта 780 мм ;
2.Манлихер- Каркано М91/24 в калибър 6,5 мм. с дължина на цевта 680 мм ;
3.Манлихер- Каркано М91/38 в калибър 7,35 мм. с дължина на цевта 538 мм ;
4. Манлихер- Каркано М91TS в калибър 6,5 мм с дължина на цевта 430 мм ;
5. Манлихер- Каркано М91 ( карабина) в калибър 6,5 мм. с дължина на цевта 440 мм ;
Първата мод. 91 понеже е с най дълга цев, а това дава най голяма далечина на полета на куршума, а и точност + скорост / свързано е с вътрешната балистика, но проблема е дали барута който е използван за нея е бил толково качествен че да има изгаряне спрямо тази цев/.
Comment
-
KALO, това дето пишеш за заглушителя на СВД е откровена некомпетентност
в наши дни с доработка на СВД може да се ползва и това:
Ако някой тук проявява некомпетентност, несъответстваща на претенцията му, то това си ти. Пак ще повторя - заглушител на СВД на базата на ПБС се прави серийно от 89-та насам, заедно с специален дозвуков боеприпас за нея (със зелен връх на куршума).
Бъркаш сериозно и в оценката си за разстоянията на стрелба със СВД. Армейският норматив е:
1 изстрел - фигура глава - 300 метра, гръдна фигура - 500 метра, бягаща фигура - 600 метра; 2 изстрела - фигура глава - 400 метра.
стрелбищното разсейване на СВД при равни други условия със снайперски боеприпас() е 36мм на 100 метра, 108мм - 300 м, 240мм на 600м, 320-360мм на 800 метра, 480-560мм на 1000м, 900-1000мм на 1300м. То е равно или по-добро от това на PSG-1, например. Демек, точността на СВД е малко над 1 MOA, което е недостатъчно за съвременно истинско снайперско оръжие.
За сравнение, СВ-98 дава точност от 0,6 MOA (групата е 50мм на 300 метра).
Ник, убеден ли си, че смяната на магазин е по-бавна от пълненето с пачка(това е ползваният в България термин, независимо дали идва от руски и марсиански) при Гаранд? Ако - да, съм съгласен с теб. Нямам опит с пълнене на Гаранд.Last edited by кало; 09-05-2009, 12:24.
Comment
-
майор написа Виж мнениеDDD: 1. това, което си виждал се нарича ТГП/тактический глушитель пламегаситель/,поставен е само на СВУ/СВУА/СВУАС/.Представлява трикамерен компенсатор.Основното му предназначение е намаляване на отката + характерното движение на цевта при изстрел, и премахване на светлинният дамаскиращ признак.Заглушаващият ефект е сравнително малък.Абсолютно грешно е да се сравнява с ПБС. 2. СВДК 9.63х64 е факт."К" означава крупнокалибрена/според руските стандарти/. 3.Долното газоотвеждане е за предпочитане/ако си стрелял с ПК ще разбереш за какво ти говоря/,но е по-трудно за реализация. 4.При G36 е постигнато предостатъчно със съвпадането на осите на приклада и цевта. 6. Престанете с наивни изсмукани аргументи .Не ви ли стана ясно,че конструктивното решение на цевните кутии на руското оръжие от автоматичен/полуавтоматичен/тип не позволява пълноценен тунинг. 7. Не ми се влиза в теоретичен спор за руските мерници - аз съм практик и съм доволен от тях.
2. Вчера гледах сайта на Ижмаш; В 9.63х64 има само ловна Тигър, военните СВД се произвеждат само в 7,62х54. 9.63х64 приет на въоръжение в Русия няма и няма такова военно оръжие; Може да има експерименти, но да се стигне до приемане на въоръжение - пътя е много дълъг, а и този калибър няма никакво предимство за снайперови цели, пред сегашния в СВД. Виж ако практикуваш снайперова стрелба по мечки или лъвове - може.
3, 4. За долното отвеждане ти писах, няма да те разубеждавам;Помисли си дали обаче поведенинието на ПК при стрелба не се дъжи на нещо друго, напр. теглото, баланса на оръжието и т.н. Фактите са, че при съвременните щурмови винтовки никой не ги конструира с долно бутало, а ти си прави сам изводи!
7. Не разбирам за кои мерници спорим?
Comment
-
Честно казано, не виждам особен смисъл да спорите за зареждането при СВТ-40/"Гаранд" М1, след изнесената от Ник информация. Ако воникът разполага само с 2-3 пълнителя по 10 патрона, а целият му останал боекомплект е в шини, то е ясно, че най-често ще се прилага пълненето от шина, ан е с пълнител - поне след изразходването на боекомплекта в пълнителите. Разбира се, ще зависи от интензивността на сражението, но като цяло ще се случва достатъчно често (особено като се има предвид, че в повечето случаи огън се води интензивно и не прицелно - за да се принуди противника на свой ред "да не се показва много" (да не води прицелен огън) или да спре да се движи).
Остава открит въпроса все пак кое е по-бързо - махането на изпразнения пълнител, прибирането му, ваденето и поставянето на следващия или зареждането на "Гаранд" от шината. Мисля че Ник може да каже кое как е, след като притежава двете оръжия.
Що се отнася до спора пачка/шина - товае терминологичен спор и не е по същество. Ако има съществена разлика между предназначенето и използването, то е разумно да има и отделни понятия, независимо дали са общоприети или не.
ПП Мислех си дали да не отделя мненията, посветени на СВТ-40/"Гаранд" в отделна тема, по съвета на Динайн, но са доста омешани, а и не виждам за какво още може да се спори.
Comment
-
KALO + DDD, тук съм не за да споря излишно и да доказвам компетентност,а да допъня личната си информация. 1. Кало,това отпред на СВД-то според мен е т.нар. тактически заглушител,няма нищо общо с ПББС. 2. Руски 7.62х54 с дозвукова скорост не съм срещал,ако получиш информация - изпрати я. 3. Може да се изполсва ПББС и при СВД,но това е СВД 7.62х39 румънско производство/да ги пита защо им е,като си имат АК/ или СВД/А/ 74,което е друг кал...Конструирани са ПББС/1/2/за 7.62х39УС , и ПББС за 5.45х35.5 /патрон7У1-5гр.куршум/. + разл. им интегрирани заглушители. 4. DDD, ти не ми говориш нито за ПББС,нито за ТГП-В, а за заглушител снижаващ, но не напълно демаскиращите фактори на изстрела. АМА КОЛЕГА,това,което ти наричаш заглушител според руската терминология е ТГПто/тактической глушитель пламегаситель/. Подобни приятни устройства/тактически заглушители/са навлезли масово в пушкалата и са много удачни - зависимост от поставената задача ще си стреляш и с дозвуков,и със свръхзвуков боеприпас/въпрос на предварителна подготовка на пушката/ 5. DDD, конструиран е снайперски боеприпас 9.3х64 именно на базата на ловният и СВДК за него. 6. Аз лично бих предпочел СВДУто-това вече е нещо по-прилично.Last edited by майор; 11-05-2009, 20:24."Тяжело в деревне без Нагана, когда у соседа есть!..." ... ...
Comment
-
майор, с оглед на демонстрираната от теб явна некомпетентност по всеки оръжеен проблем, то всякакъв разговор на подобна тема с теб е излишен. няма как да не бъда груб и за заявя, че пишеш откровени глупости. подозирам, че познанията ти са главно от нета или от чичковците от близкото стрелбище...
Comment
-
кало написа Виж мнениемайор, с оглед на демонстрираната от теб явна некомпетентност по всеки оръжеен проблем, то всякакъв разговор на подобна тема с теб е излишен. няма как да не бъда груб и за заявя, че пишеш откровени глупости. подозирам, че познанията ти са главно от нета или от чичковците от близкото стрелбище...
Comment
-
а, за СВДК изобщо не говоря, най-малкото защото за нея аз писах първи в този форуми преди бая временце, включително и с посочените снимки. тоест, не в това е противоречието с т.нар. майор, а в глупостите, изписани за СВД, за заглушителите и боеприпасите, за АК и още бая неща, които човек, имал вземане.даване с оръжие, няма как да изпише. Имаше преди време тук един, дето бъкел не разбираше, та се питам дали нямаме някакъв рецидив...
Comment
-
кало написа Виж мнениемайор, с оглед на демонстрираната от теб явна некомпетентност по всеки оръжеен проблем, то всякакъв разговор на подобна тема с теб е излишен. няма как да не бъда груб и за заявя, че пишеш откровени глупости. подозирам, че познанията ти са главно от нета или от чичковците от близкото стрелбище..."Тяжело в деревне без Нагана, когда у соседа есть!..." ... ...
Comment
-
Колеги по хоби виждам, че всички се интересуваме от оръжието, но да не се надяваме, този интерес е свързан с неговата пошла страна, а от положителната и за това предлагам:
1./ Нека за целта да си създадем някой правила относно комуникациите във форума зада няма наличие на детския принцип " той е крив, а аз съм прав" и за целта да си изпишат тези правила за да имаме взаимно уважение.
2./ Нека модератора или администратора да следи темите които се пишат и да няма такива общи теми ада бъдат профилирани.
3./ Нека да няма обидни нападки дори и някой да сбърка, защото идеята на един форум е да се учим най образно казано един от друг.
П.П. Радвам се, че тука има по спокойна обстановка, което е свързано с въпросното излушване, а така също, че няма обидни нападки един към друг.
П.С. Лично аз изключително искам да притежавам М1А на спрингфил армори. Това оръжие лично аз го сравнявам с АК заради излъчването което има. Имам Фил за разглобяване и сглобяване на М1А и на М1Гаранд + подръжка и смазване на оръжието, та затова моля Ницк да разкаже всичко за тези оръжия и по точно за М1А на спрингфилд.
Comment
Comment