на мен ми е интересно и друга особенност на изготвянето на танковете , примерно страничния лист на Т-34 които в предната част е заострен < се е изрязвал от правоъгълен лист , а били могло листа направо да излиза излят в формата нужна за танка и после валцуван или кован ?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Химия на Бронята
Collapse
X
-
Технологията не е толкова проста. По време на ВСВ стоманата се е произвеждала в сименс-мартенови пещи, отливана е на блокове, валцувана е на блуминг-слябинг и едва след това е валцувана на дебел лист. Технологично не е било възможно да се лее на лист( непрекъснатото разливане на сляба се развива след войната),а производителността ще бъде безумно ниска, а при голямата нужда от танкове това не е допустимо.
Comment
-
mitio-minchev написаБроневата стомана се легира главно с манган, попадал съм на документи за кремиковското находище изследвано от германците през 1940 год.,в самото начало на ВСВ, независисимо че рдата е комплексна и съдържа манган, те са се отказали от разработването ,въпреки големите нужди от бтонева стомана, след войната руснаците го обявиха за перспективно и построиха Кремиковци..... Ние произвеждахме бронева стомана по съветска технология
А колкото до легиращите елементи, наистина в карая на войната Германия страда от недостиг на манган и молибден и се налага внос по "странни" начини например с подводница от Южна Америка, разбира се такъв внос е недостатъчен за производството."...а крилете биват всякакви-каза враната..."
Comment
-
броня
Госода, разгледайте прикачените снимки, надявам се че ще ви дадат много отговори на дискутираните въпроси. За съжаление нямам снимки на тридесет и четворка. Това са снимки на петдесет и петица - предна дясна част - челна и странична броня, а третата снимка е на яаст от купола.Не занам дали имам разрешен по-голям обем за снимки, но мога да кача ролки(катки),тракове и др.
Comment
-
Гост
mitio-minchev написаПрав си, това е дъното и е от страната на кемафа.
Comment
Comment