Без гугъл ако може
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Загадки
Collapse
X
-
AAI_SPIW_carbine_1967.jpg
Като пушкалата в 'Пришълец'-а изглеждат."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Джин геби написа Виж мнениеМалкият е 2.7х9 mm Kolibri.
Показаният патрон е 3 мм Колибри, значително по-рядък от достатъчно редкия 2,7 мм Колибри. Сложил съм го върху снимка на пистолета, показан в естествена големина.
Най-малкият серийно произвеждан патрон е 2 mm Berloque, тип Лефоше (до него е 12 мм Лефоше за сравнение).Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Тъй като сме в тема за загадки - за мен е голяма загадка каква е била практическата полза от такива миниатюрни калибри. Това категорично не става даже за самозащита. Забелязвам обаче, че по-голямата част от горните пистолети нямат мушки - явно и производителите са били в час какво може да се направи с тях.
Comment
-
Колкото по-малко поражения може да нанесе една вещ - толкова повече тя губи качеството си на оръжие. Мога ли да използвам например като оръжие 50-сантиметров крак от стол - мога. Ударно-раздробяващо. Мога ли обаче да използвам перо от щраус със същата дължина - ами, не мога.
И с боеприпасите е така. Мога ли да нанеса поражения на някого с пистолет, използващ боеприпас с дулна енергия 500-550 Дж? И още как - 500 има калибърът 9х18, 550 - 9х19. Добре, де - а мога ли да нанеса поражения с пистолет, използващ боеприпас с дулна енергия 210-220 Дж? Мога - това е 7,65х17. А с такъв, дето има дулна енергия 90-100 Дж? Трудно, но все още мога - стрелям с 6,35х15. А с пистолет, дето да гърми с патрони с дулна енергия 50-80 Дж.? 22LR. Мога, но само ако имам късмета да засегна жизнено важен орган.
За да спестим пътя по низходящата прогресия - да се запитам направо какво мога да направя с 4 Дж на 2,7 мм Колибри? Ми... нищо. Даже 4,5 мм чашка, изстреляна от китайска въздухарка дава 8-9 Дж.
И така: ако хипотетично притежавам пистолет, стрелящ 2,7 мм Колибри - имам ли огнестрелно оръжие или нямам? Щото ако с такъв пистолет замеря някого - той ще понесе повече поражения, отколкото ако стрелям. Струва ми се безсмислено - също като тази тротинетка:
Тича ли мадамата или се вози?
Та това ми е непонятно: след като е оръжие, но практически не може да нанесе поражения - за какво се е използвало такова изделие?
Comment
-
Джин геби написа Виж мнениеСтрува ми се безсмислено ...- за какво се е използвало такова изделие?
Убеден съм, че темата за възгледите ти относно крака от стол и тротинетките ще е интересна на всички тук, но ще е по-добре да си я развиеш в друг, по-подходящ отдел. Това тук е тема за загадки, все пак.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
Comment