Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Възстановка на Шипка

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Това за първи път го чувам, ако наистина традиция участва в организирането му, питайте Танкиста от Храков-той трябва да знае със сигурност.
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

За възтановките

:rock: Това за латинците го чувам от Вас. До сега в клуба не не ставало дума за такова нещо. А и бяхме заети с подготовката на изложбата. Понеже шуменци имаха възтановка от тази епоха, може би знаят нещо. Обаче кой ще играе латинците. Нашите политици пак няма да се съгласят и този дето ще играе цар Калоян ще трябва да се държи за оная работа, а не да тегли една на Балдуина. Така ще си правим само ахелойското сражение, хем е на равно, хем ги няма онези византийци(ромеи) да се бъркат в политиката, хем се натягаме на царя. Абе чудо!!! :nworthy:
      Този дето ще хвърля членове по урвата да събере пари и да почерпи, както викаше един познат!!! При ушиване на униформа има някой проблеми. Самия плат е кът, защото трябва да е много тъмнозелен, чак черен. Ботушите също са кът и не се намират. Ще разпитам тези които имат униформи къде и за колко лева са ги направили. Миналата година един шивач ги правеше и като че ли имаше и подходящия плат. Ако вече не е свършил. Киноцентъра иска наем за дрехите и оръжието и не знам от къде ще намерим пари да ги платим. Тази година общината в Габрово ще отговаря за празненствата на Шипка, така че тя трябва да се бръкне. И някой спонсори. :nworthy:
      Прави се нещо да се вземат едни 30-40 униформи от някакви помощи и които с леки преправки ще се приспособят, но процедурата е бавна. Дано до лятото стане.
      Парабелум, аз съм по-дебел от тебе и по-ще ми отива да играя Сюлейман паша. Пък и ти си по-млад и ще можеш да тичаш напред-назад, като юзбашия и да предаваш заповедите ми. Имам една позната преподавателка по турски език и тя ще ме светне на някой турски мурафети.
      :twisted: А Шеленберг ще го турим с една мартинка с ятагановидния щик и с паласка с 20 патрона, и раница на гърба с 20 кила разни потреби, да играе читак Сульо келеша и да види колко им е било тежко на турците да тичат нагоре по баира, и да викат "Юруш" :nworthy:
      От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Поне така ще потренирам малко физическата си подготовка че последно време малко напълнях Иначе по принцип миналата година на възстановката колко човека участваха общо?
        Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

:nworthy: Аз лично не можах да присъствам, защото ми откраднахаа колата и нямах подходящ транспорт. Но в първото представление са участвали около 50 души. Имало е големи проблеми, както е прието да се казва от субективен и от обективен характер. По горе са описани част от тях. Снимки от възстановката има и на изложбата и тук по-горе. Има и на календара на дружеството. Дано пръдължи опита и да станее ТРАДИЦИЯ!!! :nworthy:

Comment

Аз горещо се надявам това да се превърне в ТРАДИЦИЯ.Плюс това догодина имаме юбилей по повод Априлското възстание, а след две години и Руско-Турската война, а съвсем щях да забравя, че тази година се навършват 120 години от Съединението и Сръбско-Българската война-това е добър повод да окадим въздуха над Сливница със сяра
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Уважаеми Парабелум

:rock: :nworthy: Много обичам да общувам със широко скроени хора. И като следя мислите ти ми става драго.
              :1087: :wall: Обаче веднага се натъкваме на разни обективни и субективни фактори. Които само пречат. Това за Сливница, не ми е минавало сериозно през ума. Инак сме говорили много, кои събития от нашата история могат да се пресъздават и доколко това е подходящо и полезно. Даже говорихме с един бивш учител, който беше правил възстановка на слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг. А за Сливница си мисля, че за този период -1885 г., никой политик няма да се закахъри, че сърбите щели да се разсърдят. И няма да пречи. А готовност за такава патаклама вероятно може да се достигне. Малко са ни кът Берданите(¹ 2), но и с Крнки ще стане. И по униформите ще има проблеми. Наистина трябва да го обмислим. После има и друг проблем. Участието в няколко такива възстановки изхабява, уморява, а най-накрая досажда и на самите участници. А е свързано и с други разходи, които всеки сам поема. Така броят на желаещите силно намалява, особенно след едно-две мероприятия. Това от опит на Опълченската дружина на НДрТр.

Comment

танкиста от Харков написа
                Обаче веднага се натъкваме на разни обективни и субективни фактори. Които само пречат. Това за Сливница, не ми е минавало сериозно през ума. Инак сме говорили много, кои събития от нашата история могат да се пресъздават и доколко това е подходящо и полезно. Малко са ни кът Берданите(¹ 2), но и с Крнки ще стане. И по униформите ще има проблеми. Наистина трябва да го обмислим. После има и друг проблем. Участието в няколко такива възстановки изхабява, уморява, а най-накрая досажда и на самите участници. А е свързано и с други разходи, които всеки сам поема. Така броят на желаещите силно намалява, особенно след едно-две мероприятия. Това от опит на Опълченската дружина на НДрТр.
                Тук си прав.Наблюдението ми показва, че до създаването на опълченската дружина една Крнка струваше между 50 и 150 лева в зависимост от състоянието.Аз лично съм купувал две Крнки едната с дългият мерник перфектна произведена през 1871 година-т.е. не преработка от капуслната 6 линейна винтовка, ами новопроизведена-всички номера съвпадаха и това чудо за 150 лв и още една пехотна с щик състояние 90% за 130 лв.
                Та когато се създаде Опълченската дружинка цените на Крнките полудяха.Вместо пазара да се насити с такива оръжия те изчезнаха и цените им станаха невъзможни :cry:
                Същото ще стане и с Берданките-ако се създаде Сливнишка рота Берднака под 600 кинта няма да се намери :stupid: .
                Същото ще се получи с Манлихерките ако направим Балканска рота или Тутраканска рота :aaa:
                Сега един въшкарник ще се намери за 10-40 лв, ако се направят такива роти сигурно ще стане 200 лева :cry: .Е какъв е тогава смисълът? :sm100:
                Най-накрая всички ще се направим на хайдути, защото всеки член на Традиция е достатъчно грамотен да си направи шишане,бойлия, ятаган и другите дрънкулки-а търгашите ще духат супата, защото те искат да свалят по две кожи от гърба на изстрадалият брат колекционер, който за една ръждива скоба от пушка е готов да даде най-милото си :evil: .
                Абе времето ще покаже!

Comment

От по-късните периоди ще се направят по-евтини униформи. Въшкарниците стават и за ПСВ и за ВСВ. Наистина Крнките, които са най-често срещаните пушки из населението, станаха в последно време много кът. И цифри. Но ми се струва, че след някоя и друга година може да поевтинеят. И да изчезнат съвсем. А Бердани, като че ли няма много. Аз преди години иззех от един специалист такава пушка, но беше без затвора. От тогава съм видял две-три да се търкалят из народа. Ще са голям проблем, ако се почне възстановка. А Манлихери за сега има, но там пролемът ще е друг. Ще трябват разрешителни и пр. А за стрелба ще има и др. трудности. Абе кеф цена няма, така че ще се борим. :fire:

Comment

Shelenberg написа
                    Поне така ще потренирам малко физическата си подготовка че последно време малко напълнях Иначе по принцип миналата година на възстановката колко човека участваха общо?
                    Информацият на танкиста от харков за броия на учасниците на минало годишната въстановка на шипка е не точна :tdown . Участваха точно 106 човека

Comment

От по-късните периоди ще се направят по-евтини униформи. Въшкарниците стават и за ПСВ и за ВСВ. Наистина Крнките, които са най-често срещаните пушки из населението, станаха в последно време много кът. И цифри. Но ми се струва, че след някоя и друга година може да поевтинеят. И да изчезнат съвсем. А Бердани, като че ли няма много. Аз преди години иззех от един специалист такава пушка, но беше без затвора. От тогава съм видял две-три да се търкалят из народа. Ще са голям проблем, ако се почне възстановка. А Манлихери за сега има, но там пролемът ще е друг. Ще трябват разрешителни и пр. А за стрелба ще има и др. трудности. Абе кеф цена няма, така че ще се борим. :fire:
                      Знаеш ли, последните 10 години през ръцете са ми минали точно 22 Хенри-Мартини обр.1871г и точно 3 Крнки.Не броя цевите и механизмите.Значи Крнките са кът.Аз и сега да видя Крнка прибирам я-впрочем прибирам всичко за Крнка.Берданки за сега не са минавали през ръцете ми, като изключим три цеви-които съм прибрал-тази пушка съм започнал да я събирам от части-някой ден ще я събера, но кога един Госопд знае :vsad:

Comment

За броя на участниците на Шипка

:1087: Аз нали точно това писах. Че не съм бил и по спомени ми се върти тази цифра. Ако бройката на Опълченеца е точна, още по-добре. Значи въпреки всичко, откачалките не сме на свършване. :nworthy:

:wall: А това, което съобщава Парабелум, наистина започва да става. Така постепенно ще изчезнат не само целите пушки, но и отделните части и цеви за тях. Вероятно, в близко бъдеще трябва да се търси начин за покупка на оригинали, от други страни или да се търсят производители на реплики. Така след някоя и друга година ще са кът и най-разпространените системи. Затова сега трябва да събираме всичко и от всеки, и на всяка цена, за да може по-късно да се реставрират и показват невиждани неща. Но на брашнения чувал това му е хубавото, че все пуска по нещо. А нашата страна е точно, като брашнения чувал. Все някъде е останало по нещичко. За такива като нас. :nworthy:
                        Last edited by танкиста от Харков; 15-04-2005, 10:52.

Comment

:1087: Аз нали точно това писах. Че не съм бил и по спомени ми се върти тази цифра. Ако бройката на Опълченеца е точна, още по-добре. Значи въпреки всичко, откачалките не сме на свършване. :nworthy:

:wall: А това, което съобщава Парабелум, наистина започва да става. Така постепенно ще изчезнат не само целите пушки, но и отделните части и цеви за тях. Вероятно, в близко бъдеще трябва да се търси начин за покупка на оригинали, от други страни или да се търсят производители на реплики. Така след някоя и друга година ще са кът и най-разпространените системи. Затова сега трябва да събираме всичко и от всеки, и на всяка цена, за да може по-късно да се реставрират и показват невиждани неща. Но на брашнения чувал това му е хубавото, че все пуска по нещо. А нашата страна е точно, като брашнения чувал. Все някъде е останало по нещичко. За такива като нас. :nworthy:
                          Цифрата ми е точна 99% защото бях там :fire:. Спорет мен за въстановките наи удачно ще бъде ако има реплики , така няма да се съсипва историческото ни оръжие . Поне така правят в цивилизованите страни . А за жалост оръжието наистина взе да чезне както и частите за него , спорет мен причината е в големият брои колекционери които се появиха напоследък , а и доста търгаши изнесох сумати хубави неща навън :grrr: . А за брашнения чувал танкиста е напълно прав :tup: .

Comment

Братлета брашненият чувал свършва-търгашите изнесоха всичко.
                            Спомняте ли си навремето за ръждясала и слязана крнка как се мръщехме всички?Спомняте ли си как не искахме да купуваме Булдоците и Велодоците, защото нищо не стрували?
                            А сега ако някой извади ръждясал Булдог всички скачаме на юруш.
                            Ех, Златни години бяха! Бях млад , нямах пари изпуснах доста неща, но пък не съжалявам за нищо.

Comment

Искам една молба от хората, от Традиция, а тя е следната - Ще кажете ли малко повече информация за възстановката на знамената на 18-и етърски полк на I революционен окръг и на Самарското знаме и ще сложите ли снимки. Това го разбрах от в-к "24 часа" където има снимка как на площада в Търново един младеж от Традиция целува своята любима и пишеше че са правили тези въстановки.
                              Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Имаш късмет - попадна на въпросния младеж. Тази идея на нашия клуб не е от скоро. Миналата година на една от сбирките решихме, че трябва някак да отбележим Седми юли - деня на освобождаването на Търново от челния отряд на ген. Гурко. Решихме, че ще направим копие на Самарското знаме и трима от нас ще застанат на почетен караул до Братската могила в Руските гробища. Имаше доста официални лица и ... никакви почти граждани, защото Общината не беше разгласила подобаващо проявата. А миналата зима решихме, че е добре да възстановим знамето на 18 Етърски пехотен полк, заедно с три униформи на същия и знамето на I Революционен Търновски окръг,взето след предателството от Горнооряховския революционен комитет и съхранявано в Търновския конак до идването на войските на Гурко. След това е връчено на българското Опълчение и участва в Освободителната война като бойно знаме. Оригинала е в Горна Оряховица и направихме точно копие, както и на другите знамена. На Гергьовден 14 души от клуба - петима в опълченски униформи, трима в униформи на 18 Етърски пехотен полк и шестима в хайдушки носии и четнически униформи, осветихме на Паметника на войните (по-известен като "Майка България") трите знамена. Те това беше, скоро ще пусна и снимки.

Comment

Working...
                                X