Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Военна промишленост в България
Collapse
X
-
Odzava написаСглобявали сме Т-55 според запознати. За Т-62 не съм чувал. А Т-72 не сме правили със сигурност.
А танка беше онова устройство с дългата тръба отпред, нали? :p
"Бетонпомпи" от посочените типове събираха в един завод в град Търговище.Ако не ме лъже паметта наричаше се "ТРЗ Хан Крум".После пак там нарязаха стотици годни машини между които и не малко Т-34 в движение. "Каква загуба за военноисторическите ни музеи господи".Виждал съм доста 72-ки там при това не само с български опознаватрелни знаци.Имаше и такива с Чешки и Източногермански.Тогава бях прекалено малък,за да задавам въпроси на които някой да си направи труда да отговори,та така и не разбрах чий го търсят там.Интересното е,че преди десетина години бяха докарали една камара БТР-и с типично руска конструкция,но с !!!Турски !!! опознавателни знаци.
Comment
-
После пак там нарязаха стотици годни машини между които и не малко Т-34 в движение. "Каква загуба за военноисторическите ни музеи господи".
Когато дядо ми е бил във Военното в Търново, Т-55 тъкмо е бил въведен на въоръжение. Разказвал ми е, че са пазели такава секретност, че при техническата му документация, ходиш придружен от двама войници които те следят през цялото време. Та тогава използвали Т-34-ките и някакъв танк, на който той му вика "Майбах" ( предполагам Pz-II ), за тренировъчни мишени - стреляли по тях с Т-55-ците. Е на това му викам загуба за музеите! Кой знае колко машини са попиляли..."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
Майбах си е популярен като Pz-IV или Т-4.По онова време те както и Т-34/85 са били просто стара техника.Но запазени 34-ки до последните години на миналия век вече са си експонати.Само дето у нас по традиция никой не го е грижа ако няма далавера.А да вземе да се погрижи за производство на нещо или не дай боже да хвърли пари за разработка.....абсурд.Терем правеха пачка докато имаше от къде и какво да се крадне,после ...станаха история.
Comment
-
В интерес на истината в България е имало много малко Т-55.
Масово са доставяни Т-54, които през годините са се обновявали и са докарвани до стандарта Т-55.
Т-34/85 може да е бил стар танк, но реално до към средата на 60-те е основния боен танк на НРБ.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
55 бяха оkoло половината от съременните танкове
1951 написаВ интерес на истината в България е имало много малко Т-55.
Масово са доставяни Т-54, които през годините са се обновявали и са докарвани до стандарта Т-55.
Т-34/85 може да е бил стар танк, но реално до към средата на 60-те е основния боен танк на НРБ.
Какъв е % на чистите 55-и не е от толкова голямо значение защото разликите с Т-54 са почти козметични- веригата ГМШ, ежектора на оръдието, картечницата ПКТ( но старата СГМТ остана широко да се използва,изпитвах истински ужас от нея), няколко подобрения в уреди и агрегати..........
Comment
-
Може би не съм бил съвсем точен - интересува ме самата Военно-инженерна работилница - история, снимки, производствена номенклатура...Благодаря все пак че ми помогна да изровя стария архив за радиостанциите."...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми
Comment
-
ЗА Т-72
1951 написаКолега, грешно съм се изразил явно.
Не споря, че Т-54/55 бяха в огромно количество. Мисълта ми беше, че Т-54 са повече от Т-55. Говоря в оригинал. Ясно е че всички после станаха Т-55.
А иначе ми се струва, че Т-72 бяха точно 333 броя.
Comment
-
dibo написаИ трите танкови бригади ли са били с Т-72?
Comment
Comment