Снайпери

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • uzi71
    ветеран
    • Sep 2004
    • 991

Няма сърдитни, просто не ми се спори напразно. Иначе за сфера и ВДВ погледни снимката.

За пушката - 0.3 МОА си е чудесно постижение, макар че чак такава точност едва ли е необходима на снайпер.

Comment

• Лейн
      ветеран
      • Feb 2006
      • 7116

0,3 май е сред високите постижения при снайперите по принцип. При М24 до 300 ярда е 0,6МОА, при TRG 42 e около 0,5, при AI AW - под 0,5. Тоест, турското заявление звучи малко съмнително. Общо-взето за точност от 0,3 трябва специално, не серийно изработена пушка, с много голяма цена.

Иначе, при автоматичните - средно 1,5-2,2МОА.

Comment

• Лейн
        ветеран
        • Feb 2006
        • 7116

uzi71 написа
        Няма сърдитни, просто не ми се спори напразно. Иначе за сфера и ВДВ погледни снимката.
        http://www.newsland.ru/news/detail/id/494682/
        Така, къде на тази снимка има човек от ВДВ? И къде има Сфера? Човекът най-вероятно е някоя от вътрешните спецчасти, или Алфа/Вимпел или нещо подобно. Сфера е тежък (2-3 кг) стоманен или титанов противокуршумен шлем, съставен от три части (две странични) и централна, които се вкарват в специални джобове, вързани с връзки, за да добие окончателния си вид:

Още за него - http://ohrana.ru/equipment/special/2516/

На снимката, освен че човекът не е от ВДВ, и шлемът не е Сфера, а спецназовският Маска-1, който пък е развитие на съветския спецшлем Алтын:

А ето така са екипирани в разузнаването на 45 опсн

Comment

• DDD
          ветеран
          • Jan 2008
          • 538

Този ОРСИС Т-5000 не е нещо в повече от Сако ТРГ; А освен това тежи и с поне килограм повече от Сако-то;

Comment

• DDD
            ветеран
            • Jan 2008
            • 538

Турската JNG-90 в калибър 7,62х51, тежи с повече от килограм от SAKO TRG-42 в калибър 338 лапуа и с килограм и половина повече от съответната и SAKO TRG-22в калибър 7,62х51; Това в бойна приложение никак не е малко;
            Ако вземеш 15 килограмова бенчрест пушка, ще можеш да правиш групи от 0,1 МОА, но дали бойните и качества ще бъдат също толкова високи?

Comment

• Лейн
              ветеран
              • Feb 2006
              • 7116

Какъв ти е личният опит с посочените пушки?

Comment

• Лейн
                ветеран
                • Feb 2006
                • 7116

DDD написа
                Този ОРСИС Т-5000 не е нещо в повече от Сако ТРГ; А освен това тежи и с поне килограм повече от Сако-то;

Може би трябва да си промениш данните. Т-5000 е с 400 гр. по-тежка от празен и без магазин TRG-42 7,62, и пак с толкова в 338LM.

Турската пушка също не е много по-тежка.

Но въпросът за масата е бая спорен. При болтовите пушки често масата е голяма заради цевта, а и по-голямата маса означава по-точен изстрел. Разбира се - и по-малка мобилност и маневреност на снайпериста. Основният тактически снайпер на американците - М24 тежи 7,4 кг напълно снаряден. И това е нормална маса за тази категория оръжия. Модернизираният вариант - M24E1 (кръстен XM2010) празен и без прицел е 5,5 кг.

Comment

• DDD
                  ветеран
                  • Jan 2008
                  • 538

И аз искам да те попитам същото: ти е личният опит с посочените пушки?
                  ТГР 42 съм я разглеждал.
                  Що се отнася до Орсиса, в калибър 338 лапуа, теглото е точно с 1,1 кг повече от ТГР в същия калибър (това по данни от сайтовете на производителите).
                  Като се обсъжда бойната ефективност на даден снайпер, е добре да се види в колко армии е приет на въоръжение (щото бойно приложение за повечето няма или данните са съвсем оскъдни); Гледам за турския - само в Турция и Азърбайджан; Не звучи много сериозно; М24 също не е много представен по света (нещо не го харесват).
                  М24 без оптиката и магазина е към 5,4 кг (с 24 инчова цев); ТГР е 4.9 в кал.7,62х51 с 26 инчова цев. Не мисля че може да се говори за нормална маса при снайперовото оръжие, колкото по-леко, толкова по-добре за боеца. Въпросът е да се намери най-доброто съотноение необходима_точност/тегло.

Comment

• uzi71
                    ветеран
                    • Sep 2004
                    • 991

Повечето снайперови оръжия в света имат малко или много близки характеристики и основа върху която са разработени, а къде какво е прието на въоръжение зависи преди всичко от цената, политиката и ..... разбира се комисионните на когото трябва.

Comment

• Лейн
                      ветеран
                      • Feb 2006
                      • 7116

И аз искам да те попитам същото: ти е личният опит с посочените пушки?
                      Нямам, и затова не им давам оценки. Тоест - не съм тръгнал да сравнявам бойните качества на посочените пушки.

Иначе - Орсис Т-5000 338LM e 6,2 кг, а TRG-42 338LM във военно изпълнение е между 5,5 и 5,8.

И още - много често приемането на дадена система на въоръжение не е чак толкова пряко свързано с бойните му качества, а има бая икономически и политически измерения.

Comment

• Sailor_Malan
                        генерал-майор
                        • Feb 2006
                        • 2792

При болтовите пушки често масата е голяма заради цевта, а и по-голямата маса означава по-точен изстрел.
                        Аз това малко не го разбрах. Как по-голямата маса води до по-точен изстрел? Може ли да ми разясните като за несведущ? Пътьом може и да ми разкажете защо Глиганите на Морската пехота (USMC Scout Snipers) ползват сравнително леки пушки като Мк. 11 Мод. 0 ако тежката пушка гарантирала по-точен изстрел?
                        Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

• Лейн
                          ветеран
                          • Feb 2006
                          • 7116

Масата на Mk 11 Mod 0 празна е 6,9 кг. От какво точно е "сравнително по-лека"? USMC e в процес на замяната й с М110, която, заредена, е с маса 7 кг без 60 гр. Но, както беше посочено, точността на автоматичните снайперски пушки е трудно съпоставима с тази на болтовите - при М110 средната точност със снайперски боеприпас на серия от 10 изстрела на 300 ярда е 2,2 MOA. За сравнение - повечето съвременни болтови пушки дават на същата дистанция 0,5МОА, а СВД - в зависимост от боеприпаса - 1,24/1,04/2,21 (снайперски с цев с ход на нареза 240мм, снайперски с цев с ход на нареза 320мм, с обикновен винтовъчен патрон). Изискването към М24 е да дава средно 1,18MOA на тази дистанция.

Иначе - по-голямата маса означава - 1. удебелена цев със съответните положителни последици като намаляване на колебанията при изстрел, по-бавно и равномерно разпределение на повишената температура, водещо до запазване на първоначалната балистика 2. намаляване на силата на отката, водещо до малко колебания в процеса на изстрела, по-малко време за повторно прицелване, по-малко травми за оператора

Comment

• DDD
                            ветеран
                            • Jan 2008
                            • 538

Sailor_Malan написа
                            Аз това малко не го разбрах. Как по-голямата маса води до по-точен изстрел? Може ли да ми разясните като за несведущ? Пътьом може и да ми разкажете защо Глиганите на Морската пехота (USMC Scout Snipers) ползват сравнително леки пушки като Мк. 11 Мод. 0 ако тежката пушка гарантирала по-точен изстрел?
                            Тежката (дебелата) цев има по-малки вибрации при изстрел и оттам води до по-голяма повторяемост (по-добра групираност на попаденията).

Comment

• Sailor_Malan
                              генерал-майор
                              • Feb 2006
                              • 2792

От какво точно е "сравнително по-лека"?
                              От всички пушки '50 калибър примерно а даже и от .338цата на Барет примерно.

Тежката (дебелата) цев има по-малки вибрации при изстрел
                              Може би задавам лаишки въпрос но free floating цевите, не водят ли до сходен ефект?
                              Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

• uzi71
                                ветеран
                                • Sep 2004
                                • 991

По принцип всички пушки при които се търси висока точност са с такива цеви

Comment

Working...