Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Военна промишленост в България

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Военна промишленост в България

    Военна промишленост в България

    Тази тема ще е за Военна промишленост в България с информация за заводите и продукцията им

    Арсенал - Казалък http://www.arsenal-bg.com/

    Арсенал - Казанлък е многофункционална инфраструктурна компания с водеща роля в националната икономика и има традиции в проектирането, производството и търговията с военна и цивилна продукция. Съгласно изискванията на ISO 9001, Арсенал има изградена Quality Management System за проектиране, производство, доставка и сервиз на Фрезови машини, Колонни пробиващи машини, Фрезови машини с Цифрово Управление, Машинни центри и Специални машини, по задание на клиента.

    #2
    ще пишете ли за преди промените? според мен е интересно да се направи съпоставяне "now and then". а и много хора ще узнаят, че са живели до военен завод :-)

    Comment


      #3
      През 80-те години България е сред 10-те основни страни износители на оръжие в света. Но не сме обявявали официални данни за военното производство в страната. През 1998 в България е имало 20 военни завода, в които работят 42 000 души в около 100 производствени комплекса. Това е по данни на НИСАТ*. Военната ни продукция е предназначена главно за експорт. Българската оръжейна индустрия е от среден капацитет и произвежда малки и леки оръжия - от пистолети и револвери до картечници и оръдия, както и боеприпаси. Оръжията се правят главно по руски лиценз и са известни с ниска цена и добро качество.

      През последните години заводите се ориентираха към оръжия с натовския калибър 5,56х45 мм. Трите най-известни български заводи са:

      Арсенал - компанията доминира на пазара за леко оръжие. Произвежда автомати, картечници, оръдия и гранатомети. През 2000 г. в предприятието работят 5500 души, 2-3% от продукцията е за българския пазар, останалата се изнася.

      Аркус - през 1999 фирмата беше продадена за 12 млн. долара на "Аркус-България". В нея работят 1460 души, които произвеждат огнестрелни оръжия, боеприпаси, гранати и мини.

      Пима - в компанията работят 1300 души. Оборотът й е 215 млн. долара. Там се произвеждат 82-мм оръдие, части за автомати и пълнители.

      ----------------------------
      * Норвежка инициатива за търговия с малки оръжия
      (\_/)
      (°_°)
      (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

      Comment


        #4
        гр. Трявна: някога заводите "Иван Йонков" и ЗИНОР "Победа" (завод за инструменти, нестандартно оборудване и ремонт). двете трудно се разграничават, тъй като общо взето деляха една територия според моите детски спомени. по-късно предприятията са слети, минават под шапката на ГАМА Габрово, после пак са самостоятелни и до преди няколко години бяха "Трема". от всичките реорганизации накрая се стигна до покупка от РМД и пълното затриване на завода.

        площи и брой на работниците, още повече оборот не мога да цитирам - честно казано не ги и знам. производството (известното на мен) - части от лафетите на ЗУ23 (може би дори целите лафети; цевите и затворите идват от Сопот), за снаряди за оръдието не съм сигурен; муниции за 115мм танково оръдие (Т62); муниции за 125мм оръдие Д81 (Т72), включително подкалибрения "Манго" - третата в света(!) страна с такова производство сме (за малко, обаче); 122мм снаряди за М30; 250кг авиобомба, по-късно производството е предадено на "Дунарит" Русе. метателния заряд за 125 мм първоначално е в метални гилзи, по-късно директно от Съветския Съюз с ферибота до Варна пристигат сандъците със заряди с изгаряща гилза (около $150 на бройка).

        отделни халета има в други селища от общината, заводът строи филиал в Ивайловград. служители на завода работят в Либия, Ирак и Судан (ако си спомняте преди 5-6 години съединените щати нанесоха удар по завод там, обаче по фармацевтичния вместо по този за мини, който е изграждан с изключително българска помощ).

        ако мога да се сдобия с още данни ще добавям.

        Warlord написа
        ... Там се произвеждат 82-мм оръдие, части за автомати и пълнители....
        от какъв тип е оръдието? безоткатно?
        Last edited by 3F122; 05-02-2006, 16:47. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

        Comment


          #5
          Мнението, което пиша е изградено на базата на факти на на 100% достоверни.
          Чувал съм, че в Шумен, е имало военен завод, който не е бил на обществено достояние, ако има някой от Шумен, би трябвало да знае, защото се смята, че се е намирал някъде около Илчов баир(така се нарича част от Шуменско плато), в нещо като пещери(аз наистина съм виждал такава, но вече в нея няма нищо...), чувал съм че се произвеждали леко стрелково оръжие, до колко е вярно това аз не мога да гарантирам, но ми е интересно и ето, че има и такава тема...
          Ако някой знае нещо повече около тази легенда нека добави...
          По-лесно е да се развърже завързаното, отколкото да се съедини разделеното.
          --- Цицерон ---

          Comment


            #6
            3F122 написа
            от какъв тип е оръдието? безоткатно?
            Не разполагам с по-подробна информация за сега.

            А така като сме тръгнали с разнищването на легенди и слухове и аз да питам, някой знае ли повече за оръжейните доставки, които сме правили за африкански държави през 70-те и 80-те... а да и да питам защо по дяволите военните рият от толкова години в скалите и камъняците край село Царичина и то в пълна секретност.

            п.п. ако някой го е страх да изнася секретна информация да пише на ЛС.
            (\_/)
            (°_°)
            (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

            Comment


              #7
              а да и да питам защо по дяволите военните рият от толкова години в скалите и камъняците край село Царичина и то в пълна секретност.
              Това не мисля че има нещо общо с оръжейната индустрия. Теории има много - от древни гробници, заровени съкровища, заровен там НЛО преди десетилетия до магнитни полета, тайни бункери от ВСВ(със съкровища естествено), че и до духове и призраци в някакво подземие. Теории много Но както каза, работи се в пълна тайна и никой не знае със сигурност.
              Миналото лято неколцина приятели ходиха дотам, правеха снимки и интервюираха местни жители. Но за целта трябва да се направи нова тема.
              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
              "But I know none, and therefore am no beast."

              (Richard III - William Shakespeare)

              Comment


                #8
                Ми ОК, ако искаш отвори нова тема. А иначе се надявах да не чуя точно тези "обяснения" по случая според мен това има връзка с военната промишленост в България защото все пак е военен обект, възможно е и да се произвеждат оръжия там, не е изключено, въпроса е да разберем дали е така или поне да се опитаме.
                Аз също съм ходил в Царичина, но в самото село, а край обекта има огради и въоръжени войници, като не дават и муха да прехфръкне от там. Какво толкова може да има там, че така го охраняват пък и никаква информация не изнасят?
                (\_/)
                (°_°)
                (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

                Comment


                  #9
                  Какво толкова може да има там, че така го охраняват пък и никаква информация не изнасят?
                  E, какво си очаквал, някой да напише сензационните си открития тук ли? Все едно да питаш какво има в Area 51...
                  Няколко предположения:
                  1. Подземен завод за ОМП.
                  2. Разкопки на артефакти, които са чужда собственост или поради някаква друга причина БА ги крие.
                  3. Някакъв склад, бункер от ВСВ или някой друг период, съдържащ улики за нещо, което БА не иска да стане обществено достояние. Общ гроб на политически затворници и партизани през комунизма да речем.
                  4. Подземен полигон за изпитания на някакви невиждани машини/оръжия. Местните хора се избиват да разказват за светлини в небето, сияния, странно поведение на добитъка и т.н., доколкото може да се вярва на такива неща.
                  5. Някаква НЛО история, т.е. разбил се космически кораб, заровен там. Местните разказват (не мога да ти кажа точно за кога става дума - 40-те или 50-те години), за археологически разкопки, разкрили подземия, катакомби и т.н. докато армията един ден заляла всичко с бетон, затворила периметъра и така до началото на 90-те, когато започнали отново да копаят.
                  6. Нещо много по-тривиално - например да са заровили там едно време радиактивни отпадъци, да са ги залели и сега да ги прехвърлят нанякъде, за да не се разчуе
                  7. Да направим сеанс и да питаме духа на баба Ванга :lol:
                  "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                  "But I know none, and therefore am no beast."

                  (Richard III - William Shakespeare)

                  Comment


                    #10
                    при цялото ми уважение колеги хайде да се върнем обратно на началната тема - за мистичните истории може да се отвори друга тема. надявах се наистина да науча нещо повече от темата, но май съм единствен.

                    Comment


                      #11
                      3F122 написа
                      ... надявах се наистина да науча нещо повече от темата, но май съм единствен.
                      Не мисля че някой от тукпишещите разполага с достоверно и актуално инфо, аз бих могъл да поразпитам колеги - журналисти или бивши и настоящи военни които познавам
                      may the Force be with you

                      Comment


                        #12
                        В "Пима" правят 82 и 120 мм МХ,има съвместно производство с "Бета"-Червен бряг,където правят МТЛБ с краен продукт САУМХ "Тунджа".
                        От две-три години основния обем продукция на "Аркус" са боеприпаси и взриватели.Най-много се изнася 30мм изстрел.
                        В "Терем"-Търговище е усвоена модернизация на БТР 60 ПБ-замяна на двигателите с нов-дизелов и монтиране на десантен люк/рампа/ в борда-както на БТР 80.
                        Голямо търсене има за изстрелите ПГ-7В в различните варианти ,с различна БЧ.Произвежда се и широка гама ръчни гранати ,вкл. светлинно-звукови и имитационни.
                        Last edited by Стич; 11-02-2006, 09:26.
                        СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

                        Comment


                          #13
                          По тази тема искам да споделя сленото:
                          Военната промишленност в България най-общо има следните съставни части:
                          1. Предприятия към министерството на промишленността(държавни)
                          примерно "ВМЗ" Сопот, "Бета" Червен Бряг и др.;
                          2. Предприятия в които държавата е запазила дялово участие
                          примерно "Арсенал" Казанлък, "Аркус" Лясковец ;
                          3. Частни предприятия
                          Примерно приватизирани части от "Пима" Монтана, Приватизирани части от бившия "Електрон", Част от "ОМЗ" София, "Оптикс" Панагърище и т. н.;
                          4. Предприятия към Министерството на отбраната
                          Фирма "Терем" с нейните 14 предприятия като примерно "Хан Крум" Търговище, "Ивайло" В.Търново, "Флотски Арсенал" Варна,"Летеч" Враждебна и т.н. голяма част от които са обявени за продан от МО ;
                          5. Предприятия към Минитерството на Вътрешните работи
                          Оръжейни работилници, "РЕС" и т.н.
                          Между тези предприятия по групи и извън тях имаше и има кооперирани производства на оръжие, както пък и някои от посочените предприятия особенно напоследък усвоиха цялостното производство на отделни оръжейни системи.
                          Предприятията занимаващи се с производство на оръжие се подразделят и по видът на произвежданите си изделия на условни групи като например:
                          1. Предприятия за основно електронни средства като например "Електрон прогрес" София, "Самел"90 Самоков и т.н.;
                          2. Предприятия за ремонт на различни номенклатури оръжия - основно предприятията на МО и МВР като например Терем Пловдив за самолети, Терем Търговище за бронетехника и т.н.
                          3. Предприятия за стрелкови и противотанкови оръжейни системи и боеприпаси като "ВМЗ" Сопот, "Арсенал" Казанлък, "Аркус" Лясковец;
                          4. Предприятия за произвоство на оптика като "Оптикоелектрон груп" и "Оптикс" от Панагюрище;
                          5. Предприятия за производство на бронетехника като "Бета" Червен Бряг";
                          6. Предприятия за средства за индивидуална балистична защита като "Марс модулни системи" и "Бронет Атанасов"
                          В общи линии спрямо моето скромно мнение това в момента е т.н. Български военно промишлен комплекс, който след 10.10.1989г. преживя колапс и сегашния му вид е бледо копие на дотогавашния му облик. Според мен сегашната му тенденция е пълна приватизация и "който оцелее и успее".Благодаря.

                          Comment


                            #14
                            .
                            Last edited by ; 20-03-2006, 21:36.

                            Comment


                              #15
                              Ами кажи и ти туй що знаеш за Пловдив примерно.

                              Comment

                              Working...
                              X