Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Възстановка на Шипка
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Този с очилата е Агоп Казазян, дългогодишен член на ръководството и един от основателите на НД Тр. Много е готин. Той е и един от първите хора, които си ушиха опълченски униформи. Той, най-накрая е и човекът, който популяризира и направи известна възстановката вчешкото село Славков-преди Аустерлиц. Даже ежегодно участва там, с униформа и оръжие на австрийски егер.
Не зная кой е автор, но снимките са фантастични и съм сигурен, че след време, спокойно могат да влязат в учебниците по история, като нагледна илюстрация за тези събития. Както например е влязъл, направеният от Ленинградската киностудия, още през 1953 г. филм "Опълченците на Шипка". В него изключително коректно се пресъздават събитията, епохата, униформите и въоръжението. Доколкото ми е известно, за да са автентични, художниците на филма са се ровили в руските военни архиви. Така те са открили и после пресъздали до изумителни подробности униформите на отделните руски полкове, участвали при форсирането на р. Дунав, при обсадата и атаките на Плевенската крепост, на Шипка и при Шейново. Дай боже и ние да бъдем така коректни към нашите предшественици и духа, който са носили.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Това е адреса на руския сайт за оръжия. Имат някой много интересни неща.
БЛАНКИ, ШЛАНГИ, МАНОМЕТРЫ, СОШКИ, КОЛЬЦА РТИ, МЕТИЗЫ, ПРУЖИНЫ, МАГАЗИНЫ, НАСОСЫ И ДР, Госуслуги и списанное оружие.
Аз се опитах да се регистрирам във форума, но администратора им, не ми изпраща парола за вход. Не знам защо. Може да се надуват, може да не е читава и моята връзка. Това ме принуди обаче, да си избера произволно един от участниците и до него да изпратя имел. Така успях да се включа по темата за картечницата на капитан Хр. Николов. Имам още други руски и украински адреси, но ще трябва да ги потърся. При мен лошото е това, че книгите ми са на едно място, а компютрото на друго. А аз съм се научил не да помня камари от факти, а да мога да намеря необходимата ми информация в справочниците и на др. места и да си ги ползвам на момента когато ми трябват. А сега пиша тука , тичам в къщи , ровя из книгите, въртя на приятели и чак на другия ден тичам и ако се сетя пиша отговори. Абе чудо!От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
На 120 годишнината от Априлското въстание бях за три дни в Копривщица само заслужили ученици от даскалото 8) тогава за пръв път се докоснах до истинска сабя ятаган пушка и револер.Бях 6 клас тогава ии абе много се кефих!...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Аз пък снимах филм за възстановяването на Априлското въстание в Копривщица и лично познавам доста от участниците - братята близнаци които са топчиите, знаменоската, човека който играе заптието което убиват на моста, човека който играе възстанника дето го убива, тоя дето играе Бенковски... и разбира се директорката на музеите в Копривщицаmay the Force be with you
Comment
-
Действително, ако има още снимки, ще е хубаво да се видят.
:fire: За всички които посещават сайта съобщавам, че НДР "Традиция" започва най-активно да подготвя изложба в музея на МВР, на ул."Лавеле" ¹ 30 (зад Съдебната палата). Тя ще бъде открита в чест на 3 март. За целта се търсят интересни и уникални оръжия, огнестрелни и хладни, патрони, военни потреби, снимки и всичко останало от периода на РТОВ -1877-78 г. и преди и след него. Снимките ще се скенират и върнат на собствениците. За сведение ще са необходими около 100-150 снимки. Договорено е с ръководството на музея да се проведе грандиозно откриване със заграждане на музея от Опълченската дружина и пр. фукари.
:nworthy: Всички които могат и искат да помогнат могат да се свържат с мен на адрес: penov_dimitar@abv.bg ili gsm 0888 438 402 За да има смисъл, това трябва да стане до края на м. януари!!!
Предвижда се изложбата да продължи до началото на м.юни. Тогава експонатите, ще бъдат върнати на собствениците им. Правили сме много изложби в този музей и до сега всичко дадено от наши колекционери, е било връщано веднага и в изправност. Е имаше и една беля - :1087: Като разваляхме поредната изложба, без да видя настъпих острието на една румънска трофейна сабя и то се счупи. Голяма гадост беше. Собственика - Павката от софийския клуб щеше да капичне. Разгеле оправихме се. Но стават и такива неща. Като имаш около себе си стотина експоната и пр. салати. :twisted:Last edited by танкиста от Харков; 28-12-2004, 14:43.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Аз също започнах да си шия униформа-Опълченска.
По принцип всичко си имам-Крнка за маршируване, паласка, щик, но само униформа нямам.
Покрай тази Опълченска униформа ще си направя и хайдушка-тя някакси по ме блазни.По раздвижена е.Пък й на нея всякакво оружие можеш да запашеш.И Крнка, и Мартинка, Снайдер,Белгийка, Сент-Етиен, Спрингфийлд,7 линейната руска обр.1852.И бойлия и Шишане.С тази униформа каквото запешеш все ще ти "ходи"
Докато при Опълченската униформа всичко е строго специфично.Поради ограниченото количество Шаспо сред колекционерите, бе решено да бъдем с Крнки.
Револверът задължително трябва да бъде Смит&Уесън обр.1 или обр.2.Някакси при тази униформа всичко е в рамка.
Вие как мислите господа?То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
Comment