Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Химия на Бронята

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

на мен ми е интересно и друга особенност на изготвянето на танковете , примерно страничния лист на Т-34 които в предната част е заострен < се е изрязвал от правоъгълен лист , а били могло листа направо да излиза излят в формата нужна за танка и после валцуван или кован ?

Comment

Технологията не е толкова проста. По време на ВСВ стоманата се е произвеждала в сименс-мартенови пещи, отливана е на блокове, валцувана е на блуминг-слябинг и едва след това е валцувана на дебел лист. Технологично не е било възможно да се лее на лист( непрекъснатото разливане на сляба се развива след войната),а производителността ще бъде безумно ниска, а при голямата нужда от танкове това не е допустимо.

Comment

mitio-minchev написа
        Броневата стомана се легира главно с манган, попадал съм на документи за кремиковското находище изследвано от германците през 1940 год.,в самото начало на ВСВ, независисимо че рдата е комплексна и съдържа манган, те са се отказали от разработването ,въпреки големите нужди от бтонева стомана, след войната руснаците го обявиха за перспективно и построиха Кремиковци..... Ние произвеждахме бронева стомана по съветска технология
        По този въпрос, мисля, че германците са се оказали прави, обогтаяването на рудата на Кремиковци е възможно в лабораторни условия, но за нуждите на производството този метод е финансово неоправдан, неслучайно Кремиковци работо с вносни суровини.
        А колкото до легиращите елементи, наистина в карая на войната Германия страда от недостиг на манган и молибден и се налага внос по "странни" начини например с подводница от Южна Америка, разбира се такъв внос е недостатъчен за производството.
        "...а крилете биват всякакви-каза враната..."

Comment

броня

Госода, разгледайте прикачените снимки, надявам се че ще ви дадат много отговори на дискутираните въпроси. За съжаление нямам снимки на тридесет и четворка. Това са снимки на петдесет и петица - предна дясна част - челна и странична броня, а третата снимка е на яаст от купола.Не занам дали имам разрешен по-голям обем за снимки, но мога да кача ролки(катки),тракове и др.

Comment

Не, в грешка си , това е дъното на Т-55АМ2, по точно част от носа и дъното, парчето лежи на горният челен лист с дъното обърнато на горе.

Comment

Прав си, това е дъното и е от страната на кемафа.

Comment

амо имаш разрез на горният допълнителен лист много ще ти се зарадвам.

Comment

Трябва да го потърся, ако е останал в понеделник може да го имам на снимка

Comment

това на 4-ти километър ли го снимаш?

Comment

Не

Разгледай тази железария и можеби ще откриеш нещо. На едната снимка се вижда среза на горния челен лист и мисля че от него почва хоризонталния с люка на механик-водача. дръгия куп е от по лека машина-МТЛБ или БМП
                      Last edited by mitio-minchev; 02-02-2007, 17:46. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

не, това пак е дъното, на мен ми се искаше разрез за да видя конструкцията, но рпедполагам са ги изсипвали и челният лист като по-тежък е все затрупан, иначе другото са вериги и задвижващо колело от МТЛ/Гвоздика/БМП-23

Comment

mitio-minchev написа
                          Прав си, това е дъното и е от страната на кемафа.
                          Точно това е. Вижда се остатък от скоростния лост и привода и се търкаля се и едно "командирско ограждение". Ако има още снимки на 55-ци, пускай!

Comment

Физика срещу химия

Химия на бронята, химия на бронята... Физиката (на падащ снаряд от корабно оръдие) бие химията както си иска! Physics rules!

Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Не е останало много от Pz.IV-ката ...физиката бие химията ..но с тия корабни оръдия няма как да е друго яче ..то почти всеки танк е с корабно оръдие и размазва всичко :mhehe: :38: Т-34 rules

Comment

въпрос - в празните части - там, където е показана защитата на кемафа - между горния и долния слой - имало ли е някаква вложка, демек нещо слагоно ли е, или си е така?

Comment

Working...
                                X