Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Леките оръжия на РККА

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Luchs написа
    Някой може ли да ми обясникакво се разбира леко и тежко оръжие особено по отношение на огнестрелните оръжия>?

Под леко стрелково оръжие се разбира, такова оръжие, което може да се пренася и обслужва от един човек. С други думи индивидуално стрелково оръжие. Тежко стрелково оръжие пък означава, такова оръжие, за транспортирането и употребата на което са нужни повече от един човек.
    Пример: Картечницата РПК е леко стрелково оръжие, защото се обслужва от един човек, а ПК се води за тежко стрелково оръжие, защото за обслужването й са нужни двама души - картечар и помощник картечар. Това е в общи линии разликата.

Comment

е тогава като какви се водят РПГ тата и гратанометите от типа барабанни и едностволни>?

Comment

Зависи от калсификацията. Но по идея спомагателното въоръжение (т.е., това, което е за специализирана отбрана или пък за огнева поддръжка на пехотното отделение/взвод) е по-скоро "тежко". Но като се намесят да речем подстволните гранатомети нещата стават малко объркани.

Comment

Luchs написа
          е тогава като какви се водят РПГ тата и гратанометите от типа барабанни и едностволни>?

РПГ-то се води тежко оръжие, там имаме като разчет - ерпегист, помощник ерпегист. Барабанните, подцевните и т.н. гранатомети, може да се квалифицират като леки оръжия. Въобще идеята на това разделение произлиза, не толкова от моща на оръжието, колкото от неговата мобилност или възможност за обслужване от определен брой лица.

Comment

е добре де РПГ то тогава може да е леко оръжие се пак един стреля и един си мъкне раничката с ракети

Comment

Luchs написа
              е добре де РПГ то тогава може да е леко оръжие се пак един стреля и един си мъкне раничката с ракети
              Точно, точно така....сега проверих за справка. РПГ го водят като "Лека противотанкова гранатохвъргачка" или гранатомет - няма значение. Извинявам се за неточността!!!

Comment

Добре а каква е разликата между гранатомет и ракетомет от това дали е калибрен подкалибрен или надкалибрен боеприпаса или от маршевия двигател на ракетата>?

Comment

Luchs написа
                  Добре а каква е разликата между гранатомет и ракетомет от това дали е калибрен подкалибрен или надкалибрен боеприпаса или от маршевия двигател на ракетата>?

Ракетомет...??? :sm186: Поясни малко, какво точно е това. Названието, честно казано, не ми говори нищо. Дай пример с някое съществуващо оръжие от този вид. Може би съм го срещал, но под друго име.

Comment

AYB написа
                    Ракетомет...??? :sm186: Поясни малко, какво точно е това. Названието, честно казано, не ми говори нищо. Дай пример с някое съществуващо оръжие от този вид. Може би съм го срещал, но под друго име.
                    ракетометите са едноразовите гранатомети със пускови тръби от пластмаса които след това се изхвърлят от типъ на руските - огнемет и муха мисля че този тип оръжия за ракетомети и все пак мисля че разликата между ракетомета и гранатомета е във двигателя гранатомета е на база изгаряне на взривното вещество още в цевта на оръжието а ракетомета си има маршеви двигател............................поне така мисля

Comment

РПГ е реактивен противотанков гранатомет. Гранатометите за ендократно използване нямат мисля никаква принципна разлика по отношение на начина на задвижване на бойната глава с тези за многократно. Може да се въведе някакво условно разделение на "ракетохвъргачки" (ракетомети) и "гранатохвъргачки" (гранатомети) единствено на базата на това дали бойната част (гранатата) се задвижва от собствен движител, такъв, намиращ се в едно цяло с нея, или се задвижва от метателен заряд. Тогава първите ще са "ракетомети" или "ракетохвъргачки", а вторите, "гарнатомети" или "гранатохвъргачки". Доколкото схващам, в този случай в категорията на "гранатометите" или "гранатохвъргачките" ще влязат подстволните такива, както и тези с пълнител (например, 30 мм и 40 мм, включително автоматичните), докато в категорията на "ракетохъвргачките" или "ракетометите" ще влязат всички типове РПГ-та.
                      Това разделение може да се въведе от гледна точка на това, че "граната" се използва за бойна част, която се мята, т.е., задвижва се от външна за нея сила, докато "ракета" се използва за бойна част, която се движи сама. Както е посочено и от теб, Luchs.

Comment

gollum написа
                        РПГ е реактивен противотанков гранатомет. Гранатометите за ендократно използване нямат мисля никаква принципна разлика по отношение на начина на задвижване на бойната глава с тези за многократно. Може да се въведе някакво условно разделение на "ракетохвъргачки" (ракетомети) и "гранатохвъргачки" (гранатомети) единствено на базата на това дали бойната част (гранатата) се задвижва от собствен движител, такъв, намиращ се в едно цяло с нея, или се задвижва от метателен заряд. Тогава първите ще са "ракетомети" или "ракетохвъргачки", а вторите, "гарнатомети" или "гранатохвъргачки". Доколкото схващам, в този случай в категорията на "гранатометите" или "гранатохвъргачките" ще влязат подстволните такива, както и тези с пълнител (например, 30 мм и 40 мм, включително автоматичните), докато в категорията на "ракетохъвргачките" или "ракетометите" ще влязат всички типове РПГ-та.
                        Това разделение може да се въведе от гледна точка на това, че "граната" се използва за бойна част, която се мята, т.е., задвижва се от външна за нея сила, докато "ракета" се използва за бойна част, която се движи сама. Както е посочено и от теб, Luchs.
                        М ,да чисто исказано това ми беше мисълта........

Comment

ОТ
                          в такъв случай, както правилно беше посочено, само подстволните гранатомети и автоматичните такива, биха имали правото да се наричат гранатомети. но практиката показва друго. всъщност в практиката ракетомет/ракетохвъргачка няма. Иначе и СПГ-9, и 73-мм оръдие Гром трябва да са ракетомети...

Иначе, имам чувството, че в темата незаслужено се пренебрегва ОСНОВНОТО леко стрелково оръжие на РККА - Мосин-Наган и модификациите й. Всъщност, този вид пушки са и основното оръжие на Вермахта. Интересно е да се отбележи още, че във Вермахта, дори в началния период на войната, процентът на картечните пистолети е по-малък от този в РККА.

ПП - "Р" в абревиатурата РПГ не означава "реактивен", а "ръчен"
                          Last edited by кало; 08-08-2006, 13:15. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Да, съгласен съм - внесох това уточнение от гледна точка на как биха изглеждали нещата ако се въведе някакъв ред в названията. На пракитка обаче такова разделение не се използва при назоваването.

А ако се върнем към темата, то отново ще се съглася с теб, кало (даже ннаписах нещо такова по-долу) - и в РККА, и във Вермахта основното пехотно въоръжение си остава магазинната винтовка, всички останали (картечни пистолети, полуавтоматични винтовки, карабини и автомати) са спомагателни или специализирани оръжия, но основната маса пехота е въоръжена с пушки до края на войната. Във Вермахтът има значително по-малко картечни пистолети, а и самозарядни винтовки, отколкото в РККА, но мисля че там (както донякъде и в РККА) картечният пистолет се разглежда като спомагателно въоръжение, често е оръжие за спомагателните подразделения или пък за подофицерите.

ПП Благодаря за уточнението, за си мислех че е "реактивен".

Comment

в някои източници наистина се среща като "реактивен", което не е лишено от логика, но все пак си е "ръчен". ОТ - между другото в документите понятие като АК-47 например няма, има 7,62-мм Автомат система Калашников, обр.1947 г. или кратко - АК

Comment

кало написа
                                ОТ
                                в такъв случай, както правилно беше посочено, само подстволните гранатомети и автоматичните такива, биха имали правото да се наричат гранатомети. но практиката показва друго. всъщност в практиката ракетомет/ракетохвъргачка няма. Иначе и СПГ-9, и 73-мм оръдие Гром трябва да са ракетомети...

Иначе, имам чувството, че в темата незаслужено се пренебрегва ОСНОВНОТО леко стрелково оръжие на РККА - Мосин-Наган и модификациите й. Всъщност, този вид пушки са и основното оръжие на Вермахта. Интересно е да се отбележи още, че във Вермахта, дори в началния период на войната, процентът на картечните пистолети е по-малък от този в РККА.

ПП - "Р" в абревиатурата РПГ не означава "реактивен", а "ръчен"
                                Да не ти противоречи но СПГ-9 и Гром са безоткатни оръдия не ракетомети това че изтрелват снарядите на базата на реактивен принцип не ги прави ракетомети,ракетомета а леко преносимо оръжие а не тежко..........СПГ-9 е на тринога със цев виждал съм варианти и на шасито на джипове а Грома е монтиран във купола на БМП-1 заедно със една Малютка...........така че ракетомети лично за мене са си едноразовите от типъ муха и огнемет изтрелваш ракетата и хвърляш.......

Comment

Working...
                                X